A Nők Lapja 2021/2. heti jegyzete.

„Minél intelligensebb és képzettebb az ember, annál rafináltabban tudja becsapni önmagát” – idézte Carl Gustav Jung svájci analitikust a lány, és belenevetett a kamerába, sápadtan, kopaszon, amikor fölhívtam.
Az ötfős család – amely eddig három ország külképviseletén élt – hatszáznyolcvan üzenetet kapott az elmúlt hónapban, mailen, levélben, képeslapon. Ez idő alatt volt sok hétköznap, az év végének jeles ünnepei, és 2021 első másfél hete – egyéni tragédiákkal, földrengésekkel, fölcsuszamlásokkal. A család egyik lánya, a négy nyelvet bíró, tizenhét éves Klára a karanténon belül is karanténban van. Ítélete, reménye a száz nap sterilszoba az október végi őssejtbeültetés után. A gyönyörű, fiatal, okos, optimista beteg szociológusnak készül. Stratégiája immár hetven napja, hogy önszórakoztatással szépíti a heteket, de Jung szavai is ott vannak az agyában. Szórakozásból kiírta a több mint félezer levél üzenetét, csoportokat alkotva, és elemezve, mit ír nő, férfi, fiatal, idős, nagykövet, szakács, sofőr, az indiai, a brazil, a német barátnő, egykori osztálytárs, és rájött, minden szó, kívánság, vigasz egyfajta stratégia. Stratégiai üzenet, neki, a bizakodónak, az érte aggódó családnak, a vesztébe rohanó világ pusztulásának megállítására.
Stratégiát kell kidolgoznia mindenkinek, egyénileg, szűrte le a tanulságot. Megőrizve emberséget, lelkierőt, testi épséget, nem tiporva másokon gondolatban sem. Életstratégiát, túlélési stratégiát, fölkészülésit, mindenre, hogy élni tudjunk, hogy a pillanat, az óra, a nap öröm legyen, mint neki a sterilszobában, azon a száz napon s utána még sok százon, ezren.
Mert mitől jó egy nap? Attól, hogy meglátjuk, észrevesszük a jót, a szépet, és várjuk a holnapot. A nem várt dolgok megtörténnek, és az élet, a természeti katasztrófák, betegségek olykor pesszimizmusra adnak okot, de senki ne hagyja magát, a bajok ellenére maradjon optimista. A világhírű olasz karmester, Riccardo Muti a bécsi újévi koncert után azt mondta: a zene örömöt, reményt, békét ad. Ha kell, hát zenével, művészetekkel, napfénnyel, de főleg hittel alkossunk stratégiát. Istenivel, angyalival, ki-ki a maga hitével, vagy úgy, ahogy Klára fogalmazta meg: áltatva, becsapva önmagunkat, intelligensen, rafináltan, sallangok nélkül, de éljünk stabil életstratégiával.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.