hétvégi gasztró 1500 forint

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 forintból – 6. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk. Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg.

Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

1. Nyári almaleves mentával

Hozzávalók 4 főre:

  • Alma – 6 db közepes (kb. 800 g) – 480 Ft
  • Citrom – 1 db – 100 Ft
  • Cukor – 3 evőkanál – 25 Ft
  • Fahéj – 1 kávéskanál – 10 Ft
  • Szegfűszeg – 2-3 szem – 10 Ft
  • Tejföl – 150 g – 150 Ft
  • Friss menta (vagy szárított) – 1 csokor – 150 Ft
  • Víz – kb. 1 liter
  • Só – csipet

Elkészítés:

  1. Az almákat meghámozzuk, feldaraboljuk, és citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljanak meg. A fűszerekkel és vízzel feltesszük főni, amíg meg nem puhulnak.
  2. Botmixerrel pürésítjük (vagy villával áttörjük), hozzáadjuk a tejfölt, majd jól lehűtjük.
  3. Mentával díszítve tálaljuk.

2. Rántott cukkini rizibizivel és tartármártással

Hozzávalók 4 főre:

  • Cukkini – 2 nagyobb (kb. 800 g) – 480 Ft
  • Tojás – 2 db – 180 Ft
  • Zsemlemorzsa – 100 g – 60 Ft
  • Liszt – 100 g – 40 Ft
  • Olaj a sütéshez – kb. 3 dl – 300 Ft
  • Só, bors – minimális
  • Rizs – 300 g – 300 Ft
  • Zöldborsó (fagyasztott vagy friss) – 200 g – 250 Ft
  • Vöröshagyma – 1 kis fej – 30 Ft
  • Olaj – 1 evőkanál – 20 Ft
  • Tejföl – 100 g – 100 Ft
  • Majonéz – 100 g – 180 Ft
  • Csemegeuborka – 2 db – 100 Ft
  • Mustár – 1 tk – 10 Ft
  • Só, bors, cukor, citromlé – minimális

Elkészítés:

  1. A cukkinit karikára vágjuk, sózzuk, lisztbe-tojásba-morzsába panírozzuk, majd forró olajban kisütjük.
  2. A hagymát megdinszteljük, rádobjuk a borsót, majd a rizst, felöntjük kétszeres vízzel, puhára főzzük.
  3. A tejfölt, a majonézt, a csemegeuborkát, sót, borsot, cukrot és citromlevet simára keverjük, hűtve tálaljuk.
hetvegi-gasztro-1500-forint-6

A házi tartármártás minden rántott ételt feldob (Fotó: Getty Images)

3. Kakaós kevert süti

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • Liszt – 250 g – 80 Ft
  • Cukor – 150 g – 40 Ft
  • Kakaópor – 2 evőkanál – 40 Ft
  • Tojás – 2 db – 180 Ft
  • Napraforgó olaj – 100 ml – 50 Ft
  • Tej – 1,5 dl – 75 Ft
  • Sütőpor – 1 csomag – 30 Ft

Elkészítés:

  1. A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet, olajat, majd a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet.
  2. Tepsibe öntjük, 180 °C-on kb. 25 perc alatt megsütjük.
  3. Porcukorral, esetleg lekvárral kínáljuk a kevert sütit.

Kapcsolódó: A korábbi hétvégi gasztrókat itt találod

Kiemelt kép: Getty Images