A gomba nemcsak egészséges, de gyakoribb fajtái viszonylag barátságos áron beszerezhetők, hogy aztán néhány alapanyag hozzáadásával kiadós ételt főzzünk belőle.

Balázs Barbi ezúttal ínycsiklandó ragut készített laskából, de természetesen erdei gombákra is kicserélhetjük, ha gombászás közben sikerrel járunk.

Hozzávalók 4 személyre

A vadashoz:

  • 2 nagy szál (kb. 40 dkg) sárgarépa
  • 1 szál (kb. 15 dkg) fehérrépa
  • 1 kis zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 darab babérlevél
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 evőkanál 10%-os ételecet vagy citromlé
  • 2 dl tejföl
  • 80 dkg laskagomba

A gombóchoz:

  • 3 darab (kb. 15 dkg) szikkadt zsemle
  • kevés vaj
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • só, bors
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál liszt vagy zsemlemorzsa
  • 10 dkg húsos szalonna, felkockázva
  1. A vadashoz a tisztított gyökérzöldségeket felkarikázzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk. Az olajon először karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a hagymát, az aprított fokhagymát és a zöldségeket. Pár percig kevergetve pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
  2. A főtt zöldségeket a levével együtt pürésítjük, hozzákeverjük a mustárt és az ecetet. A tejfölt hőkiegyenlítéssel beleöntjük a lábasba. Pár perc alatt összeforraljuk.
  3. A laskagombát hosszú csíkokra tépjük/ vágjuk. Száraz serpenyőben 10 perc alatt lepirítjuk, hogy kis pörzsanyagot kapjon, és a szószba keverjük. Kb. 10 percig együtt rotyogtatjuk, hogy átvegye az ízeket.
  4. A gombóchoz a zsemlét kockákra vágjuk, kevés vajon aranybarnára pirítjuk. A tojást felverjük, hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk. Ebbe forgatjuk a zsemlekockákat, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és kevés lisztet vagy morzsát, hogy formázható legyen.
  5. Nedves kézzel diónyi méretű gombócokat formázunk. Forrásban lévő sós vízben 5-6 perc alatt kifőzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, kész. A szalonna zsírját nagyobb serpenyőben kipirítjuk, és átforgatjuk rajta a gombócokat.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 567 KCAL/ADAG

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

Ez is érdekelhet: Így készül a klasszikus vadas

A recept eredetileg – sok más gombás finomsággal együtt – a Nők Lapja Konyha 2025/10. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO október

Ajánlott videó