Mi újság a Futrinka utcában? Bródy Verára, a bábfigurák tervezőjére emlékezünk

Nosztalgia mesén innen és túl. A Nők Lapja 2021/8. számának cikke.

Az ötvenes évek elején járta a híres vicc, hogy a záhonyi szovjet határnál kérdezik a helyi vasutast, mondja már meg, mi az, amit napközben kivisznek az országból a Nagy Testvérnek. Ő meg kezdi sorolni: búza, gyümölcs, vas, urán… És mondja, bátyám, mi jön be? Hát az Obrazcov bábegyüttes! 

Hogy miként, miként nem, de a világ akkori legnagyszerűbb társulata, az Obrazcov egy világ körüli út végén valóban fellépett Budapesten az egykori Bartók teremben. Egy ismerős révén apámmal belógtunk az előadásra, és valóban frenetikus élményt nyújtott, a mai napig emlékszem minden egyes mozzanatára. Ki gondolhatta volna, hogy a nézőtéren, pár sorral előttem vagy mögöttem ott ül egy törékeny ifjú hölgy, akit ugyanúgy elragadott a látvány. Szülei azt szerették volna, ha zenész lesz belőle, mert nagyon szépen zongorázott. Ő maga színész szeretett volna lenni, ezért Makay Margit Szent István parki lakására járt mesterséget tanulni – sok évvel később majd Venczel Vera is oda fog járni… –, a Művész Színházban Várkonyi Zoltán látott benne tehetséget, és foglalkoztatta, de közben iparművészetet is tanult esti kurzuson. És, mint említettem, ott volt ő is azon a bizonyos Obrazcov-esten, ami pedig igazán nem volt könnyű, mivel a széksorokat megtöltötte pártunk és kormányunk teljes vezetősége, nem merte egyikük sem kihagyni a „testvéri szovjet kultúra” melletti demonstrálást. A világhírű együttes produkciója Bródy Verára még fergetegesebb hatással volt, mint rám. Olyannyira, hogy már ott eldöntötte, bábokkal akar foglalkozni egész életében. Néhány nap múlva jelentkezett is a Fővárosi Bábszínházba, és ott felismerve páratlan tehetségét, elhivatottságát, azonnali belépéssel felvették – gépírónak. Gyorsan emelkedő karrierje során egyévi kitartó munka után a bábkészítő műhelyig is eljutott – segédmunkásként. Hát így indult Bródy Vera, és jutott el valóban a csúcsokig, lett belőle már életében a bábműfaj korszakos egyénisége. Nemrégiben hunyt el 96 évesen Párizsban, ahol élete második részét hatalmas tisztelettel övezve töltötte, ám mindvégig szervesen kapcsolódott a magyar bábozáshoz, és a nemzetközileg is nagyra tartott hazai iskolának volt és maradt alapvetője, mestere.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miket köszönhetünk Bródy Verának a Futrinka utca bábjain felül?
Milyen volt az élete?
Próbáld ki most kedvezményesen!