hétvégi gasztró 1500 forint

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 forintból – 4. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk. Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg.

Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

Fokhagymás-spenótos burgonyakrémleves

Hozzávalók 4 főre:

  • Burgonya – 600 g – 240 Ft
  • Mirelit spenót (szeletelt) – 450 g – 400 Ft
  • Fokhagyma – 3 gerezd – 35 Ft
  • Vöröshagyma – 1 fej – 30 Ft
  • Napraforgóolaj – 1 evőkanál – 20 Ft
  • Tejföl – 150 g – 150 Ft
  • Só, bors – minimális költség

Elkészítés:

  • A hagymát és fokhagymát kevés olajon megdinszteljük.
  • Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, felöntjük vízzel, majd mikor megfőtt, beletesszük a spenótot.
  • Puhulás után botmixerrel krémesítjük, végül tejföllel dúsítjuk.
hetvegi-gasztro-1500-forint-4

Szemet gyönyörködtet és finom is a spenótos burgonyakrémleves! (Fotó: Getty Images)

Csirkés házi lasagne

Hozzávalók 4 főre:

  • Darált csirkehús (pl. combfiléből) – 600 g – 1 500 Ft
  • Lasagne tészta – 250 g – 500 Ft
  • Paradicsompüré – 400 g – 300 Ft
  • Vöröshagyma – 1 fej – 30 Ft
  • Fokhagyma – 2 gerezd – 25 Ft
  • Olaj – 1 evőkanál – 20 Ft
  • Liszt – 1 evőkanál – 10 Ft
  • Tej – 3 dl – 150 Ft
  • Sajt (trappista jellegű) – 150 g – 400 Ft
  • Só, bors, oregano – minimális költség

Elkészítés:

  1. A húst hagymával, fokhagymával lepirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és fűszerezzük.
  2. Közben besamelmártást főzünk, azaz az olajon megpirítjuk a lisztet, majd lassan kevergetve tejjel öntjük fel és sűrűre főzzük.
  3. Egy jénai tálban rétegezzük a tésztát, ragut, besamelt, és végül reszelt sajttal zárjuk.
  4. 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Rizskoch sárgabaracklekvárral

Hozzávalók 4 főre:

  • Rizs – 200 g – 200 Ft
  • Tej – 3 dl – 150 Ft
  • Víz – 2 dl – gyakorlatilag ingyen
  • Tojás – 2 db – 180 Ft
  • Cukor – 4 evőkanál – 30 Ft
  • Vaníliás cukor – 1 cs – 30 Ft
  • Margarin – 30 g – 80 Ft
  • Citromhéj – 1 db – 40 Ft
  • Lekvár vagy kakaó a tetejére – kb. 200 Ft
  • Só – minimális költség

Elkészítés:

  1. A rizst először víz és tej keverékében puhára főzzük, majd kihűtjük.
  2. A tojások sárgáját cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a kihűlt rizshez forgatjuk.
  3. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, kivajazott tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük a rizskochot.
  4. Tálalásnál jöhet rá baracklekvár!

Teljes menü költsége: kb. 4 900 Ft / 4 fő

Jó étvágyat!

Kapcsolódó: A korábbi hétvégi gasztrókat itt találod

Kiemelt kép: Getty Images