Az ünnepek és nagy családi események sokszor azok számára is kihívást jelentenek, akik alapvetően odafigyelnek a maradékmentésre, hiszen ilyenkor nagyobb eséllyel lephetnek el bennünket a sütés-főzés során kimaradt vagy meghagyott alapanyagok. Nem beszélve az ünnepekkor ajándékba kapott finomságokról, amelyeket ember legyen a talpán, aki rövid időn belül képes elfogyasztani, különösen a nagy kajadömpingek után.
Ahogyan decemberben a megmaradt csokimikulás és szaloncukor, úgy húsvét idején a csokinyuszi (hogy miként ismerheted fel a gyenge minőségű csokinyuszikat, arról a linkre kattintva olvashatsz) és a csokitojás okozhatnak sokaknak fejtörést. Hogy semmi ne menjen kárba, mutatunk 3 egyszerű, ám annál finomabb csokis édességet, amelyek közül azok is találhatnak kedvükre valót, akik a bikiniszezonra készülnek.
1. Serpenyős „komfortsüti” csokival
A serpenyős édességek igazi telitalálatok: 35 percnél több időt nem vesznek el az életünkből, minden hozzávalót egyetlen tálban össze lehet keverni, nem hagyunk magunk után sok elmosnivalót, az íz és az állag pedig pont olyan pompás lesz, mint amilyen egyszerű a recept. Kell ennél jobb, ha nincs kedvünk sokat pepecselni a konyhában, viszont szívesen ennénk valami édeset a hétvégi film mellé?

A serpenyős sütemények nem járnak semmi macerával (fotó: Getty Images)
Hozzávalók kb. 12 szelethez:
- 6 evőkanál sótlan, szobahőmérsékletű vaj
- ¾ csésze barna cukor (vagy bármilyen édesítő)
- 1 db nagy tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 csésze liszt
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál durvára őrölt só
- 1 csészére való maradék csokinyuszi vagy csokitojás
Kapcsolódó: 3 recept húsvéti maradékból – Gondoljuk újra a sonkát, tojást és a fonott kalácsot is!
- Melegítsd elő a sütőt 350 fokra.
- Egy nagy tálban keverd össze a vajat a cukorral (vagy édesítővel).
- Ezután add hozzá a tojást, a vanília aromát, a lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát és a sót, majd mehet bele alaposan elkeverve a maradék csoki is.
- Bélelj ki sütőpapírral egy sütőálló, öntöttvas serpenyőt, óvatosan oszlasd el benne a tésztát, és már mehet is az egész a sütőbe, ahol nagyjából 20-22 perc alatt elkészül.
2. Csokis sajttorta sütés nélkül
Biztosak lehetünk benne, hogy a selymes krémsajt, a cukor és a roppanós csoki párosa azonnal felborítja a diétánkat. De a sajttorta mellett szóljon, hogy nincs olyan nap, amikor ne tudna boldoggá tenni bennünket. Ha már egyszer bűnözünk, adjuk meg a módját, és bűnözzünk ezzel!

A krémes sajttortának nem lehet ellenállni, különösen, ha a csokit sem sajnáljuk ki belőle (fotó: Getty Images)
Hozzávalók:
- 36 dkg kakaós keksz összetördelve
- 100 gramm olvasztott, sótlan vaj
- 200 ml hideg habtejszín
- 300 gramm natúr krémsajt vagy mascarpone
- 1 csésze maradék csoki
- 1-2 evőkanál holland kakaópor
- 1 csésze porcukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál zselatin
- csipet só
- A kapcsos tortaformát kibéleljük a sütőpapírral.
- Nyomkodjuk az aljára az összemorzsolt vajas kekszet, majd tegyük be a hűtőszekrénybe dermedni, míg elkészítjük a krémet.
- Egy habverővel alaposan összedolgozzuk cukrot, a kakaót, a vanília aromát és a csipet sót, miközben apránként hozzáadjuk a krémsajtot, valamint a felolvasztott és kihűlt maradék csokit.
- A tejszínt verjük habbá, óvatosan forgassuk bele a masszába, majd hozzáadhatjuk a fél dl hideg vízben megduzzasztott, mikróban megmelegített zselatint is.
- A simára kevert krémet simítsd a kekszalapra, majd tedd hűtőbe az egészet, és hagyd pihenni legalább egy éjszakán át.
- Miután megdermedt, gyümölcsökkel, fahéjjal, tejszínhabbal és reszelt csokival is díszíthetjük a tetejét, amelyre igény szerint zselatinos mázat is készíthetünk.
Kapcsolódó: Mit kezdjünk a maradék főtt tojással, ha már nagyon unjuk?
3. Lisztmentes csokitorta
Amennyiben nem tervezzük teljesen hazavágni a nyárváró bikini-diétánkat, de azért a maradék csokinyuszit sem szeretnénk veszni hagyni, itt az arany középút!

A lisztmentes csokitorta szoros rokonságban áll a brownie-val. Ha szeretnénk, cukormentes fagylalttal is fogyaszthatjuk az extra ízélményért (fotó: Getty Images)
Hozzávalók:
- 200 gramm maradék csoki (az a legjobb, ha cukormentes étcsokit használunk)
- 100 gramm kókuszolaj
- 4 db tojás
- 2-3 evőkanál természetes édesítőszer (például eritrit)
- 1 teáskanál vanília aroma
- egy szórásnyi holland kakaópor
- csipet só
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Béleljük ki a tortaformát sütőpapírral (az oldalát megkenhetjük egy kis vajjal).
- Olvasszuk fel vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben a maradék csokit és a kókuszolajat, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni.
- A tojásokat válasszuk szét: a sárgáját összedolgozzuk az édesítővel, a kakaóval, a vanília aromával és a kihűlt csokis keverékkel, a fehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval, majd óvatosan beleforgatjuk a csokis masszába úgy, hogy ne törjön össze a hab.
- Öntsük az ekkor kapott „tésztát” a formába, és süssük alacsony lángon körülbelül 25-30 percig – minél szaftosabb a közepe, annál jobb! Amennyiben kekszesebb állag a cél, 5-10 perccel megnövelhetjük a sütési időt.
Kapcsolódó: Így használd fel a maradék főtt sonkát, hogy ne legyen unalmas
Kiemelt kép: Getty Images