Női generációk véd- és dacszövetségben – Hadas Kriszta édesanyjáról és lányáról

Születésnapi számunkban a nők pótolhatatlan szerepét ünnepeljük generációkon át. Hadas Krisztával, édesanyjával és lányával a család megtartó erejéről beszélgetünk az élet misztikus fordulópontján, ahol a múlt és a jövő találkozik.

Három nővel ülök egy asztalnál, Hadas Krisztával, akit egy ország ismer, édesanyjával, Hadas Júliával és lányával, Kakuk Sárával. Mire ez a cikk megjelenik, Kriszta már nagymama lesz, ugyanis akkorra megszületik Róza, a család legújabb női tagja.

Kriszta mindig elmondja, ha a családjáról kérdezik, hogy a nagymamája hat nyelven beszélt. Milyen volt a család egyébként?

Hadas Júlia: Igazi értelmiségi, polgári család volt a miénk, főképp jogászokkal, orvosokkal. Édesanyám egy külkereskedelmi vállalatnál dolgozott a háború után, négy nyelvből volt nyelvvizsgája, a többit meg csak úgy megtanulta, mert járta a világot, és ráragadt. Végigélte a háborút zsidóként, bujkálva, menekülve, éppúgy, ahogy apám is. Apám mérnök volt, textilgépész, az egyik legjobb az országban. De a származása miatt, és mert nem lépett be a pártba, sokáig mellőzték. 56 után börtönben is ült, mert a munkástanács elnöke volt. Meghurcolták emiatt, még a hatvanas években is minden vasárnap jelentkeznie kellett a rendőrőrsön.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .