Miért tartja fontosnak a nők támogatását világszerte? A Nők Lapja 2020/48. számának cikke.

A nők helyzetéről írt könyvet Melinda Gates, a világ egyik leggazdagabb emberének felesége. Azt vallja, hogy az elnyomásban élő nők élete akkor lehet könnyebb, ha találnak olyan szövetségeseket a férfiak között, akik kiállnak értük.

Melinda 1987-ben lépett be Bill Gates cégéhez, és egy vállalati rendezvényen ismerkedtek össze. „Amikor legközelebb összefutottunk a parkolóban, megkérdezte, ráérek-e péntekhez két hétre. Elnevettem magam, és azt feleltem, ennél spontánabb módon szoktam programot szervezni – írja A nő helye – Változtassuk meg a világot a nők erejével! című könyvében Melinda Gates. – Két órával később felhívott, és megkérdezte, ráérek-e aznap este. »Ez így elég spontán?« – érdeklődött.” A történet folytatását ismerjük, a világ egyik leggazdagabb embere és felesége huszonhat éve házasodtak össze.
A társadalmi problémákkal foglalkozó Bill és Melinda Gates Alapítványt 2000-ben indították. Nagy hatással volt rájuk 1993-as afrikai útjuk, ahol láttak egy anyát cipő nélkül, aki az egyik gyerekét az ölében tartotta, a másikat a hátán vitte, a fején meg egy halom faágat egyensúlyozott. Mellette a férfi gumipapucsot viselt, cigarettázott, és mindkét keze üres volt.

Ember tervez?

A Gates házaspár első nagy projektje a fejlődő országokban az oltóanyagok terítése lett, miután tudomásukra jutott, hogy a hasmenés gyerekek millióinak az életét követeli. Malawiban az anyák hosszú sorokban várakoztak a hőségben, hogy a csecsemőjük megkaphassa a védőoltást. „Velem mi lesz? – fakadt ki egy fiatalasszony Melindának. – Én mikor kapom meg az injekciómat?” Ő viszont fogamzásgátlásról beszélt, mert rettegett attól, hogy esetleg újra teherbe esik.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen kampányokban állt ki a nők jogaiért?
Miért tartja kiemelten fontosnak az oktatás kérdését?
Alapítványaival kiket támogat?
Próbáld ki most kedvezményesen!