Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk. Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.
De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg.
Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!
1. Nyári almaleves mentával
Hozzávalók 4 főre:
- Alma – 6 db közepes (kb. 800 g) – 480 Ft
- Citrom – 1 db – 100 Ft
- Cukor – 3 evőkanál – 25 Ft
- Fahéj – 1 kávéskanál – 10 Ft
- Szegfűszeg – 2-3 szem – 10 Ft
- Tejföl – 150 g – 150 Ft
- Friss menta (vagy szárított) – 1 csokor – 150 Ft
- Víz – kb. 1 liter
- Só – csipet
Elkészítés:
- Az almákat meghámozzuk, feldaraboljuk, és citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljanak meg. A fűszerekkel és vízzel feltesszük főni, amíg meg nem puhulnak.
- Botmixerrel pürésítjük (vagy villával áttörjük), hozzáadjuk a tejfölt, majd jól lehűtjük.
- Mentával díszítve tálaljuk.
2. Rántott cukkini rizibizivel és tartármártással
Hozzávalók 4 főre:
- Cukkini – 2 nagyobb (kb. 800 g) – 480 Ft
- Tojás – 2 db – 180 Ft
- Zsemlemorzsa – 100 g – 60 Ft
- Liszt – 100 g – 40 Ft
- Olaj a sütéshez – kb. 3 dl – 300 Ft
- Só, bors – minimális
- Rizs – 300 g – 300 Ft
- Zöldborsó (fagyasztott vagy friss) – 200 g – 250 Ft
- Vöröshagyma – 1 kis fej – 30 Ft
- Olaj – 1 evőkanál – 20 Ft
- Tejföl – 100 g – 100 Ft
- Majonéz – 100 g – 180 Ft
- Csemegeuborka – 2 db – 100 Ft
- Mustár – 1 tk – 10 Ft
- Só, bors, cukor, citromlé – minimális
Elkészítés:
- A cukkinit karikára vágjuk, sózzuk, lisztbe-tojásba-morzsába panírozzuk, majd forró olajban kisütjük.
- A hagymát megdinszteljük, rádobjuk a borsót, majd a rizst, felöntjük kétszeres vízzel, puhára főzzük.
- A tejfölt, a majonézt, a csemegeuborkát, sót, borsot, cukrot és citromlevet simára keverjük, hűtve tálaljuk.

A házi tartármártás minden rántott ételt feldob (Fotó: Getty Images)
3. Kakaós kevert süti
Hozzávalók 4 adaghoz:
- Liszt – 250 g – 80 Ft
- Cukor – 150 g – 40 Ft
- Kakaópor – 2 evőkanál – 40 Ft
- Tojás – 2 db – 180 Ft
- Napraforgó olaj – 100 ml – 50 Ft
- Tej – 1,5 dl – 75 Ft
- Sütőpor – 1 csomag – 30 Ft
Elkészítés:
- A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet, olajat, majd a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet.
- Tepsibe öntjük, 180 °C-on kb. 25 perc alatt megsütjük.
- Porcukorral, esetleg lekvárral kínáljuk a kevert sütit.
Kapcsolódó: A korábbi hétvégi gasztrókat itt találod
Kiemelt kép: Getty Images