Szőlős, mandulás salmorejo (andalúz paradicsomleves)

Hűsítő fogás forró napokra: szőlős, mandulás salmorejo (andalúz paradicsomleves)

Amikor 25 °C fölé megy a hőmérő higanyszála, nem nagyon vágyunk forró gulyáslevesre, inkább hűvös, könnyű zöldség- és gyümölcsleveseket ennénk. Ezekre a napokra is van egy tuti ötletünk.

A salmorejo egy Dél-Spanyolországból származó, krémes állagú paradicsomleves. Küllemben hasonlít a gazpachóra, ám valamivel sűrűbb és tartalmasabb, lévén, hogy picivel több kenyeret tartalmaz. Egyszerű, mégis különleges, és nagyszerűen frissít a nyári melegben – mutatjuk Nagy Tünde jól bevált receptjét!  

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 nagy szelet száraz (vagy pirított) kenyér
  • fél dl olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál ecet
  • 15 dkg szőlő, leszemezve a tálaláshoz

A gremolához:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál blansírozott mandula + a tálaláshoz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  1. A paradicsomokat kicsumázzuk, nagyobb darabokra vágjuk, hozzáreszeljük a fokhagymát, majd összeturmixoljuk a kenyérrel együtt. Vízzel leves állagúra hígítjuk, beleöntjük az olajat, és selymesre mixeljük. Sóval, borssal, ecettel ízesítjük.
  2. A feltéthez a petrezselymet késes aprítóban összeturmixoljuk a mandulával és az olívaolajjal, megsózzuk. A levest a gremolával, félbevágott szőlőszemekkel, illetve durvára vágott mandulával kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 15 PERC 
KALÓRIA 361 KCAL/ADAG

Recept és fotó: Nagy Tünde

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019/06. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.