Hétről hétre igyekszünk segíteni abban Heti menü rovatunkkal, hogy mit tegyen az asztalra, akinek lehetősége van otthon főzni. Akit csak lehet, arra biztatunk, hogy saját maga készítse el ebédjét, mert olcsóbb, sokszor egészségesebb az otthon készült ennivaló. Na meg jó érzés is, ha az ember tud gondoskodni magáról…
Na de mi van azokkal a tömegekkel, akik nemhogy nem tudják otthon elkölteni az ebédjüket, de még csak be se tudják vinni a házikosztot a munkahelyükre? Ők jellemzően a céges menzán kanalaznak, vagy a munkahelyükhöz legközelebb eső kifőzdében/étteremben költik el az ebédet.
Ma már szerencsére számtalan menüzős hely közül választhatunk. Csakogy könnyű belefutni gyöngébb minőségbe, és talán ennél is könnyebb egy egész vagyont költeni az ebédre.
Most ismét öt olyan egységet mutatunk, ahol megfizethető áron ehetsz finomat, akár különlegeset is ebédre. Ha ránk hallgatsz, ebédmenüd árát nem emeled sokszáz forintos üdítőkkel, hanem inkább élsz a legtöbb helyen elérhető kancsós-ingyenes csapvíz előnyeivel.
1. Indigo Express
Nem egyetlen étterem: mára hálózattá nőtte ki magát az Indigo Express, a csapat legutóbb a 11. kerületi Budapart nyitott gyorséttermet. Az indiai streetfood koncepció itthon egészen újszerű, de azonnal átment a magyar irodistának is, akik szinte egész nap megtöltik a helyiséget.

Az Indigó Express gyorsan kínál autentikus, indiai finomságokat (Fotó: Molnár Dani)
Rajongásuk oka, hogy az Indigó Express éttermeiben villámgyorsan juthatunk autentikus módon, törődéssel készült, az indiai konyhához hűen nyelvbirizgálóan ízes finomságokhoz. Ha szeretnénk jó áron egészségeset enni, ha csak fél óránk van, mégis kicsit lekanyarodnánk a magyaros ízvilágról, ebédidőben egészen biztosan itt a helyünk.
A belső tér makulátlanul tiszta, modern, mégis azonnal hozza a fülledt hangulatot. A rendelés villámgyors, fantáziánk pedig szabadon szárnyalhat a kedvező árú, nekünk kedves ebéd összeállításakor. Paradicsom shorba 1090 forintért, mellé két dundi csirkés samosa 1890 forintért? Jól laksz, mint a duda! Sűrű zoldségcurry életed pihepuha bucijával (Pav Bhaji) 2690 forintért? Nem bánod meg. Esetleg egy kiadós Chicken Lababdar Bowl vagy a pizza és a naan háziasításából született Naanza még mindig 3000 forint alatt? Nem nagyon tudsz mellé nyúlni.
Cím: 1117, Buda-part tér 3.
Nyitva tartás: hétköznap: 11.00-20.00, hétvégén: 11.00-21.00
Tipp az ebéden túlról: Életed csodásan frissítő mangó lasszija
2. Menza
Ha egy hely Budapesten több mint húsz éve pörög telt házzal, akkor ott valami nagyon jót adnak, és valami nagyon fontosat tudnak. A Menzában például a szívbéli, szerethető vendéglátást űzik töretlenül magas szinten, ebédidőben ráadásul meglepően olcsón is. A Liszt Ferenc tér fontolva haladó vendéglátóhelyén (értsd: van minden, ami kell, de semmi, ami felesleges) délelőttől egészen késő estig ehetünk házias és mindig megbízható fogásokat.
Ha pedig ebédidőben térnénk be, két fogásért mindössze 2590 (elvitelre 2690) forintot kell fizetnünk, a készlet erejéig. Utóbbi kitétel nem véletlen: a Menza egyszerűségében tökéletes ebédmenüjét rendre elkapkodják, és a vendégek nem átallanak munkaidőben még kicsit ücsörögni is a belváros egyik legkedvesebb, napsütötte teraszán. Egy picit presszós, egy picit éttermi hangulat, karfiolleves vajas galuskával és házikolbászos paprikás krumpli kiadásban.
Cím: Liszt Ferenc tér 2.
Nyitva tartás: minden nap 11.00-23.00
Tipp az ebéden túl: Császármorzsa házi baracklekvárral
3. TAKO
Mindegy, hogy rohanós hétköznap: nemcsak paradicsomlevessel és csirkecombbal él az ember, hanem néha valamilyen izgalmasabb finomsággal is. Épp a napokban lett egyéves egyik kedvenc budapesti tacozónk, a TAKO. A mexikói street foodban utazó néhány négyzetéternyi üzlet igazi gyöngyszem az Astoriánál, ahol – föltéve, hogy nem szenet lapátol az ember – pénztárcáját kímélve tud kifejezetten különleges ételekkel jól lakni.

A házi készítésű, puha kukoricalisztes tortillákra szaftos húsok, fűszeres zöldségek és friss szószok kerülnek, de chili, quesadilla és leves is van (Fotó: Zoltai András)
A TAKO-ban házi készítésű, puha kukoricalisztes tortillákra szaftos húsok, fűszeres zöldségek és friss szószok kerülnek, falatozni csak élvezettel és nagyon maszatosan lehet. A Mexikóba tett ebédidei villámutazás kifejezetten megérős is, hiszen két vegetáriánus taco, vagy egy isteni citromos leves tarjás, esetleg sós karamellás-almás (!) tacóval lefojtva például 3000 forint alatti (a húsos verzió 1600 Ft), könnyű, ízei miatt viszont minden igényt kielégítő ebéd lehet, amikor épp csak pár perce van az embernek. Hétfőn nincs adás!
Cím: 1053 Múzeum körút 8.
Nyitva tartás: kedd-szombat 12.00-21.00
Tipp az ebéden túl: Egy üveg hűsítő makava
4. Babutzi Flórián tér
A Városmajorból már jól ismert Babutzi tavaly nyitotta meg harmadik kerületi egységét, és villámgyorsan a környékbeli irodisták kedvence lett. Nem véletlenül. A hangulatos bisztró-kantinba egy jó és megfizethető kávéra, finom péksütire vagy komplett brunchra is bármikor érdemes betérni. Hangulatos belső tér és végtelenül kedves kiszolgálás – na meg egy szupertitkos kerthelyiség és gyereksarok is – várja a vendégeket.
Az igazi aduász viszont a jelenleg 2600 forintos áron kínált kétfogásos, levesből és főételből álló, kifejezetten laktató ebédopció, amit itt a menüket kínáló helyeken elvártnál sokkal jobb minőségben tesznek elénk. A klasszikus tálcatologatós menzafeeling modern környezetben, naná, hogy minden nap vegetáriánus opcióval, és ismerős, házias, azonban egy percig sem unalmas ízekkel. Tejfölös-kolbászos krumplilevesre csicseriborsós sütőtökcurryt valaki?
Cím: 1033, Polgár u. 8-10
Nyitva tartás: Hétfőtől péntekig: 08.00–15.00
Tipp az ebéden túlról: Finoman egészséges uborka, alma, spenót, szárzeller smoothie
Kapcsolódó: Nézd csak, ilyen sokat költünk ételre havonta!
Kiemelt kép: Getty Images