cukormentes eperlekvár recept

Cukormentes eperlekvár recept: édes, illatos és egészséges

A jó eperlekvár titka nem a cukorban, hanem az érett gyümölcsben rejlik. Ha szeretnéd tisztán élvezni a nyár ízét, ez a recept neked szól.

Van valami ellenállhatatlan az eperlekvárban. Egyszerre nosztalgikus és friss, istenien illatos és édes: minden kanálban ott a kora nyár elmondhatatlanul finom íze. Egy jó eperlekvárban sűrítve van ott az eper íze, amihez – feltéve, hogy igazán érett és lédús eprekkel dolgozunk – még cukorra sincs szükség.

A cukormentes eperlekvár nemcsak egészségesebb, de sokkal  finomabb is, hiszen az eper természetes íze érvényesül benne, amit nem nyom el a cukor. Cukor nélkül ez a finomság nem okoz hirtelen vércukorszint-ingadozást, azaz diétabarát, gyerekeknek is ideális, és segít rászokni a valódi ízek szeretetére.

Ráadásul, ha otthon készítjük, adalékanyagok és tartósítószerek nélkül élvezhetjük – tisztán, egyszerűen, természetesen.

cukormentes-eperlekvar-recept

Csodálatos gyümölcs az eper (Fotó: Unsplash/Anastasia Zhenina)

Ma egy cukor- (és édesítőszer-) mentes eperlekvár receptet hozunk.

Cukormentes eperlekvár recept:

Hozzávalók 1 üveghez:

  • 1 kg érett, apróbb szemű eper
  • Evőkanálnyi frissen facsart citromlé
  • Teáskanálnyi chia mag, ha sűríteni szeretnénk (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Mossuk meg alaposan, majd csepegtessük le az epreket.
  2. Távolítsuk el a szárakat, és vágjuk kisebb darabokra a gyümölcsöt.
  3. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a citromlevet, és kezdjük el alacsony lángon melegíteni.
  4. Ahogy levet enged, fakanállal törjük össze az eperdarabokat, hogy lekváros állagot kapjunk.
  5. Főzzük kb. 20–30 percig, amíg besűrűsödik. Ha hígnak érezzük, adhatunk hozzá 1 teáskanál chia magot, amely természetes zselésítőként viselkedik.
  6. Forrón töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le, majd fordítsuk fejjel lefelé, hogy vákuum keletkezzen. Dunsztoljuk, azaz törölközőbe, plédbe csavarva lassan hagyjuk kihűlni, így lekvárunk tartósítószer nélkül is eláll pár hétig a hűtőben.

Az eperlekvárt sütőben sütve is elkészíthetjük. Ehhez a darabolt epret terítsük szét egy tepsiben és 180 fokos sütőben süssük 40-45 percig, közben egy alkalommal keverjük át. A kész lekvárt azonnal töltsük kifőzött befőttesüvegekbe. 

Hozz ki többet a lekvárból!

Az eperlekvár pirítósra kenve, sőt magában kanalazva is isteni, de egy sor csemegét még finomabbá lehet vele tenni. Tedd zabkásádba, esetleg joghurttal kikevert túró tetejére, edd valamilyen érett, sós sajt mellé, halmozd palacsintára, gofrira, keverd smoothire-ra vagy edd a legfinomabb rizskoch tetején. Nem tudsz hibázni. 

Kapcsolódó: Tudtad, hogy az eper csökkenti a demencia kockázatát

Kiemelt kép: