A salmorejo egy Dél-Spanyolországból származó, krémes állagú paradicsomleves. Küllemben hasonlít a gazpachóra, ám valamivel sűrűbb és tartalmasabb, lévén, hogy picivel több kenyeret tartalmaz. Egyszerű, mégis különleges, és nagyszerűen frissít a nyári melegben – mutatjuk Nagy Tünde jól bevált receptjét!
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor újhagyma
- 2 nagy szelet száraz (vagy pirított) kenyér
- fél dl olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- 1 evőkanál ecet
- 15 dkg szőlő, leszemezve a tálaláshoz
A gremolához:
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál blansírozott mandula + a tálaláshoz
- 3 evőkanál olívaolaj
- A paradicsomokat kicsumázzuk, nagyobb darabokra vágjuk, hozzáreszeljük a fokhagymát, majd összeturmixoljuk a kenyérrel együtt. Vízzel leves állagúra hígítjuk, beleöntjük az olajat, és selymesre mixeljük. Sóval, borssal, ecettel ízesítjük.
- A feltéthez a petrezselymet késes aprítóban összeturmixoljuk a mandulával és az olívaolajjal, megsózzuk. A levest a gremolával, félbevágott szőlőszemekkel, illetve durvára vágott mandulával kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 15 PERC
KALÓRIA 361 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Nagy Tünde