Mikor talált időt Pablo Picasso az alkotásra? Miképpen telt Lev Tolsztoj vagy Jane Austen egy napja? Milyen körülmények között dolgozott Franz Kafka? Egy új könyv segítségével még pontosabb képet kaphatunk arról, hogyan éltek és alkottak a méltán neves művészek.

Éktelen lármára riadunk. Hát persze, csak az ébresztő szólalt meg, új nap kezdődik. Kikászálódunk az ágyból, ledöntünk egy csésze kávét, levisszük sétálni a kutyát, elfuvarozzuk az iskolába a gyerekeket, bemegyünk az irodába, hasznos és kevésbé hasznos feladatok elvégzésével töltünk hét-nyolc órát, aztán hazamegyünk, megvitatjuk a nap történéseit a párunkkal vagy egy barátunkkal, megnézünk egy részt a kedvenc sorozatunkból, olvasunk, vacsorát főzünk, végül magunkra húzzuk a takarót, és egy kiadós alvással felkészülünk a következő napra.   

Elgondolkodtunk-e valaha azon, mi lenne, ha máshogyan alakítanánk a napirendünket, nem ahhoz igazítanánk, ami megszokott vagy ami elvárt, hanem kizárólag az egyéni működésünkhöz? Mi lenne például, ha éjszaka dolgoznánk és nappal pihennénk? Produktívabbak lennénk? Jobb gondolataink támadnának? Még ha megtehetjük is, nem egyszerű kilépni abból a rutinból, amely szerint társadalmunk nagy része éli az életét. Rugalmasság és talán valamiféle szabályszegő hajlam is szükséges ahhoz, hogy olyan szokásokat alakítsunk ki, amelyek valóban kisebb-nagyobb céljaink megvalósítását segítik. Könnyen lehet, hogy ma nem olvashatnánk a Háború és békét, sosem hallottuk volna a Holdfény szonátát, és nem tudnánk, mi fán terem a kubizmus, ha a legnagyobb művészek nem hallgattak volna a belső ritmusukra. 

Élére állított napirend

„Minden nap írnom kell – jegyezte fel Lev Tolsztoj az 1860-as évek közepén vezetett naplójába –, nehogy kijöjjek a gyakorlatból.” A Háború és béke szerzője szigorú napirendet állított fel magának, hogy hatévnyi kemény munka gyümölcseként megjelenhessen monumentális regénye. Legidősebb fia, Szergej szerint az író reggeli után azonnal elvonult a dolgozószobájába, és az ötórai vacsoráig elő sem került. A családjának az estét szentelte: vacsora közben megosztotta velük, aznap hogyan haladt a munkájával, később zongorázott nekik, átnézte a gyerekek leckéjét, és mielőtt nyugovóra tért, még olvasott egy keveset.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .