hétvégi gasztró 1500 forint

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 forintból – 5. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk. Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg.

Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

1. Hideg tökleves kaporral és tejföllel

Hozzávalók 4 főre:

  • Gyalult tök – 500 g – 300 Ft
  • Vöröshagyma – 1 fej – 30 Ft
  • Kapor – 1 csokor – 200 Ft
  • Tejföl – 200 g – 200 Ft
  • Olaj – 1 evőkanál – 20 Ft
  • Liszt – 1 evőkanál – 10 Ft
  • Só, bors – minimális költség

Elkészítés:

  1. A finomra vágott hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a tököt és kaprot, majd vízzel felöntve puhára főzzük.
  2. Kevés liszttel és tejföllel habarást készítünk, hozzáadjuk, majd sózzuk, borsozzuk.
  3. Hűtve tálaljuk.

2. Csípős csirkemáj pirított tésztával

Hozzávalók 4 főre:

  • Csirkemáj – 500 g – 750 Ft
  • Sárgarépa – 1 db – 100 Ft
  • Újhagyma – 1 csokor zöldje – 200 Ft
  • Hagyma – 2 fej – 60 Ft
  • Fokhagyma – 2 gerezd – 30 Ft
  • Paprika (lehet zöld vagy hegyes erős) – 1 db – 100 Ft
  • Szójaszósz – 1 evőkanál – 50 Ft
  • Erőspaprika krém vagy csili – ízlés szerint – 30 Ft
  • Napraforgó olaj – 2 evőkanál – 40 Ft
  • Spagetti vagy szélesmetélt tészta – 400 g – 300 Ft
  • Só, bors – minimális költség

Elkészítés:

  1. A hagymát és a zöldségeket szeleteljük, lepirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát, csirkemájat.
  2. Fűszerezzük szójaszósszal, csilivel, sóval, borssal, majd erős lángon pirítjuk, amíg a máj meg nem puhul.
  3. Közben megfőzzük és kevés olajon átpirítjuk a tésztát, amit végül összeforgatunk a májas raguval.
vaníliás guba vaníliasodóval spórolós recept hétvégi gasztró

Egyszerű, de nagyszerű a vaníliás guba házi vaníliasodóval (és esetleg némi vaníliafagylalttal) (Fotó: Getty Images)

3. Vaníliás guba házi vaníliasodóval

Hozzávalók 4 főre:

  • Kifli – 4 db (szikkadt is jó) – 240 Ft
  • Tej – 5 dl – 250 Ft
  • Tojás – 2 db – 180 Ft
  • Cukor – 3 evőkanál – 25 Ft
  • Vaníliás cukor – 1 csomag – 30 Ft
  • Vaj vagy margarin – 30 g – 80 Ft
  • Mazsola (elhagyható) – 50 Ft
  • Só – minimális költség

Elkészítés:

  1. A tejet felforraljuk, a tojások sárgájával, cukorral, vaníliás cukorral elkeverjük, majd folyamatos keverés mellett visszatesszük a tűzre és besűrítjük – ez lesz a sodó.
  2. A felkarikázott kifliket vajjal megkenjük, tűzálló tálba rétegezzük, leöntjük a sodóval, majd 180 fokon 20 perc alatt összesütjük.
  3. Mazsolával vagy kakaóval is megszórhatjuk a gubát

Teljes menü költsége: kb. 5000 Ft / 4 fő

Három fogás, tele nyári hangulattal és karakteres ízekkel – mindez egyetlen pizza áráért.

Jó étvágyat!

Kapcsolódó: A korábbi hétvégi gasztrókat itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

"

"