cukkini-lecsó

Így készül a legfinomabb cukkinis lecsó télire – tartósítsd a nyár ízeit!

A lecsó a magyar konyhák egyik favorit fogása, különösen nyáron. Bolondíthatjuk tojással, kolbásszal, de a főszerep most a cukkinié!
  • A cukkini kalóriaszegény és rostban gazdag – ideális választás diétához is.
  • Télire befőzve tartósítószer nélkül is eláll, ha megfelelően dunsztolod.
  • A cukkinis lecsó nemcsak egészséges és finom, de pillanatok alatt meleg vacsorát is varázsolhatsz belőle a hideg napokon is – Mutatjuk a receptet!

A nyár egyik legkedveltebb zöldségének, a cukkini sokoldalúságát talán nem is kell bemutatni. Legyen szó grillezésről, rakott ételekről vagy könnyű salátákról, minden formájában mennyei. De mit szólnál ahhoz, ha ezt a szezonális finomságot télire is eltehetnéd?

Miért épp cukkinis lecsó?

A hagyományos lecsó paprika-paradicsom alappal készül, de a cukkini lágy textúrája és semleges íze tökéletesen illeszkedik ebbe a nyári ételbe. Emellett alacsony kalóriatartalma miatt diétába is beilleszthető, magas rosttartalma pedig segíti az emésztést. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség különösen fontos lehet a téli időszakban, amikor kevesebb friss alapanyag áll rendelkezésünkre.

Házi cukkinis lecsó recept

cukkini lecsó

A cukkini lecsó a nyár színeiben és ízeiben gazdag, ráadásul könnyű elkészíteni (Fotó: Canva)

Hozzávalók (kb. 6 üveghez, 7 dl-es kiszerelésben)

  • 2 kg cukkini (lehet sárga vagy zöld is vegyesen)
  • 1 kg paradicsom
  • 1 kg paprika (TV és kápia keveréke ajánlott)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj (napraforgó vagy olíva)
  • 2 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

Tipp: Opcionálisan mehet bele chili a pikánsabb ízek kedvelőinek, vagy bolondíthatjuk még (a cukkini egy részét kiváltva) padlizsánnal és bazsalikommal, ha szeretjük a ratatouille, vagyis a francia lecsó mediterrán hangulatát.

Elkészítés:

  1. A zöldségeket alaposan megmossuk. A cukkinit félkarikákra vagy szalagosra, a paprikát csíkokra, a paradicsomot kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát felszeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk.
  2. Egy nagy lábasban az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Ezután jöhet a paprika, amit pár percig párolunk.
  3. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd a cukrot, sót, borsot és a fűszerpaprikát. Amikor a paradicsom már levet eresztett, hozzákeverjük a cukkinit.
  4. A cukkini gyorsan puhul, így elegendő 15-20 percig főzni. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl – az állaga akkor lesz tökéletes, ha enyhén roppanós marad.
  5. A forró lecsót tisztára mosott, kiforrázott üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk. Száraz dunsztba (pokrócok közé) tesszük, és ott hagyjuk teljesen kihűlni, akár 1-2 napig is.

Tipp a biztos tartósításhoz

Ha biztosra akarsz menni, 1 késhegynyi tartósítószert (nátrium-benzoát) is adhatsz minden üveg tetejére, mielőtt lezárod – ez főleg akkor ajánlott, ha nincs időd dunsztolni.

A zöldségek beszerzésekor (ha csak nem a kertedben terem) érdemes hazai termesztésű cukkiniket, paradicsomokat és paprikákat választani! Keresd a piacokon a magyar termelőket, például a Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun vagy Tolna megyei őstermelők kínálatát – nemcsak finomabb, de fenntarthatóbb is így a befőzés.

Kapcsolódó: 3 szuper, diétás cukkinis recept

Kiemelt kép: Canva

Ajánlott videó