Nemcsak menza, nyár sincs gyümölcsleves nélkül!

A menzás ételekhez mindenkinek van valamilyen érzelmi viszonya. Még azoknak is, akik –  ahogy nálunk mondták –  hazajárósak voltak, és csak néha kóstoltak bele a kondérokban érkező finomságokba.

Voltak fogások, amiket testületileg utáltunk – én legalábbis nem emlékszem olyanra, aki élet-halt volna a pempőállagú tökfőzelékért, vagy az ilyen-olyan fantázianévvel ellátott, ellenben mindig egyformán híg zöldséglevesekért.

Más ételeket viszont legalább ilyen egyöntetűen kedveltünk: a csokiöntetes piskóta, a betűtésztás paradicsomleves éppen úgy nagy kedvenc volt, mint a vegyes gyümölcsből készült gyümölcsleves. Figyelembe véve, hogy ezek az ételek ma is a gyerekek kedvencei, az a minimum hogy „tudhatnak” valamit.

Ha a klasszikus, menzás ízt szeretnénk reprodukálni, a legfontosabb, hogy ne liszttel vagy sima étkezési keményítővel, hanem mindenképpen vaníliás pudinggal sűrítsük a levesünket, mert csakis így lesz pontosan olyan, mint legszebb éveinkben. Bár az idő kerekét a legfinomabb leves sem tudja visszafordítani, a kellemes nosztalgia a lelket is megfiatalítja.

Mi kerüljön bele?

A menzás gyümölcsleves gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből tökéletesen működik. A legklasszikusabb talán a meggyes verzió, a leginkább költségtakarékos (és így a menza szelleméhez leginkább hű) megoldás viszont az, ha az alma van benne túlsúlyban. Mindenesetre bátran variáljuk a hozzávalókat, ahogy pénztárcánk engedi.

Használhatunk friss vagy mirelit, de akár konzerves gyümölcsöt is, utóbbi kettőnél viszont figyeljünk, hogy ne főzzük őket szét. Akármi is lesz a fő hozzávaló, a menzás gyümölcslevessel nem tudunk melléfogni.

menzas-gyumolcsleves-recept

A menzás gyümölcslevesnek nagyon jól áll a meggy! (Fotó: Getty Images)

Klasszikus menzás gyümölcsleves

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 2 nagy alma
  • 3-4 szem friss szilva
  • 2 közepes sárgabarack (friss)
  • maréknyi meggy és cseresznye (friss vagy fagyasztott)
  • egy csomag vaníliás pudingpor (40 g)
  • 1 liter víz
  • 5 dl tej
  • 4-5 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 1 csipet só
  • fél citrom leve és reszelt héja

Elkészítés: 

  1. Az almát felkockázzuk, szilvát kimagozzuk és negyedeljük, barackot vágjuk cikkekre. A meggyet és cseresznyét, ha fagyasztott, előtte picit kiengedjük, ha friss, magozzuk.
  2. Az almát, szilvát, meggyet, cseresznyét és a barackot a fűszerekkel tegyük fel főni a vízben.
  3. Forraljuk fel, majd főzzük kb. 10 percig, míg minden gyümölcs picit megpuhul.
  4. Egy tálkában keverjük csomómentesre a pudingport a hideg tejjel.
  5. A keveréket folyamatos kavargatás mellett öntsük a gyümölcsös alaphoz. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel lehet lazítani. A végén mehet bele fél citrom leve vagy héja.

Bár a menzán sokszor langyosan került az ember elé, a gyümölcsleves hidegen az igazi!

Kapcsolódó: Jöhet egy kicsit különlegesebb gyümölcsleves is? 

Kiemelt kép: Getty Images