- Miért most érdemes nekifogni az almás pitének?
- Hogyan készül a klasszikus magyar almás pite?
- Mit ronthatsz el legkönnyebben a sütés során?
Itt az almaszezon, és ezzel együtt a fahéjillatú, hétvégi sütések ideje is. A kicsit hűvösebb estéken már jobban esik begyújtani a sütőt, miközben egymás után érkeznek a piacra a különféle savanykás vagy épp illatos almafajták.
Az alma annyira sokoldalú, hogy szinte minden süteményben megállja a helyét. Mindegy, hogy bögrés vagy épp morzsasütiről van szó, esetleg rétesről vagy lepényről, az almás süti íze a világ minden táján az otthon melegére emlékeztet. Hát még a klasszikus almás pitéé…
A klasszikus magyar almás pite
Almás pitéje sok nemzetnek van, de mindenhol egy kicsit másképpen fogyasztják: a magyar konyhában az almás pite kockákra vágva, porcukorral meghintve kerül az asztalra. Tésztája omlós, tölteléke szaftos, és egyszerűen nem lehet betelni vele.
Lássuk, hogy készül!
Almás pite recept
Hozzávalók (kb. 30×40 cm-es tepsihez):
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj vagy margarin (hideg)
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tejföl
- csipet só
- 1,5 kg savanykás alma (pl. jonatán vagy idared)
- 10 dkg cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 ek őrölt fahéj
- fél citrom leve
- 5 ek zsemlemorzsa

A jó almás pite titka a finom alma (Fotó: Getty Images)
Elkészítés:
- Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és a citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. Kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. Hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat.
- A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, porcukorral, majd a hideg vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót és a tejfölt, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk.
- A tésztát két részre osztjuk, és az első felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a tepsibe fektetjük. Megszórjuk zsemlemorzsával, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát.
- Ráhalmozzuk a reszelt almát, egyenletesen eloszlatjuk, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40–45 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan szeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.
Erre figyelj, ha almáspitét csinálsz
Az almás pite nem tartozik a bonyolult sütemények közé, de van néhány pont, ahol oda kell figyelni. A tészta állaga például kulcsfontosságú. Ha túl sokáig gyúrjuk, kemény lehet, ha túl lágy, ragadni fog. Hideg vajjal és gyors mozdulatokkal dolgozzunk.
Arra is figyeljünk, hogy az alma ne áztassa el a tésztát. Ha nem nyomkodjuk ki rendesen, a töltelék levet ereszt akkor is, ha zsemlemorzsát keverünk hozzá. Facsarjuk ki alaposan! A cukor mennyiségét mindig igazítsuk az almához, mert annak édessége fajtánként más és más lehet.
Az almás pite lényege mindig a jó alapanyag: friss, savanykás alma, jó minőségű zsiradék kell hozzá, hogy ez az egyszerű édesség igazán finom legyen és felidézze a legszebb gyerekkori vasárnapokat.
Kapcsolódó: Mörk Leonóra kedvenc almás pitéje
Kiemelt kép: Getty Images