Pisztáciakrém (Fotó: Canva)

Selymes pisztáciakrém – Egyszerű recept, ami Olaszországba repít!

Ha szereted az igazán különleges ízeket, és szívesen kényezteted magad otthon készített finomságokkal, akkor a házi pisztáciakrém receptje garantáltan elnyeri a tetszésedet.
  • A pisztáciában rengeteg fehérje, rost, magnézium, tiamin (B1-vitamin) és foszfor van. Továbbá remek B6-vitamin-, réz- és mangánforrás.
  • Pörkölés során a pisztácia természetes olajai felszabadulnak, karamellizálódnak, és így sokkal gazdagabb, diósabb, „mélyebb” ízt kap – ideális például pisztáciakrémhez.
  • Mutatunk egy növényi tejjel is elkészíthető – vegánbarát pisztáciakrém receptet!

Bár a pisztácia főként mediterrán vidékeken terem, Magyarországon is egyre népszerűbb alapanyag a desszertek világában. A pisztácia – ugyan továbbra sem a legolcsóbb alapanyag – reneszánszát éli. Imádjuk ízesített kávéban, túrórúdi töltelékként, pudingban, joghurtban, nem beszélve a dubai csokiról.

Egy jó minőségű pisztáciakrém különleges gasztronómiai élményt nyújthat például egy hétvégi családi reggeli részeként. Ez a selymes, enyhén édeskés krém nemcsak desszertek tökéletes alapanyaga (gondoljunk csak egy kellemesen túlcsorduló croissant-ra), de pirítósra, palacsintába, vagy akár kanalazva is isteni!

Mi az a pisztáciakrém?

A pisztáciakrém egy gazdag, lágy textúrájú kenhető finomság, amely pörkölt pisztáciából, cukorból és növényi olajból készül. Olaszországban, főleg Szicíliában igazi konyhai alapdarab, ahol gyakran tölteléknek használják calzone-ba, tortába, vagy egyszerűen reggelire kenik egy szelet friss kenyérre.

pisztáciakrém

Ilyen a tökéletes pisztáciakrém (Fotó: Getty Images)

Selymes pisztáciakrém recept

Hozzávalók (kb. 250 ml krémhez)

  • 150 g hámozott, sótlan pisztácia
  • 50 g porcukor
  • 1 evőkanál semleges ízű olaj (pl. napraforgó vagy szőlőmag)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
  • csipet só
  • 1–2 evőkanál tej (vagy növényi tej), ha lágyabb állagot szeretnél

Elkészítés:

1. Ha nem pörkölt pisztáciát vásároltunk, 160 °C-on 10 perc alatt enyhén megpiríthatjuk, így intenzívebb lesz az íze. Ezután fontos, hogy az általunk pörkölt pisztácia kihűljön, mielőtt a krémesítéshez nekilátunk.

2. Egy erős aprítógépben vagy konyhai robotgépben kezdjük el aprítani a pisztáciát. Először morzsás, majd fokozatosan pasztás állagú lesz.

3. Adjuk hozzá a cukrot, olajat és egy csipet sót, és még 1–2 percig mixeljük. Ha selymesebb krémet szeretnénk, kevés tejjel vagy növényi itallal hígíthatjuk.

4. Kóstoljuk és ízesítsük! Ha szeretnénk, keverhetünk bele egy kis vaníliát vagy mézet is az extra aromákért.

A pisztáciakrém tárolása és felhasználása

A pisztáciakrém légmentesen zárható üvegben, hűtőben kb. 1 hétig eláll. Használhatod:

  • palacsinta tölteléknek,
  • tortakrémként,
  • pohárdesszert rétegekhez,
  • fagylalthoz,
  • vagy csak egyszerűen reggeli pirítóshoz

A legenda szerint Sába királynője volt a történelem legnagyobb pisztáciarajongója, aki annyira odavolt a kis zöld magvakért, hogy a régió teljes pisztáciatermését be kellett szolgáltatni neki. Vajon, ha ismerte volna pisztáciakrémet, hogyan fogyasztotta volna..?

Ez is érdekelhet: Kipróbáltuk, működik: itt a legegyszerűbb dubai csoki recept

Kiemelt kép: Canva

Ajánlott videó