A menzás ételekhez mindenkinek van valamilyen érzelmi viszonya. Még azoknak is, akik – ahogy nálunk mondták – hazajárósak voltak, és csak néha kóstoltak bele a kondérokban érkező finomságokba.
Voltak fogások, amiket testületileg utáltunk – én legalábbis nem emlékszem olyanra, aki élet-halt volna a pempőállagú tökfőzelékért, vagy az ilyen-olyan fantázianévvel ellátott, ellenben mindig egyformán híg zöldséglevesekért.
Más ételeket viszont legalább ilyen egyöntetűen kedveltünk: a csokiöntetes piskóta, a betűtésztás paradicsomleves éppen úgy nagy kedvenc volt, mint a vegyes gyümölcsből készült gyümölcsleves. Figyelembe véve, hogy ezek az ételek ma is a gyerekek kedvencei, az a minimum hogy „tudhatnak” valamit.
Ha a klasszikus, menzás ízt szeretnénk reprodukálni, a legfontosabb, hogy ne liszttel vagy sima étkezési keményítővel, hanem mindenképpen vaníliás pudinggal sűrítsük a levesünket, mert csakis így lesz pontosan olyan, mint legszebb éveinkben. Bár az idő kerekét a legfinomabb leves sem tudja visszafordítani, a kellemes nosztalgia a lelket is megfiatalítja.
Mi kerüljön bele?
A menzás gyümölcsleves gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből tökéletesen működik. A legklasszikusabb talán a meggyes verzió, a leginkább költségtakarékos (és így a menza szelleméhez leginkább hű) megoldás viszont az, ha az alma van benne túlsúlyban. Mindenesetre bátran variáljuk a hozzávalókat, ahogy pénztárcánk engedi.
Használhatunk friss vagy mirelit, de akár konzerves gyümölcsöt is, utóbbi kettőnél viszont figyeljünk, hogy ne főzzük őket szét. Akármi is lesz a fő hozzávaló, a menzás gyümölcslevessel nem tudunk melléfogni.

A menzás gyümölcslevesnek nagyon jól áll a meggy! (Fotó: Getty Images)
Klasszikus menzás gyümölcsleves
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 2 nagy alma
- 3-4 szem friss szilva
- 2 közepes sárgabarack (friss)
- maréknyi meggy és cseresznye (friss vagy fagyasztott)
- egy csomag vaníliás pudingpor (40 g)
- 1 liter víz
- 5 dl tej
- 4-5 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 1 teáskanál fahéj
- 3-4 szem szegfűszeg
- 1 csipet só
- fél citrom leve és reszelt héja
Elkészítés:
- Az almát felkockázzuk, szilvát kimagozzuk és negyedeljük, barackot vágjuk cikkekre. A meggyet és cseresznyét, ha fagyasztott, előtte picit kiengedjük, ha friss, magozzuk.
- Az almát, szilvát, meggyet, cseresznyét és a barackot a fűszerekkel tegyük fel főni a vízben.
- Forraljuk fel, majd főzzük kb. 10 percig, míg minden gyümölcs picit megpuhul.
- Egy tálkában keverjük csomómentesre a pudingport a hideg tejjel.
- A keveréket folyamatos kavargatás mellett öntsük a gyümölcsös alaphoz. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel lehet lazítani. A végén mehet bele fél citrom leve vagy héja.
Bár a menzán sokszor langyosan került az ember elé, a gyümölcsleves hidegen az igazi!
Kapcsolódó: Jöhet egy kicsit különlegesebb gyümölcsleves is?
Kiemelt kép: Getty Images