Vendégségre készülve remek ötlet lehet, ha előző napon elkészíted a hosszabb időt igénylő fogásokat, és olyan húsételeket szervírozol, amelyek hidegen is finomak – Szatmári Feri ehhez most egy mennyei kacsahúsos receptet mutat.
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
4 darab pecsenyekacsamell | só, bors | 2-3 gerezd fokhagyma | 2-3 darab kisebb friss rozmaringág | 2 dkg hideg vaj
A salátához: 30 dkg száraz barna lencse | só | 2-3 darab babérlevél | 1,5 dl 10%-os ételecet | 15 dkg kristálycukor | 1 közepes fej lila hagyma | 1-1 darab sárga, zöld és piros kaliforniai paprika, kicsire felkockázva | 20 dkg kígyóuborka, felkockázva | 3-4 darab retek, apróra kockázva | 3 evőkanál olívaolaj | 1 nagy csokor petrezselyem
- A salátához a lencsét áztassuk be 3-4 órára, majd sós, babérleveles vízben 20-25 perc alatt főzzük készre (nem kell teljesen puhára főzni). Szűrjük le, hagyjuk langyosra hűlni.
- Közben az ecetet keverjük össze a cukorral, adjuk hozzá az apróra kockázott lila hagymát és 3 dl vizet, majd öntsük rá a lencsére. Borítsuk rá a zöldségeket (a petrezselyem kivételével), keverjük össze, tegyük a hűtőbe pár órára, de egy éjszakányi idő tesz neki a legjobbat.
- A kacsamellek bőrét éles késsel irdaljuk be (vigyázva, hogy ne vágjuk meg a húst). Sózzuk, borsozzuk. A bőrös felükkel lefelé tegyük hideg serpenyőbe, majd kezdjük el közepes lángon melegíteni. A sütőt melegítsük elő 190 °C-ra. Amint kezd zsírt engedni, adjuk mellé a késsel megroppantott fokhagymagerezdeket és a rozmaringágakat. Szépen lassan süssük ki a bőrből a zsírt, süljön aranybarnára. Fordítsuk meg, adjuk hozzá a hideg vajat, így is süssük 2-3 percig a húsos oldalát.
- Tegyük tepsibe az elősütött kacsamellet, toljuk a sütőbe 8-9 percre, majd vegyük ki, hagyjuk kihűlni. Hidegen szeleteljük.
- Tálaláskor a salátát szűrjük le, locsoljuk meg 2-3 evőkanál olívaolajjal, forgassuk össze. Sózzuk, az aprított petrezselyemmel ízesítsük. A felszeletelt hússal tálaljuk.
Elkészítés: 45 perc + érlelés
Sütés: 8-9 perc
Kalória: 647 kcal/adag
Recept: Szatmári Feri
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Filep Kata
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Vendégváró finomságok különszámában jelent meg.
A magazint keresd azt újságárusoknál!
