Nincs is jobb a klasszikus, nagyiféle édességeknél, nem igaz? Főleg azokért dobban meg igazán a szívünk, amelyeket langyosan és hidegen, desszertként vagy egy kiadós leves utáni másodikként is lehet fogyasztani. Ilyen a rizskoch – vagy rizsfelfújt is, ki hogy nevezi. Illatos, lágy, aranyló szélű és csupa-csupa vanília.
A rizsfelfújt története egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor is a rizs egyre elterjedtebb lett Magyarországon is. Ami pedig a nevét illeti: az Osztrák–Magyar Monarchia gasztronómiai sokfélesége hozta be a magyar konyhába a német eredetű koch elnevezést, amely a kochen (főzni) igéből származik.
A rizskoch elnevezésű rizsből készült felfújt hamar a magyar háziasszonyok egyik kedvenc fogása lett, hiszen egyszerű, olcsó, mégis bőséges és lélekmelegítő finomság. Mára a koch szó kissé nosztalgikus kifejezéssé vált, ezt a nyalánkságot sokan inkább rizsfelfújtként emlegetik, vagy még egyszerűbben, rizskóknak esetleg rizskónak ejtik.
A neve mindegy is: falja, aki elé odateszik.
Ráadásul nemcsak mifelénk népszerű. A rizskoch rokonsága igen kiterjedt: a francia rizsszuflé, az olasz budino di riso vagy a brit rice pudding mind ugyanazt a lélekmelegítő, tejes-rizses vonalat viszik, kisebb-nagyobb ízesítésbeli eltérésekkel. És akkor még nem is szóltunk az idehaza a „gyrososnál” kapható égetett tetejű rizses finomságról.
Mindegyik isteni, de mi most a klasszikus nagyiféle verziót készítjük el, pofonegyszerűen.

Indulhat a sütögetés! (Fotó: Getty Images)
A tökéletes rizskoch receptje
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 15 dkg kerek szemű rizs
- 6 dl tej
- 3 deci víz
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- sütőpapír vagy vaj a tepsi béleléséhez
Elkészítés:
- A rizst a tejjel, a csipet sóval, a vízzel és vaníliával puhára főzzük, amíg az összes folyadékot fel nem szívja.
- Levesszük a tűzről, majd belekeverjük a vajat, a reszelt citromhéjat, és hagyjuk langyosra hűlni.
- Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját belekeverjük a rizsbe, a fehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is lágyan hozzáforgatjuk
- Egy sütőpapírral bélelt vagy jól kivajazott, tepsibe öntjük, és előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 35-40 perc alatt szépen megsütjük.
Tipp: egy kis sáfrány (esetleg kurkuma) hozzáadásával még szebb, aranyló sárga színt kap rizskochunk. Ha pedig elegánsabban tálalnánk, készítsük el kis tálkákban vagy szufléformában – a hatás garantált.
A rizskoch hidegen és melegen is csodálatos, érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle, így a másnapi reggeli is megvan. Tálalhatjuk baracklekvárral, meggyszósszal vagy vaníliamártaással, haladóknak pedig érdemes úgy enni, ahogy apukám csinálta: literszám rálocsolt málnaszörppel.
Kapcsolódó: Készíts rizskochot fahéjas almaszósszal is!
Kiemel kép: Getty Images