Végre itt az egyik legelegánsabb zöldség szezonja.

Van valami egészen ellenállhatatlan abban, amikor a piacon végigsétálva megpillantjuk az első friss spárgakötegeket. Bár áprilistól egészen júniusig tart a szezon, szempillantásnak tűnik és éppen ezért olyan különleges.

Finom, kecses, elegáns, és mit tagadás: meglehetősen drága is. Persze nem is arra való, hogy óriási mennyiségben faljuk heteken át. Ha többet nem is, egy csokornyit engedjünk meg magunknak a szezonban, és készítsük el úgy, ahogy az méltó hozzá. Ma ehhez hoztunk 3 receptet!

Brokkolikrémleves sült spárgával, pirított mandulával

hetvegi-gasztro-sparga

Brokkolikrémleves sült spárgával, pirított mandulával (Recept és fotó: Nagy Tünde)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg burgonya
  • 80 dkg brokkoli
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • bors
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 1 csokor fehér spárga
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • fél citrom facsart leve
  1. A finomra vágott vöröshagymát a zúzott fokhagymával az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott burgonyát és a rózsáira szedett brokkolit. Felöntjük 1,2 liter vízzel, sózzuk. Beleszórjuk a szódabikarbónát, puhára főzzük, és alaposan összeturmixoljuk. Sóval, borssal ízesítjük.
  2. Míg a leves fő, a spárga szárvégeit letörjük, a spárgasípot meghámozzuk, feldaraboljuk. Az olajat és a vajat összeolvasztjuk, rázogatva megsütjük rajta kb. 5 perc alatt a spárgasípokat, közben sózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk. Ha szükséges, önthetünk alá 1-2 evőkanál vizet is.
  3. A kész levesbe keverjük a spárgát, végül megszórjuk a száraz serpenyőben megpirított szeletelt mandulával.

Tavaszi zabrizottó zöld spárgával, borsóval és cukkinivel

hetvegi-gasztro-sparga

Tavaszi zabrizottó zöld spárgával, borsóval és cukkinivel (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 30 dkg zöld spárga
  • 25 dkg cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 6 dkg vaj
  • 20 dkg hántolt zab
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1,5 liter leszűrt hús- vagy zöldségleves
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott is lehet)
  • frissen őrölt bors,
  • 1 csokor bazsalikom
  1. A spárgát tisztítás után vágjuk 2-3 cm-es darabokra, a szárvégeitől megfosztott cukkinit kockázzuk fel.
  2. A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg az olívaolaj és a vaj felének keverékén. Adjuk hozzá a zabszemet, pároljuk üvegesre. Öntsük fel a borral, folyamatosan kevergetve főzzük, míg a zab felszívja a bort.
  3. Adjunk hozzá 1 merőkanál levest, a zúzott fokhagymát, főzzük tovább kevergetve, amíg a zab ezt is felszívja. Adjuk hozzá a spárgát, a zöldborsót, a cukkinit, majd merőkanalanként adagoljuk a levest a zab puhulásáig (kb. 16-18 perc), mindig várjuk meg, míg az előző adagot beszívja.
  4. Az utolsó adag levest már ne engedjük teljesen beszívódni. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges (a leves sósságától függ). Keverjük el benne a maradék vajat, az aprított bazsalikomot, azonnal tálaljuk. Egy adag szénhidráttartalma 41 gramm.

Spárgás, zöldborsós tönkölysaláta garnélával

hetvegi-gasztro-sparga

Spárgás, zöldborsós tönkölysaláta garnélával (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg tönkölybúzaszem/árpagyöngy (gersli)
  • olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 20 dkg zsenge zöldborsó (pucolt mennyiség)
  • 25 dkg zöld spárga
  • 2-3 szál újhagyma
  • 30 dkg tisztított garnélafarok (mirelit és friss is jó)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  1. A tönkölybúzát/gerslit sós vízben főzzük puhára kb. 25 perc alatt, szűrjük le, keverjük el 2 evőkanál olívaolajjal és a citrom kifacsart levével. Tegyük félre.
  2. A zöldborsót és a megpucolt, 2 cm-es darabokra vágott spárgát enyhén sós, forrásban lévő vízben, pár perc alatt főzzük puhára (együtt), majd szűrjük le, hideg vízzel öblítsük át, hogy megállítsuk a főzési folyamatot. Keverjük össze a tönkölybúzával/gerslivel és az aprított újhagymával.
  3. A garnélát serpenyőben, 2 evőkanál forró olajon a vékonyra szelt fokhagymával együtt pirítsuk át, sózzuk, forgassuk a salátához.

Szuperegészséges spárga

És hogy miért is érdemes a spárgát beemelni az étrendünkbe, amíg csak tart a szezon? A spárga nemcsak szemet gyönyörködtető, de kifejezetten jót is tesz a testnek.

Tele van rosttal, ami segít egyensúlyban tartani az emésztést, és gazdag vitaminforrás is: K-vitamin, folsav és antioxidánsok bőségesen találhatók benne. Emellett vízhajtó hatása is ismert, így ha egy könnyed, frissítő ételre vágynánk, ami belülről is kényeztet, a spárga tökéletes választás. 

Kapcsolódó: Itt elolvashatod a korábbi hétvégi gasztrókat.

Kiemelt kép: Getty Images