Még mi mindent ismerhetünk meg általuk? A Nők Lapja 2020/51-52. számának Család rovata.

Az év legsötétebb napjain, karácsony idején a ránk boruló sötétség mesélésre ösztönöz, és a mesével az ünnepet is meghívhatjuk, az érzéseket, amelyek közel hoznak egymáshoz, valamint a reményt, hogy egy jobb, fénnyel telibb élet következik. A mesével átadhatjuk gyerekeinknek a bizakodást, a hitet.

– Amikor a világ sötétségbe borul, az emberek lelkébe félelem költözik – mondja Vaskor Gréta metamorphoses-meseterapeuta. – A világ megannyi népének meséjében megjelenik a motívum, a lapp, a kínai vagy az ázsiai mesékben is. A magyar népmeséknek is gyakori témája, hogy valaki ellopja a Napot, a Holdat és a csillagokat az égről. Ez általában egy démonikus erő, többnyire egy sárkány. Aztán feltűnik a mese hőse, aki elvállalja, hogy visszaszerzi a Napot és ezzel együtt a fényt és a melegséget is. Mert Nap nélkül nemcsak a föld fagy meg, és minden más körülöttünk, hanem a lélek is reszket. A hős különféle utakon szerezheti vissza a fényt, csellel vagy erővel kell küzdenie érte, le kell győznie a démont, aki a fényt elrabolta. A Napot kereső hősnek mindenképpen be kell járnia egy utat, hogy megtalálja, kiszabadítsa a világosságot. Amikor ez sikerül, mindenki fellélegzik, az élet megy tovább. A karácsony ünnepkörének sok-sok üzenete közül az egyik az, hogy megszületik újra a fény. Ezt a melegséget élhetjük meg az együttlétben, a családunkban, a közösségünkben, a fényt egymás csillogó szemében, szívében.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Ünnep, ajándék, közel kerülés. Hogyan tanít minderre a mese? A folytatásból kiderül!
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .