Paradicsomos spagetti sajtos, bazsalikomos húsgombóccal

Paradicsomos spagetti sajtos, bazsalikomos húsgombóccal

Tombol a paradicsom szezonja, érdemes minél több fogáshoz felhasználni! Tésztával kombinálva ráadásul megunni sem lehet.

A tészta és a paradicsom násza az égben köttetett, ezt bizonyítják Nagy Tünde fogásai az augusztusi Nők Lapja Konyhában is: akár linzer, akár kelt vagy száraztésztával kombináljuk, a végeredmény mindig pazar lesz. A magazinból most egy klasszikus családi kedvenc sajttal felturbózott változatát osztjuk meg, amivel akkor sem lőhetünk mellé, ha válogatós a gyerek.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kg paradicsom
  • 50 dkg spagetti

A húsgombóchoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg darált sertés- és marhahús (lehet csak sertéshús is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab zsemle
  • 5 dkg reszelt parmezán + a tálaláshoz
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál aprított bazsalikom + a tálaláshoz
  • kb. 2 csomag (2×12,5 dkg) mini mozzarella
  1. A húsgombóchoz a vöröshagymát finomra vágjuk, megdinszteljük az olívaolajon a darált hússal, a zúzott fokhagymával, a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlével és a reszelt parmezánnal, összedolgozzuk és sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük.
  2. A masszából kisebb diónyi golyókat formázunk, a közepébe félbevágott mini mozzarellagolyót teszünk, és újra golyóvá gömbölyítjük.
  3. Az olajon megpároljuk az aprított vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, és 15 percig rotyogtatjuk. Nagyjából összeturmixoljuk (de maradjanak benne darabos részek is). Beletesszük a húsgolyókat, és 20-25 perc alatt megfőzzük.
  4. A tésztát lobogó, sós vízben al dentére (fogkeményre) főzzük, leszűrjük, majd összeforgatjuk a paradicsomos szósszal és a húsgolyókkal. Reszelt parmezánnal és friss bazsalikomlevelekkel megszórva kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC
KALÓRIA: 1155 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Nagy Tünde

Ez is érdekelhet: Végre hegyekben áll a paradicsom – ez a legkönnyebb tartósítási mód

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/08. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO augusztus címlap

Ajánlott videó