A tészta és a paradicsom násza az égben köttetett, ezt bizonyítják Nagy Tünde fogásai az augusztusi Nők Lapja Konyhában is: akár linzer, akár kelt vagy száraztésztával kombináljuk, a végeredmény mindig pazar lesz. A magazinból most egy klasszikus családi kedvenc sajttal felturbózott változatát osztjuk meg, amivel akkor sem lőhetünk mellé, ha válogatós a gyerek.
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kg paradicsom
- 50 dkg spagetti
A húsgombóchoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 50 dkg darált sertés- és marhahús (lehet csak sertéshús is)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab zsemle
- 5 dkg reszelt parmezán + a tálaláshoz
- só, frissen őrölt bors
- 2 evőkanál aprított bazsalikom + a tálaláshoz
- kb. 2 csomag (2×12,5 dkg) mini mozzarella
- A húsgombóchoz a vöröshagymát finomra vágjuk, megdinszteljük az olívaolajon a darált hússal, a zúzott fokhagymával, a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlével és a reszelt parmezánnal, összedolgozzuk és sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük.
- A masszából kisebb diónyi golyókat formázunk, a közepébe félbevágott mini mozzarellagolyót teszünk, és újra golyóvá gömbölyítjük.
- Az olajon megpároljuk az aprított vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, és 15 percig rotyogtatjuk. Nagyjából összeturmixoljuk (de maradjanak benne darabos részek is). Beletesszük a húsgolyókat, és 20-25 perc alatt megfőzzük.
- A tésztát lobogó, sós vízben al dentére (fogkeményre) főzzük, leszűrjük, majd összeforgatjuk a paradicsomos szósszal és a húsgolyókkal. Reszelt parmezánnal és friss bazsalikomlevelekkel megszórva kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC
KALÓRIA: 1155 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Nagy Tünde
Ez is érdekelhet: Végre hegyekben áll a paradicsom – ez a legkönnyebb tartósítási mód
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/08. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.
