A Nők Lapja 2021/30. számának gasztroesszéje.

Pazar-pazar-pazar, mondogatom magamban, miközben a citromot facsarom. Karinthyra gondolok közben, neki volt egyik kedvenc társasági szórakozása, hogy értelmes magyar szavakká változtatta a vezeték- és keresztneveket, ez persze most nem akkora nagy varázslat, Alain Passard – a lány pazar – vezetéknevét tényleg valahogy úgy kell mondani, mintha francia akcentussal annyit mondana az ember, hogy pazaar, gyerekes szórakozás ez, mint amikor varázslónak képzeli magát az ember, viszont a citromból tényleg valami egészen varázslatos készül, egy nem akármilyen francia mesterszakács életművének sarokköve, a Passard-vinaigrette.

Egy különleges spárgarecepten keresztül találtam rá Alain Passard-ra jó pár évvel ezelőtt: éppen csak gyöngyöző vajba állítva, húszpercenként vajjal locsolva két óra alatt párolta-karamellizálta készre a spárgát, a recept a maga egyszerűségben is lenyűgöző, de ez egy másik történet, egyszer majd ezt is elmesélem, most maradjunk a vinaigrette-nél. Passard-ról azt azért érdemes tudni, hogy a pályája csúcsán egyszer csak teljesen megváltoztatta a konyháját, mindenki számára váratlanul áttért a húsmentes főzésre, és a húsmentes csúcsgasztronómia egyik legnagyobb úttörője lett. (A Le Point című hetilap honlapján hetente közölt főzős videóit mindenkinek őszintén ajánlom, nagyon jó nézni, ahogy gyermeki lelkesedéssel és kreativitással készít egész elképesztő dolgokat.)

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .