Mi a helyzet a tengerentúlon? A Nők Lapja 2020/44. számának Világ rovata.

A járvány megjelenése óta a hírek szerint a teljes lakosság öt, míg a szupergazdag New York-iak negyven százaléka hagyta el a várost. Ez már a vég kezdete? Vagy van kiút a gazdasági és szociális válságból, hiszen New York varázsa örök?

A közel tízmilliós New York az USA egyik legnagyobb beutazási pontja, így nem csoda, hogy Amerikában itt robbant be először a Covid–19. Tetőzésekor a majd félmillió fertőzöttből 32 ezren vesztették életüket. A tömeges halálozások egyik oka, hogy bár minden idősek otthonában elrendelték a látogatási tilalmat, a kórházban ápolt betegeket tesztelés nélkül engedték vissza. Emellett a határzár bevezetésekor több ezren tértek haza súlyosan fertőzött országokból, így hurcolva be a vírust. Ijesztő volt látni, hogy a világ egyik leggazdagabb városában a betegeket kórházi folyosókon és sátrakban gyógyították, a rengeteg holttestet pedig gyűjtőkamionok szállították tömegsírokba. Ezért hagyták el sokan a várost, vagy vonultak home office-ba.

Lassú kilábalás

A válság New Yorkot érintő gazdasági és szociális hatásairól Kaló Máté külpolitikai elemzőt kérdeztük.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Kint élő magyarok mesélnek az ottani helyzetről.
Mit mond a szakember a várható következményekről?
Próbáld ki most kedvezményesen!