„Az online oktatás idején történt meg velünk, hogy általános iskolás lányunkat az osztálytársai elkezdték piszkálni. Létrehoztak egy zárt Viber-csoportot, aminek azt a nevet adták, hogy »Annát gyűlölők csoportja«, és ott a lányunkat szapuló üzeneteket váltottak. Azt is elkezdték megbeszélni, hogy miért ciki Annával barátkozni, és hogyan kellene elérni, hogy elmenjen az iskolából. Amikor kezdett eldurvulni a beszélgetés, az egyik csoporttag kifotózott néhány üzenetet, és elküldte a lányunknak, ő pedig teljesen kiborult. Nagyon szeretnénk neki segíteni, de tehetetlennek érezzük magunkat. Az osztályfőnök azt mondta, az ilyen gyerekes csínyekkel nem tud mit kezdeni, kisgyerekekről van szó, nem lehet eljárást indítani. Ha véget ér majd az online oktatás, akkor ez is el fog múlni. Tényleg nem lehet ez ellen fellépni?”

Az online bullying neten elkövetett kortárs bántalmazás, ami ha rendszeresen előfordul, zaklatássá tud fajulni. A különböző digitális platformokon zajló bántalmazásokat ugyanolyan komolyan kell venni, mint azokat, amelyeket a valódi világban követnek el a gyerekek. Hatását tekintve nincs különbség az iskola épületében elszenvedett bántás – lealacsonyító, megszégyenítő mondatok vagy kirekesztés – és aközött, ha ugyanez egy közösségimédia-felületen történik.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .