kukorica főtt kukorica

Így főzhetsz 3 perc alatt tökéletes, roppanós csöves kukoricát

A nyár egyik legfinomabb és legegészségesebb snackje a főtt csöves kukorica. Természetes, tápláló, meleg még ebéd helyet is megállja a helyét. Ezzel a kukorica főzési trükkel pedig időt és edényt spórolhatsz!
  • A zsenge kukorica gyorsabban megfő, mint a régen szedett.
  • Ehhez a módszerhez a kukoricát még megpucolni sem kell.
  • 3 perc főzés bőven elég, utána fűszerezhetjük, sózhatjuk és ehetjük is.

Az édes, roppanós csemege kukorica főzése nem egy nagy ördöngősség, elrontani sem nagyon lehet, ha friss és jó minőségű kukoricát vásárolunk. Pontosan leírtuk egy korábbi cikkünkben, mire kell figyelni kukoricavásárlás közben, hogyan és meddig tároljuk főzés előtt, hogy ne romoljon meg, sőt a hosszú főzés módszerét is kiveséztük.

Főtt kukorica 3 perc alatt

Van azonban egy ennél is egyszerűbb és gyorsabb kukorica főzési módszer, ami még azoknak is megoldás lehet, akiknek nincs rendes, jól felszerelt konyhája, de a kollégiumban élő fiataloknak is hasznos lehet.
Íme a hibátlan és nevetségesen egyszerű módszer, amit hívhatunk „3 perces, főzés nélküli” kukoricának is.

kukorica

A friss kukoricának fényesek a szemei és nem ráncosak (Fotó: Getty Images)

Elkészítés: 

1. Ne pucold meg a kukoricát!

Már azzal időt és energiát spórolunk, hogy ehhez a recepthez nem kell eltávolítan ia kukoricacsuhét. Azért öblítsd le a héjas kukoricacsöveket a víz alatt!

2. Tedd a mikróba!

Ha csak egy kukoricát akarsz megfőzni, akkor tedd be magas fokozatra 3 percre. Ha befér több cső is, akkor szorozd be annyival az időt, amennyi kukoricát beteszel. Vagyis 2 kukoricát 6 percre, 3 kukoricát 9 percre tegyél be, de utóbbinál 6 perc után villával ellenőrizd, hogy nem puhult-e meg. A zsenge, frissen szedett kukorica hamarabb megfő!

3. Hagyd kihűlni!

Edényfogóval, fogócsipesszel vagy konyharuhával vedd ki a forró kukoricát. Hagyd a héjában kihűlni, így még a hűlés alatt is puhul, párolódik. 15 perc után már szabad kézzel le tudod szedni a csuhét.

Sózd, vajazd, fűszerezd, ahogy szereted!

Ha nem esszük meg egy ültő helyünkben az összes kukoricát, akkor 1-2 napig lezárt dobozban eltarthatjuk a hűtőben. Készíthetünk belőle levest, köretet, desszertet!

Egyél sok kukoricát, amíg szezonja van!

A főtt kukoricát akár minden nap ehetünk, rengeteg rost, vitamin és antioxidáns van benne. Egyedül azoknak kell vigyázni vele, akik cukorbetegek vagy inzulinrezisztensek, ugyanis a kukoricának nagyon magas a szénhidráttartalma.

A főtt kukoricát vihetjük strandra, kirándulni, és a grillpartikon is nagy sikert arathatunk vele.

Kapcsolódó: Izgalmas receptek kukoricával – Próbáld ki mindet!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó