„Az eperfagyi, eperfagyi, hű, de finom, édes is, meg hűvös is az ajkaimon” – szól a közismert dal, és a sláger címszereplője tényleg pont ilyen elragadó. Édes is, hűsít is, és egyszerűen nem lehet megunni.
Igen ám, csakhogy a jó minőségű fagyi – készüljön akár eperből, akár bármilyen gyümölcsből vagy más ízesítéssel – ma már rég nem a „ kérek is egy forintot az aputól én” kategória. Egy gombóc most épp minimum 6-700 forint körül mozog. Ráadásul igazán jó fagylaltozó sem terem minden bokorban.
Kapcsolódó: Lótejből is lehet ám fagyi!
Mit lehet tenni? Neki lehet látni otthon fagyit készíteni! A házi fagyi persze – pláne fagylaltgép hiányában – nem lesz pont olyan, mint a legjobb olasz gelateriában, viszont garantáltan friss és nincs benne semmi oda nem illő.

Nyiss otthon saját fagyizót! (Fotó: Getty Images)
Mutatjuk is, hogy készíthetsz igazán finom fagyit a szezon sztárgyümölcséből!
Házi eperfagyi recept
Hozzávalók (kb. 4 adaghoz):
- 400 g fagyasztott eper
- 200 ml görög joghurt (vagy növényi joghurt)
- 1-2 evőkanál méz vagy juharszirup (elhagyható, ha érett az eper)
- 1 teáskanál friss citromlé (opcionális, de kiemeli az ízeket)
Elkészítés:
- Tegyük a fagyasztott epret a turmixgépbe vagy aprítógépbe.
- Adjuk hozzá a joghurtot, az édesítőt és a citromlevet.
- Turmixoljuk simára – először kissé darabos lesz, de néhány perc alatt krémes, fagylaltszerű állagot kapunk.
- Ha túl kemény, adjunk hozzá egy kevés extra joghurtot vagy pár percig hagyjuk olvadni.
- Azonnal tálalhatjuk, vagy betesszük egy dobozban a fagyasztóba 1-2 órára, ha még szilárdabb állagot szeretnénk.
- Tálaláskor megszórhatjuk friss mentalevéllel, étcsokidarabokkal vagy egy kevés granolával.
A fenti, pofonegyszerű fagylalt más bogyós gyümölcsökkel is működik – málna, áfonya, vagy ezek keveréke is remekül passzol hozzá.
Ez a házi eperfagyi tökéletes gyors desszert a nyári napokra – hűsít, frissít, és nem kell hozzá semmi extra kütyü. Csak egy jó marék eper, és máris kanalazhatjuk a nyár ízét.
Kapcsolódó: Így szúrhatod ki, ha rossz minőségű a fagyi!
Kiemelt kép: Getty Images