Ismert emberek mesélnek életük legfontosabb hét napjáról. A Nők Lapja 2021/35. számának összeállítása.

Európa, Afrika, ara- és agármentés, illatos és vízi kalandok. A világszerte elismert parfümőr élete hét mesés emlékét idézi fel.

1970. július 12. A meglepetés

Miskolcon, középső meglepetésgyerekként, Peti ikertesóm után öt perccel érkeztem, a szüleim sem tudták előre, hogy ketten leszünk… Szocializmus, lakótelep, Skoda, parizer, lábbalhajtós autó, Mályi-tó, sok munka, sok szeretet. Édesanyánk fiatal tanárnő, édesapánk fess, talján filmsztárnak kinéző szemorvos volt. Tőle örököltem, hogy ha megborotválkozom, ma is bármikor letagadhatok pár évtizedet. Hét éves koromban költöztünk Pestre, de azóta is miskolcinak érzem magam.

1981. augusztus 1. Új világ

Sosem felejtem el, ahogy kinyílik a fotocellás ajtó, és már a reptéren mellbe vág a sós afrikai tenger illata. Minden más, érdekes: az arab emberek, a növények, a tevék, az ételek, gyümölcsök, a narancsszín homokos por. Jellegzetes szaga volt még az ókori romvárosok kőszobrainak is. Imádtam! Hatalmas élmény volt a tengerparton Cousteau kapitányt játszva, búvárkodva, cápával, rájával, murénával úszkálva gyerekeskedni egy évet.

1982. szeptember 1. Deák téri diákélet

A Deák téri Általános Iskolában a világ legjobb osztályfőnöke, Albert Ildikó osztályában kinyílt az értelmem. A világ legjobb történelemtanára, Foki Tamás elvitt minket bringatúrákra, országjárásra és Erdélybe, Heim Andrea angoltanár Webber-musicaleket állított színpadra velünk. Egy hihetetlenül pezsgő szellemi életű, demokratikus, nagy közösség része lehettem, ahol érték volt minden gyerek, a tanár pedig jó barát, atya és báty, érdeklődő és finoman vezető társ életünk bolond kis történéseiben.

2004. november 19. Az angyali nagymama

A miskolci nyakas vasutas, Zólyomi Zoltán feleségét mindenki csak Böbe néninek hívta. Tehetséges varrónőként egészítette ki a családi kasszát, folyvást zümmögött a lábbalhajtós Singer. Hatalmas társasági életet élt, mindenki imádta, pedig anticeleb volt. Könnyedén elegáns, mesés lényével a legszerényebb ember, akit valaha ismertem, egyben a legszebb, akárhány évesen. Ő lett a nőideálom. Mennyei volt minden, ami csak kikerült a kezei közül a konyhában, maga az irányításra sosem vágyó, tökéletes érzelmi biztonság. Csendesen ment el, és én érdekes módon nem szomorkodtam, megértettem, hogy már ideje volt, és így is velem marad.

Hobbija a hajózás

2005. szeptember 1. Karrierem kezdete

Aznap érkeztem meg a versailles-i ISIPCA parfümőr-mesterkurzusára, ötven év után az első magyarként, hogy gyerekkori álmom beteljesülhessen. Öt évet készültem rá, hisz csak 12 embert vettek fel az egész világból. Azóta nemzetközi megbízásoknak megfelelve álmodom meg parfümkreációimat, két üzletem is van Budapesten, magyar parfümiskolát és Pannonhalmán illatmúzeumot nyitottam. Remélem, a szüleim is büszkék rám odafent, mert nem volt tisztán egyértelmű számukra az én “különutam” a luxuskozmetikumok világába.

2014. április 24. Szép mentés

Klasszikus fedősztori: gyáva férfiként kénytelen voltam furfanghoz folyamodni, hogy a szerelmem ne lépjen meg egy újabb jegygyűrűtlen évvel szembesülve. Az Agár Fajtamentés állatotthonába mentünk, ahol különböző korú és méretű agár kutyusok szaladgáltak. Teátrálisan körbemutattam: egyet hazavihetünk! A tenyérben elférő, félős „kisegér”, Sir Ralph mára a budai Várnegyed réme lett. Később jött az esküvő is, azóta Angyalkával kiegészülve már két agárszépséggel élünk, mozgásban gazdag, egészséges életet.

Zsolt a két szépséges agár kutyájával

2019. július 5. Hajózni muszáj

Balatonlellén vettem egy vízparti apartmant, majd egy frissen felújított vintage, mahagóni-teak borítású, elektromos fa luxusjachtot. Azóta szinte ki sem jövök a vízből, a rokonokkal-barátokkal hajókázunk. Ha jól érzékelem, ezzel meg is van a nyugdíjas éveim vízhez kötődő hobbija, aminek kapcsán napbarnított szépségek vesznek majd körül reszketeg apókakoromban is – azaz holnaptól.

Fotó: Csibi Szilvia, családi archív