Bár a készen kapható, zacskós tortellini sokszor életmentő lehet, az igazi mégis az, ha időt szánunk rá, és saját kezűleg, házilag gyúrt tésztából készítjük el.
Alaprecept
Hozzávalók főételként 4 személyre:
- 40 dkg durumliszt + a formázáshoz
- 4 nagy (L-es) tojás + 1 kis (S-es) tojás a kenéshez
- 1 teáskanál só
- A kimért lisztet szórjuk ki nyújtódeszkára, a közepére készítsünk mélyedést, üssük ide a tojásokat, sózzuk. Dolgozzuk össze tésztává, gyúrjuk, amíg szépen kifehéredik és teljesen homogén, nyújtható lesz.
- Sodrófával vagy tésztakészítő géppel nyújtsuk egészen vékonyra. Főételnek kb. 10 cm átmérőjű fánkszaggatóval, levesbetétnek 6-7 cm átmérőjű fánkszaggatóval szúrjuk ki.
- Helyezzünk a közepükre 1-1 kis adag tölteléket, és kenjük meg tojással a tésztakörök alsó peremét. Hajtsuk ketté, majd a félkörök két csücskét húzzuk egymás felé. Ezután nyomjuk össze a két csücsköt, így kialakul a tortellini formája. A leeső tésztadarabokat gyúrjuk újra egybe, majd nyújtsuk ki ismét.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC (483 KCAL/ADAG)
Sütőtökös tortellini mákos-zsályás vajjal
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg durumlisztből begyúrt házi tészta
- 6 dkg vaj
- 5 dkg szemes mák
- 8-10 zsályalevél (vagy 1 evőkanál szárított zsálya)
A töltelékhez:
- 5 dkg póréhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 25 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- só, frissen őrölt bors
- A töltelékhez a póréhagymát vágjuk apróra, és serpenyőben, kevés olívaolajon dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a tisztított, apróra kockázott tököt, kevergetve süssük puhára. Sózzuk, borsozzuk, majd a megpuhult tököt villával pürésítsük össze.
- A tésztát az alapreceptben leírtak szerint készítsük el, nyújtsuk ki, majd szaggassunk belőle korongokat.
- Mindegyikre helyezzünk 1-1 kiskanálnyi töktölteléket, formázzuk meg a tortelliniket az alaprecept szerint, és szedjük őket liszttel szórt deszkára/tányérra.
- A vajat olvasszuk meg serpenyőben, szórjuk bele a mákot és a zsályát, hevítsük 1-2 percet a vajban.
- Közvetlenül a tálalás előtt forrásban lévő, sós vízben pár perc alatt főzzük ki a tésztát, szűrjük le, és forgassuk össze a mákos-zsályás vajjal. Azonnal tálaljuk, megszórhatjuk parmezánforgácsokkal.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + A TORTELLINI ELKÉSZÍTÉSE
KALÓRIA 815 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta
Ez is érdekelhet: Vendégségben Olaszországban – Ez a tökéletes tészta titka a piemonti nagyik szerint
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/10. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.
