Hasznos tudnivalók a Nők Lapja 2021/13. számának cikkében.

Vakcinaútlevelet, vagy hivatalos nevén védettséget igazoló kártyát most is kaphatnak egy kormányrendelet értelmében azok, akik átestek a fertőzésen, vagy már be vannak oltva. Az azonban nem tisztázott, mire lehet majd használni ezt az igazolást, egyelőre ez nem több, mint az oltási könyv.

Az átoltottság növekedésével egyre nagyobb lesz az igény az emberekben a szabad mozgásra, miközben még magasabbra szökhet a fertőzöttségi arány. Ebben az átmeneti helyzetben jöhet jól a vakcinaigazolvány, hogy az élet ne álljon meg teljesen. Tel-Avivban nemrég megrendezték az első olyan koncertet, amelyen már nézők is részt vehettek: nem mindenki, csak azok, akik védettséget igazoló dokumentummal rendelkeztek. Izraelben, ahol az átoltottság már kiemelkedően magas, azok, akiknek van ilyen igazolványuk, újra igénybe vehetnek szolgáltatásokat, mehetnek fodrászhoz, moziba és edzőterembe. Az igazolvány egy kormányrendelet értelmében nálunk is megszületett, de még nem dőlt el, mire lehet majd használni.

Nehezített pálya

Kik kaphatnak védettséget igazoló kártyát jelenleg Magyarországon?

• Akik a második oltást is megkapták. A kártya érvényességének kezdete a második oltás beadásának időpontja, lejárati idő viszont nem lesz, mert az egyes vakcinák által nyújtott védelem időtartamáról még nincs pontos információ.
• Akik igazoltan átestek a fertőzésen; az ő esetükben az érvényesség kezdőnapja a kórház elhagyásának napja, a pozitív PCR-teszt utáni első negatív teszt vagy a pozitív teszt utáni karantén tizedik napja.
• Akik tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, csináltathatnak antitesteket kimutató vérvizsgálatot hitelesített laboratóriumban. Ők költségtérítés fejében igényelhetik az igazolványt. Ennek érvényességi ideje négy hónap lesz.
• Az igazolványt március 16-ától lehet igényelni.

A vakcinaútlevél sok kérdést vet fel, és ellentéteket is szülhet a beoltottak és nem beoltottak között. A jogi értelmezés szerint azonban az emberek törvényes jogainak korlátozása nem indokolható tovább azok esetében, akik már átestek a fertőzésen, illetve megkapták az oltást, hiszen nem jelentenek veszélyt a társadalomra. Az igazolvány ezeket a jogokat adja vissza nekik. Legalábbis így értelmezik a helyzetet a TASZ-nál, tájékoztat Asbóth Márton, a jogvédő cilvil szervezet magánszféraprojektvezetője.

– Azok esetében, akik már be vannak oltva, a korlátozások fenntartása jogi értelemben nem indokolható. Csakhogy nem könnyű olyan szabályozást hozni, amely a többi embert nem különbözteti meg hátrányosan. Az igazolvánnyal nem rendelkezőknek is hozzá kell jutniuk az alapvető szolgáltatásokhoz, a tömegközlekedéshez, egészségügyi ellátáshoz, hivatali szolgáltatásokhoz, alapvető élelmiszerekhez. A vakcinaútlevél, vagy védettségi igazolás ehhez képest adhat hozzférést más szolgáltatásokhoz. A szabályozás nehézségét az is jelenti, hogy egy családon belül is lehet olyan, aki rendelkezik az igazolvánnyal, míg mondjuk a gyerekek nem feltétlenül, mert nem olthatók be (viszont áteshettek a fertőzésen). Ebben a helyzetben előfordulhat, hogy a családnak le kell mondania például egy közös éttermi vacsoráról. Ez a fajta különbségtétel az emberek között csak rövid távra szól. Ha az átoltottság eléri a 60-70 százalékos arányt, akkor a korlátozások mindenki számára feloldhatók lesznek. A vakcinaigazolvány az átoltottság eléréséig, az átmeneti helyzetre adhat megoldást, hogy a jogkorlátozást ne kelljen fenntartani azok számára, akiknél ez már nem indokolható, és ez a gazdaságot is életben tarthatja. A jogalkalmazónak kell majd döntést hoznia arról, vállalja-e az ebből származó társadalmi vitát és esetleges feszültséget, vagy a korlátozásokat egyszerre oldja majd fel mindenki számára.

Utazhatunk?

Nagy kérdés, utazhatunk-e majd a nyáron, és ha igen, ebben hogyan segíthet bennünket a vakcinaútlevél. A problémát nemcsak az jelenti, hogy egy családon belül sem feltétlenül kapja meg mindenki a dokumentumot, hanem az is, hogy az Európai Unió országaiban egyelőre különféle típusú vakcinaútlevelek vannak érvényben. És eltérő típusú oltásokat is elfogadnak.

– Az egyes tagállamok alapvetően maguk dönthetik el, milyen típusú igazolványt vezetnek be – mondja Felix Bubenheimer, a Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtófőnöke. – Az unió próbálja összehangolni az igazolásokat, ezért az Európai Bizottság erre vonatkozó uniós jogszabály megalkotását is javasolni fogja. (Március 17-én ez megtörtént – a szerk.) Ezután a tagállamokon és az Európai Parlamenten lesz a sor, hogy megtárgyalják és elfogadják a javaslatot. Az együttműködés egyik célja, hogy létrejöjjön egy olyan közös digitális platform, amelyen keresztül minden tagállam számára elérhetővé válhatnak azok az információk, hogy a személy szerzett-e védettséget, kapott-e oltást, átesett-e a fertőzésen, illetve a teszteredményeket is megmutatja majd. Az uniós tagállamok már megállapodtak arról, hogy az igazolványon szerepeljen az oltás időpontja és a vakcina típusa is. Ha a tagállamok úgy alakítják saját rendszereiket, hogy az adatok digitálisan cserélhetők lesznek, akkor az unión belül a „digitális zöld igazolvány” birtokában könnyebbé válhat majd a biztonságos utazás.

Fotó: Getty Images