Ismert emberek mesélnek életük legfontosabb hét napjáról. A Nők Lapja 2021/34. számának összeállítása.

A színésznő, énekesnő, aki a Los Angeles Film Awardson a legjobb színésznő díját nyerte el a közelmúltban, élete hét sorsfordító napját eleveníti fel, némi humorral megspékelve.

1988. február 10. Az első szerep

1988 jelentős év volt az életemben. Abban az évben határoztam el, hogy megnyerem az az évi óvodai jelmezversenyt, amit rendhagyó módon az óvoda pedagógiai kara februárban tartott. A jelmezversenyt már hetekkel megelőzően kizártam a külvilág minden zavaró körülményét és csak a kihívásra összpontosítottam. Minden teendőmet, beleértve a gyurmázást, rajzolást, hisztizést félredobtam, hogy a feladatnak maradéktalanul megfelelhessek. A végső győzelemre két esélyt láttam, ha pillangóvá, vagy ha királylánnyá változom. Egyik sem ígérkezett megterhelő feladatnak. Szüleim mindig támogatták ambícióim, ezért elkészítették a végül legsikeresebbnek bizonyult jelmezt és meggyőztek, hogy az lesz számomra a legmegfelelőbb, ha egy hajlott hátú, öregasszonyt alakítok. Nem tévedtek, kitűnő jelmez lett. Kár, hogy senki sem ismert meg benne…

Inkognitóban a jelmezversenyen

2001. szeptember 13. A párizsi sárga villamos

Az elsöprő óvodai debütálást közel másfél évtizedig tartó rövidebb alkotói csönd követte, mígnem 2001 szeptemberében lehetőséget kaptam, hogy a párizsi magyar hét keretein belül fellépjek a francia fővárosban. Miközben életemben először, még amatőrként, végigénekeltem egy egészestés műsort az Hotel de Ville elé felállított budapesti sárga villamos mellett, meghatódva figyeltem, ahogy Párizsba beszökik az ősz és meghozza életem első gázsiját.

2005. szeptember 31. Módosult tudatállapot

A párizsi villamos egyenesen a Színművészeti Egyetemre repített, ahol negyedéves hallgatóként Ács János rendező rám osztotta a Nebáncsvirág főszerepét a Kecskeméti Katona József Színházban. Ezt megelőzően nem játszottam főszerepet. Szerencsére a bemutatóra minden a helyére került, bár az előadásra a nagy stressz miatt egyáltalán nem emlékszem.

2008. december 18. Valami Amerika

Az egyetem elvégzése után a szélesebb ismertséget a Valami Amerika című film második része hozta meg. Az ott elhangzó dalok némelyike máig elkísér…

2010. január 4. Belső kör

Az országos ismertség beköszöntével kénytelen voltam beszerezni egy autót Ekkor már hét éve rendelkeztem jogosítvánnyal, és több mint huszonkét levezetett kilométerrel a hátam mögött alig vártam, hogy elindulhassak első utamra a friss szerzeménnyel. Hajnali 3-kor, szigorúan az élőhelyem körüli kihalt utcákban. A többi közlekedő iránt érzett felelősséget átérezve ezt az iskolakört többször megismételtem. Így esett, hogy az első néhány ezer kilométert sikerült mindössze négy utcát érintve teljesítenem.

2012. február 3. Siker Kalkuttában

Újabb emlékezetes dátum számomra, mert elhozta az első nemzetközi szakmai sikert. Ezen a napon ugyanis több tízezer ember előtt adtam délszláv népzenei koncertet a Söndörgő zenekarral Kalkuttában, a helyi közönség értő figyelme mellett. A másnapi lapok is dicsérően emlékeztek meg a koncertről, melyet a fényképemmel illusztráltak. A bengáli nyelvű képaláírás, melyben tömören, de elegánsan ragadták meg a koncert magas szakmai színvonalát, így szólt: „Gyönyörű fehér nő, légy az enyém!”

Kalkuttában indiai zenészekkel is felléptem

2017. május 18. Irány az űr!

Az indiai világsiker után úgy éreztem: határ a csillagos ég. Ugyanakkor az is világossá vált számomra, hogy az űr meghódításhoz földöntúli produkcióra lesz szükség. Így került sor a Holdjárat című első saját dalokat tartalmazó lemezem bemutató koncertjére a MOM kulturális központban. A Holdjárat azóta menetrendszerűen közlekedik.

A Nők Lapja nagy sikerű koncertsorozatának következő eseménye Kern András estje lesz a Müpában. Október 25-én, 19.30-kor felejthetetlen élmény várja a közönséget dalokkal, történetekkel és a tőle megszokott sok humorral. Az este vendégei: Hernádi Judit, Tompos Kátya, Tarján Zsófi és Heilig Gábor. Jegyek kaphatók már 3900 Ft-tól online a mupa.hu oldalon, valamint a Müpa jegypénztáraiban. A műsor- és időpontváltozás jogát fenntartjuk!

Fotó: Kleb Attila, archív