Mi újság a Futrinka utcában? Bródy Verára, a bábfigurák tervezőjére emlékezünk

Nosztalgia mesén innen és túl. A Nők Lapja 2021/8. számának cikke.

Az ötvenes évek elején járta a híres vicc, hogy a záhonyi szovjet határnál kérdezik a helyi vasutast, mondja már meg, mi az, amit napközben kivisznek az országból a Nagy Testvérnek. Ő meg kezdi sorolni: búza, gyümölcs, vas, urán… És mondja, bátyám, mi jön be? Hát az Obrazcov bábegyüttes! 

Hogy miként, miként nem, de a világ akkori legnagyszerűbb társulata, az Obrazcov egy világ körüli út végén valóban fellépett Budapesten az egykori Bartók teremben. Egy ismerős révén apámmal belógtunk az előadásra, és valóban frenetikus élményt nyújtott, a mai napig emlékszem minden egyes mozzanatára. Ki gondolhatta volna, hogy a nézőtéren, pár sorral előttem vagy mögöttem ott ül egy törékeny ifjú hölgy, akit ugyanúgy elragadott a látvány. Szülei azt szerették volna, ha zenész lesz belőle, mert nagyon szépen zongorázott. Ő maga színész szeretett volna lenni, ezért Makay Margit Szent István parki lakására járt mesterséget tanulni – sok évvel később majd Venczel Vera is oda fog járni… –, a Művész Színházban Várkonyi Zoltán látott benne tehetséget, és foglalkoztatta, de közben iparművészetet is tanult esti kurzuson. És, mint említettem, ott volt ő is azon a bizonyos Obrazcov-esten, ami pedig igazán nem volt könnyű, mivel a széksorokat megtöltötte pártunk és kormányunk teljes vezetősége, nem merte egyikük sem kihagyni a „testvéri szovjet kultúra” melletti demonstrálást. A világhírű együttes produkciója Bródy Verára még fergetegesebb hatással volt, mint rám. Olyannyira, hogy már ott eldöntötte, bábokkal akar foglalkozni egész életében. Néhány nap múlva jelentkezett is a Fővárosi Bábszínházba, és ott felismerve páratlan tehetségét, elhivatottságát, azonnali belépéssel felvették – gépírónak. Gyorsan emelkedő karrierje során egyévi kitartó munka után a bábkészítő műhelyig is eljutott – segédmunkásként. Hát így indult Bródy Vera, és jutott el valóban a csúcsokig, lett belőle már életében a bábműfaj korszakos egyénisége. Nemrégiben hunyt el 96 évesen Párizsban, ahol élete második részét hatalmas tisztelettel övezve töltötte, ám mindvégig szervesen kapcsolódott a magyar bábozáshoz, és a nemzetközileg is nagyra tartott hazai iskolának volt és maradt alapvetője, mestere.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Miket köszönhetünk Bródy Verának a Futrinka utca bábjain felül?
Milyen volt az élete?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .