- Az eper az egyik legkedveltebb, sokoldalúan felhasználható, alacsony szénhidráttartalmú gyümölcs.
- Az eperrel készült desszertek igazi tavaszköszöntők.
- Mutatunk egy szuper egyszerű, egy tejszínes, illetve egy cukor- és lisztmentes epres süti receptet.
Most még a szeszélyes oldalát mutatja, de érezhetően közeleg a tavasz. A megújulás évszaka minden érzékszervünket felébreszti. A simogató jó idő, az üde virágillat mellett az egyik legjobban várt tavaszi finomság a napcsókolta, harsanós, mégis lédús eper. Ez a pirosló mézédes gyümölcs a piaci standok vitathatatlan sztárja.
Az eper (vagyis helyesen szamóca) a különféle bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan alacsonyabb cukor- és szénhidráttartalmú, mint a legtöbb más gyümölcs. Amellett, hogy önmagában is finom, desszertekben fogyasztva is kevesebb kalóriával jár.

A kevert tésztákat nem lehet elrontani, hiszen a méréshez elég egy bögre (Kép: Getty Images)
1. Bögresüti: Joghurtos kevert epertorta
(A bögre 2,5 dl)
Összetevők:
- 2 db tojás
- 1 bögre porcukor
- 2,5 bögre liszt
- 400 ml natúr joghurt
- 3/4 bögre olaj
- 1 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 0.5 kg eper
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojásokat, a joghurtot és az étolajat.
- A simára kevert tésztát egy magasabb falú, kiolajozott, majd kilisztezett tortaformába simítjuk.
- Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, pici lisztben megforgatjuk, majd megszórjuk vele a tésztát.
- 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (~40 perc). Ha kihűlt, felszeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Az epres piskotaroló örök kedvenc (Fotó: Getty Images)
2. Epres-tejszínes piskótatekercs
A piskótához:
- 5 db tojás
- 5 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
- 1 csipet só
A krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
- 2 dl cukrásztejszín
- 30 dkg friss eper
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- A kikevert sárgájába beleszitáljuk a lisztet, összekeverjük. Egy keveset kiveszünk a tojásfehérje habból és fellazítjuk vele a tésztát. Apránként, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a többi habot is, vigyázva, hogy ne törjön a hab.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta!)
- Egy konyharuhát megszórunk liszttel, ráborítjuk a megsült piskótát, lehúzzuk róla a sütőpapírt és a konyharuhával feltekerjük még melegen. Hagyjuk kihűlni.
- Ezalatt a mascarponét a porcukorral kiverjük, majd a tejszínt is kemény habbá verjük. A tejszínből egy keveset félreteszünk a díszítéshez és csillagcsöves habzsákba töltjük.
- A felvert tejszínt és a mascarponét összekeverjük, a piskótát kitekerjük, és megkenjük a krémmel.
- A tölteléknek szánt eperszemeket megmossuk és lecsepegtetjük. A piskóta egyik szélére felsorakoztatjuk az eperszemeket, majd a konyharuha segítségével jó szorosra ismét feltekerjük.
- A tekercs tetejét tejszínes habrózsákkal és eperrel díszítjük. Hűtőbe tesszük min. 2 órára, hogy a krém megdermedjen.
Kapcsolódó: Gáspár Kata kedvenc epres desszertjének receptje

A liszt és cukormentes epres muffin kívül ropogós, belül lágy (Kép: Canva)
3. Cukor- és lisztmentes epres muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 200 g eper
- 150 g zabpehely
- 85 g kókuszreszelék
- 80 g erythritol
- 50 g vaj
- 150 g kefir
- 1 dl víz
- 2 db tojás
- 7 g sütőpor
- 1 g szódabikarbóna
- 1 nagy alma (~200 g)
- 1.5 teáskanál vaníliaaroma
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A zabpelyhet aprítógépben kissé darabosra ledaráljuk és a kókuszreszelékkel is összedolgozzuk. Egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, sót.
- Egy másik tálban az erythritolt habosra verjük a tojásokkal, majd hozzákeverjük a vajat, a kefirt, vanília kivonatot és a vizet. A két tál tartalmát összedolgozzuk, és belereszeljük a meghámozott, reszelt almát.
- A formákat muffinpapírral béleljük, majd jöhet a rétegezés. Nagy evőkanálnyi tésztát teszünk mindegyik papírba, a tésztára egy-két darab epret, majd megint egy kisebb evőkanálnyi tészta, a tetejére mehet egy kis darab eper ill. kis kocka alma is.
- 180°C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt vagy tűpróbáig sütjük.
- Pihentessük a kikapcsolt sütőben. Langyosan vagy kihűlve is tálalhatjuk. Kívül ropogós, belül szaftos muffint kapunk majd.
Kapcsolódó: Vajon mit tud a híres, 8000 forintos eper?
Kiemelt kép: Getty Images