kökényt szedő kéz

Ezek a legegészségesebb őszi bogyók, amiket túl ritkán eszünk

A som és a kökény évszázadokig szerves része volt a magyar gasztronómiának, majd jó időre háttérbe szorult. Ideje újra felfedezni!

Ilyentájt a gyümölcsös standok roskadásig vannak almával, körtével, szőlővel és szilvával. Jó is, hogy így van: ezek mind egészséges és finom gyümölcsök, amelyek régóta részei a magyar étrendnek. Van azonban két olyan termény, amely ugyan szintén évszázadok óta jelen van a Kárpát-medencében, mára szinte teljesen háttérbe szorult: a som és a kökény.

Ezek a vadon termő bogyók régen a falusi étrend fontos részei voltak, ma viszont leginkább csak a pálinkakészítéssel kapcsolatban hallunk róluk, és ritkán kerülnek valódi, értékes élelmiszerként az asztalra.

Pedig mindkettő kiemelkedő tápértékkel bír, és értékes vitamin- és ásványianyag-forrást jelent, ami különösen fontos az őszi-téli időszakban, amikor a friss gyümölcsök választéka szűkül.

Lássuk, mit kell tudni róluk és milyen finomságok készíthetők belőlük!

oszi-bogyo-som-kokeny

A somot és a kökényt nyugodtan tekinthetjük superfoodnak is (Fotó: Getty Images)

Mindent a somról

A som apró, fényes, piros bogyója már augusztus végétől érik. Íze savanykás-édes, és bár nyersen is fogyasztható, még finomabb, ha szörpként vagy lekvárként kerül az asztalra. A som legfőbb előnye, hogy rendkívül magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, jóval meghaladva számos sztárolt déligyümölcsét.

Ez a vitamin különösen fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez és a szervezet védekezőképességének fenntartásához. A som emellett bővelkedik antioxidánsokban is, amelyek lassítják a sejtek öregedési folyamatait és segítik a szervezetet a káros szabadgyökök elleni védekezésben.

A hagyományos népi gyógyászatban a somot emésztésjavítóként és lázcsillapítóként is alkalmazták. Ma újra kezdjük felfedezni egyfajta természetes funkcionális élelmiszerként, aminek rendszeres fogyasztása támogathatja a szervezet optimális működését.

Kapcsolódó: Tudtad, hogy pár száz éve fizetőeszköz volt a szarvasgomba?

Mindent a kökényről

A kökény sötétkék, apró termése nyersen fogyasztva kifejezetten fanyar, szánkat összehúzó ízű. A termést ezért a dér vagy az első fagy után érdemes gyűjteni, mert ekkor csersavtartalma csökken, cukortartalma pedig megnő, így íze lágyabb, élvezhetőbb lesz.

A kökény kiemelkedően gazdag A- és C-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, amelyek erősítik az immunrendszert és hozzájárulnak a szervezet ellenállóképességének megőrzéséhez is. Magas csersavtartalma miatt a népi gyógyászatban hasmenés elleni szerként is használták, míg teáját különféle emésztési panaszok enyhítésére ajánlották.

Bár a kökény betakarítása a tüskés ágak miatt nehézkesebb (nem tilos akár kesztyűben sem szedni), érdemes rá időt szánni, mert rendszeres fogyasztása a téli étrend fontos része lehet. Fontos viszont tudni, hogy magja amygdalint, egy ciánvegyületet tartalmaz, így azt összerágni nem szabad. 

Gyűjtési tudnivalók

Kökényt és somot piacról, vagy akár tankertekből is beszerezhetünk, ugyanakkor bizonyos szabályok és óvintézkedések betartása mellett a természetet járva is megtölthetjük a kosarunkat. Somot akkor érdemes szedni, amikor mélypiros, puha és magától leválik a szárról, a kökényt pedig első dér/fagy után. Jó tudni egyébként, hogy otthoni fagyasztással is szelídül az íze, így ha a fagyok előtt futunk bele, ezzel is érdemes próbálkozni.

Forgalmas utak és permetezett táblák közeléből gyűjteni semmit nem érdemes, ahogy az azonosítást sem jó soha félvállról venni. Fontos, hogy se a somot se a kökényt ne keverjük össze a veresgyűrű som kékes-fekete bogyóival, illetve a benge/varjútövis terméseivel, melyek fogyasztása emésztési panaszokat okozhat.

A begyűjtött bogyókat tároljuk szellős kosárban vagy vászonzsákban. Tartsuk észben, hogy

magánterületen csak engedéllyel, védett területeken a vonatkozó szabályozásnak megfelelően szabad gyűjteni, kereskedelmi célra gyűjtéshez pedig mindenhol külön engedély szükséges.

És végült: tartsunk mértéket és óvjuk a természetet! Ne taroljuk, törjük le az ágakat, és hagyjunk a termésből a vadnak is. Amit pedig hazaviszünk, dolgozzuk fel szörpnek vagy lekvárnak, hogy egész télen kitartson. 

Somszörp

Hozzávalók 2-3 üveghez:

  • 2 kg érett som
  • 1,5 liter víz
  • 1,5 kg cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  1. A somot mossuk meg, és főzzük kb. 20 percig a vízben, amíg megpuhul.
  2. Szűrjük át, hogy a mag és a héj eltávolításra kerüljön.
  3. A levet mérjük le, és literenként adjunk hozzá 75 dkg cukrot.
  4. Forraljuk fel, keverjük bele a citromlevet, majd forrón töltsük üvegekbe, és dunsztoljuk.

Kökénylekvár

Hozzávalók 4 kis üveghez:

  • 2 kg dércsípett kökény
  • 0,5 liter víz
  • 1,2 kg cukor

Elkészítés:

  1. A kökényt mossuk meg, majd főzzük 30 percig a vízzel.
  2. Passzírozzuk át szitán, hogy a mag eltávolításra kerüljön.
  3. A kapott pépet mérjük le, és literenként adjunk hozzá kb. 60 dkg cukrot.
  4. Főzzük sűrűre, majd forrón töltsük üvegekbe, és zárjuk le.

A somszörp jól záródó, sterilizált üvegekben, hűvös, sötét helyen akár egy évig is eltartható. Felbontás után hűtőszekrényben érdemes tárolni, és néhány napon belül el kell fogyasztani. A kökénylekvár szintén hosszú ideig megőrzi minőségét, ha dunsztolás után száraz, hűvös kamrában, felbontás után pedig a hűtőben tároljuk. 

Kapcsolódó: Vadnövényekkel fermentáltunk!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó