angyalhaj csoki recept

Itt az új őrület: dubai helyett készíts angyalhaj csokit!

Zöld helyett rózsaszín, de ugyanolyan különleges! Ez az angyalhaj csoki, és persze annak receptje!

Elképesztő sebességgel váltják egymást manapság a gasztrotrendek. Ami tegnap még menő volt, mára unalmas, az ember csak kapkodja a fejét, mert nap mint nap újabb különleges alapanyag vagy elkészítési mód uralja le a közösségi oldalakat.

Különösen igaz ez azokra a desszertekre, amelyek egyszerre nyújtanak esztétikai és gasztronómiai élményt. A TikTokon például több mint 50 millió megtekintést generáltak a Dubai chocolate kulcsszóval ellátott videók 2024 végéig, és a közel-keleti édességek, például a desszert egyik alapanyagaként szolgáló tészta iránti kereslet világszerte több mint 30%-kal nőtt az elmúlt évben.

Sokáig a dubai csoki uralta a magyar TikTok-feedeket is, most viszont itt az új kedvenc: az angyalhaj csoki.

Ez az édesség tényleg angyalinak néz ki, de legalábbis olyan, mintha valamilyen mesekönyv oldaláról, vagy Katy Perry Californian Girls című dalának klipjéből lépett volna ki. Vastag, roppanós, de rózsaszín (!) csokolédétábla rejti magában a lágy, krémes pisztáciatöltetet, amelyet „angyalhajnak” nevezett szálas, száraz vattacukorszálak vesznek körbe. Őrület!

Isteni alapanyagok

A vattaszerűség ezúttal is keleti, most épp török eredetű desszert, a pişmaniye, ami egy izgalmas textúrájú, diós, mogyorós aromájú selymes finomság. Szó szerinti fordításban megbánást jelentő neve állítólag onnan ered, hogy aki egyszer megkóstolja, az megbánja, hogy eddig nem evett belőle… Ezt az alapanyagot nagyobb városok keleti boltjaiban vagy online itthon is beszerezheted. 

Ráadásul a csoki burkolata sem hagyományos tej- vagy étcsoki, hanem az utóbbi idők egyik legizgalmasabb csokoládé-újdonsága: a ruby csoki. Ez egy természetesen rózsaszínes, enyhén bogyósgyümölcsös, savanykás aromájú, fermentált csokoládéfajta. Szinte hihetetlen, de színe nem színezékeknek, hanem a speciálisan válogatott kakaóbabnak köszönhető. Na most képzeld el ezeket együtt és máris megérted, hogy azonnal milyen óriási hype lett körülötte.

ruby csokoládé pisztáciakrém pişmaniye angyalhaj csoki

A hozzávalók szuperek, a végeredmény sem lehet másként! (Fotók: Canva)

A jó hír, hogy a lehengerlő megjelenésű desszert mindenféle konyhai előképzettség nélkül, könnyen elkészíthető otthon is, így nemcsak elfogyasztása, de elkészítése is öröm lehet.

Angyalhaj csoki recept

Hozzávalók (kb. 3 kisebb táblához):

  • 200 g ruby csokoládé 
  • 100 g pişmaniye
  • 100 g pisztáciakrém

Elkészítés:

  1. A pişmaniyét finoman szedd szálakra.
  2. Egy szilikon csokitábla formába önts egy réteg olvasztott ruby csokit.
  3. Amíg kicsit dermed, formázd bele a vattacukrot, majd kanalazz rá pisztáciakrémet.
  4. Zárd le még egy adag olvasztott csokival.
  5. Hűtsd le hűtőben kb. 1 órát.

Alternatív elkészítési mód lehet, ha a csokit nem táblaformába, hanem muffinsütő kapszliba töltöd, így több kis, nagyon csinos édességet kapsz majd. Ha pedig nem jutsz ruby csokihoz, a neten olyan recepteket is találsz, ahol fehér csokit színeznek meg például liofilizált málnával; érdemes lehet erre is rápróbálni.

Költséges móka

Készülj fel viszont rá, hogy ha angyalhaj csokit szeretnél készíteni, mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. A ruby csoki 200 grammja körülbelül 2500, 100 gramm pisztáciakrém mintegy 1800, a pişmaniye pedig körülbelül 1200 forintot kóstál majd, így összesen majdnem 6000 forintnál jársz a 2-3 táblával. Ha bennünket kérdezel, az angyalhajcsokit ajándékba, különleges alkalomra készíted valaki olyannak, aki fontos a számodra.

Kapcsolódó: Gyerekkorunk izgalmas csokijaira emlékszel még? 

Kiemelt kép: Getty Images