Balázs Barbi ezúttal ínycsiklandó ragut készített laskából, de természetesen erdei gombákra is kicserélhetjük, ha gombászás közben sikerrel járunk.
Hozzávalók 4 személyre
A vadashoz:
- 2 nagy szál (kb. 40 dkg) sárgarépa
- 1 szál (kb. 15 dkg) fehérrépa
- 1 kis zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál cukor
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 darab babérlevél
- 1 kávéskanál mustár
- 1 evőkanál 10%-os ételecet vagy citromlé
- 2 dl tejföl
- 80 dkg laskagomba
A gombóchoz:
- 3 darab (kb. 15 dkg) szikkadt zsemle
- kevés vaj
- 1 tojás
- 1 dl tej
- só, bors
- fél csokor petrezselyem
- 1 evőkanál liszt vagy zsemlemorzsa
- 10 dkg húsos szalonna, felkockázva
- A vadashoz a tisztított gyökérzöldségeket felkarikázzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. Az olajon először karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a hagymát, az aprított fokhagymát és a zöldségeket. Pár percig kevergetve pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
- A főtt zöldségeket a levével együtt pürésítjük, hozzákeverjük a mustárt és az ecetet. A tejfölt hőkiegyenlítéssel beleöntjük a lábasba. Pár perc alatt összeforraljuk.
- A laskagombát hosszú csíkokra tépjük/ vágjuk. Száraz serpenyőben 10 perc alatt lepirítjuk, hogy kis pörzsanyagot kapjon, és a szószba keverjük. Kb. 10 percig együtt rotyogtatjuk, hogy átvegye az ízeket.
- A gombóchoz a zsemlét kockákra vágjuk, kevés vajon aranybarnára pirítjuk. A tojást felverjük, hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk. Ebbe forgatjuk a zsemlekockákat, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és kevés lisztet vagy morzsát, hogy formázható legyen.
- Nedves kézzel diónyi méretű gombócokat formázunk. Forrásban lévő sós vízben 5-6 perc alatt kifőzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, kész. A szalonna zsírját nagyobb serpenyőben kipirítjuk, és átforgatjuk rajta a gombócokat.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 567 KCAL/ADAG
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes
Ez is érdekelhet: Így készül a klasszikus vadas
A recept eredetileg – sok más gombás finomsággal együtt – a Nők Lapja Konyha 2025/10. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.
