A tapas (ejtsd: tápász) a spanyol konyha egyik jellegzetessége, kis adagnyi ételt jelöl, ami lehet hideg és meleg is, egy marinált zöldség ugyanúgy lehet tapas, mint a kis adag oldalas. Kis tálkákban, láboskákban szolgálják fel, lényege, hogy a vendég minél többféle finomságot megkóstolhasson. Ajánlunk is egy tuti receptet.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
- 25 dkg friss vagy hámozott, darabolt (konzerv) paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 1 dl főzőtejszín
- 1 teáskanál csilikrém
- 15 dkg bébispenót (helyettesíthető leveles spenóttal)
- A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük puhára olívaolajon, adjuk hozzá a lecsöpögtetett csicseriborsót, a darabolt paradicsomot és a szeletelt fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és takaréklángon 20 perc alatt főzzük össze a ragut.
- Öntsük hozzá a tejszínt, adjuk hozzá a csilikrémet, és néhány perc alatt forraljuk össze. Végül tegyük bele a megmosott, lecsöpögtetett, szükség szerint összevágott spenótleveleket, és 1 perc alatt fonnyasszuk meg a spenótot a forró raguban.
Elkészítés: 20 perc + főzés
Kalória: 330 kcal/adag
Recept és fotó: Vrábel Kriszta