Volt idő, amikor nagyszüleim konyhájában az volt a gond, hogy mihez kezdjenek azzal a rengeteg sárbarackkal és almával, ami a kertjükben termett. (Nem győzték már eltenni a befőttet és a lekvárt.) Teltek-múltak az évek, ők már nincsenek közöttünk, és azóta már szenzációnak számít a családban, ha a sárgabarackfán megjelenik végre néhány szem. Tudjuk persze, hogy klímaváltozás és a szélsőséges időjárási jelenségek miatt, de ez a végeredményen nem segít. Nincs házi gyümölcsből házi lekvár.
Ami egykor alapvetés volt, mára szinte luxuscikké vált. Új problémák új megoldásokat igényelnek, és amikor egyes, régen alapvetésnek számító gyümölcsöket szinte aranyáron mérnek a piacon, de még a közértben is, érdemes költséghatékonyabb megoldások után nézni. És ilyenkor jön képbe a cukkini, ami egy kis csavarral igen egyszerűen átváltoztatható édessé. Magyarán a cukkinilekvár egy valós dolog, amit nagyon is érdemes kipróbálni.
Cukkiniből lekvár vagy befőtt? Igen
Elsőre furcsának tűnhet, de ez a szerény, sokszor lenézett zöldség, amit (legalábbis a szerencsésebbeknél) a szomszéd néni kilószám próbál ránk sózni nyáron, mondván, „ellepte a kertet”, egészen nagy dolgokra hivatott. És most nem a cukkinis lecsóra gondolunk (cukkinis lecsó receptet itt találsz!), bár kétségtelen, hogy remekül fel lehet vele turbózni ezt a fogást is.
Egy angol receptoldalon láttam először a hamis cukkinikompót nevű jelenséget, egy ideje pedig már magyarul is dob rá ki eredményeket a kereső. A cukkini egy viszonylag semleges ízű alapanyag, és éppen ebben rejlik a titka.

Ránézésre nem lekvár alapanyag, pedig… Főzzünk cukkinilekvárt! (Fotó: Getty Images)
Cukkinilekvár recept
Na de akkor ne tétlenkedjünk, kapjuk elő a cukrot és néhány hozzávalót, és álljunk is neki íziben, amíg jó áron mérik a cukkinit! Ahogy most mi mutatjuk, úgy dzsem állagú lesz a végeredmény, de ha a darabos, klasszikusabb, lekvár állagot szereted, akkor ne felvágd, hanem lereszeld a cukkinit, majd hagyd ki a pürésítést! Ez egy alaprecept, ha szeretnéd, adhatsz mellé almát, körtét vagy bármit, amihez kedved van. Ha pedig tök van otthon, abból is éppígy elkészítheted!
Hozzávalók:
- 1,5 kg tisztított cukkini
- 4-5 db bio citrom (a kezelt citrom hája nem fogyasztható!)
- 50 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt gyömbér (ha a frisset szeretjük, abból kb. 2 diónyi kell lereszelve)
- 1 csomag lekvárzselésítő 2:1
- Ha nagyon sárga eredményre gyúrsz, akkor egy kis kurkumát is tehetsz bele
Elkészítés
- A cukkinit alaposan mosd meg, hámozd meg, vágd félbe és távolítsd el a magos belsejét. Csak a tiszta cukkinihúst használd fel – ebből mérj ki 1,5 kg-ot.
- Kockázd fel a cukkinit apróra, hogy gyorsabban megfőjön, és jobb állagú legyen a lekvár.
- Tedd a kockázott cukkinit egy nagyobb lábasba. Add hozzá a cukrot, a lereszelt citromhéjat és a kimagozott citromhúst. Önts hozzá annyi vizet, hogy épp csak ellepje az alapanyagokat.
- Közepes lángon főzd a keveréket, amíg a cukkini teljesen megpuhul (kb. 15–20 perc).
- Botmixerrel turmixold simára a megfőtt keveréket, hogy dzsemállagú legyen. Add hozzá a dzsemfixet (vagy más zselésítőt), és forrald még további 3 percig, folyamatos keverés mellett.
- Forrón adagold a lekvárt tiszta, steril üvegekbe. Az üvegeket fordítsd fejre pár percre, majd bugyoláld őket vastag törölközőbe, és hagyd teljesen kihűlni. A kihűlt üvegeket tedd kamrapolcra – sokáig eláll.
Reggelihez, süteménybe is tökéletes lesz, és ha még marad belőle karácsonyra, az ünnepi fogásokat is remekül feldobhatod vele, sült húsokhoz is illik.
Kapcsolódó: ha egy kis extraságra vágy, próbáld ki a karamelles, áfonyás sárgabaracklekvár receptet
Kiemelt kép: Canva