Ezek az epres desszertek garantáltan meghozzák a tavasz hangulatát és bárki könnyedén elkészítheti akár egy hétvégi ebéd megkoronázásaként is.
  • Az eper az egyik legkedveltebb, sokoldalúan felhasználható, alacsony szénhidráttartalmú gyümölcs.
  • Az eperrel készült desszertek igazi tavaszköszöntők.
  • Mutatunk egy szuper egyszerű, egy tejszínes, illetve egy cukor- és lisztmentes epres süti receptet.

Most még a szeszélyes oldalát mutatja, de érezhetően közeleg a tavasz. A megújulás évszaka minden érzékszervünket felébreszti. A simogató jó idő, az üde virágillat mellett az egyik legjobban várt tavaszi finomság a napcsókolta, harsanós, mégis lédús eper. Ez a pirosló mézédes gyümölcs a piaci standok vitathatatlan sztárja.

Az eper (vagyis helyesen szamóca) a különféle bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan alacsonyabb cukor- és szénhidráttartalmú, mint a legtöbb más gyümölcs. Amellett, hogy önmagában is finom, desszertekben fogyasztva is kevesebb kalóriával jár.

3 könnyű epres süti

A kevert tésztákat nem lehet elrontani, hiszen a méréshez elég egy bögre (Kép: Getty Images)

1. Bögresüti: Joghurtos kevert epertorta

(A bögre 2,5 dl)

Összetevők:

  • 2 db tojás
  • 1 bögre porcukor
  • 2,5 bögre liszt
  • 400 ml natúr joghurt
  • 3/4 bögre olaj
  • 1 csomag sütőpor 
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 kg eper

Elkészítés:

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojásokat, a joghurtot és az étolajat.
  2. A simára kevert tésztát egy magasabb falú, kiolajozott, majd kilisztezett tortaformába simítjuk.
  3. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, pici lisztben megforgatjuk, majd megszórjuk vele a tésztát.
  4. 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (~40 perc). Ha kihűlt, felszeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.
3 könnyű epres süti

Az epres piskotaroló örök kedvenc (Fotó: Getty Images)

2. Epres-tejszínes piskótatekercs

A piskótához:

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 dl cukrásztejszín
  • 30 dkg friss eper

Elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. A kikevert sárgájába beleszitáljuk a lisztet, összekeverjük. Egy keveset kiveszünk a tojásfehérje habból és fellazítjuk vele a tésztát. Apránként, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a többi habot is, vigyázva, hogy ne törjön a hab.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta!)
  4. Egy konyharuhát megszórunk liszttel, ráborítjuk a megsült piskótát, lehúzzuk róla a sütőpapírt és a konyharuhával feltekerjük még melegen. Hagyjuk kihűlni.
  5. Ezalatt a mascarponét a porcukorral kiverjük, majd a tejszínt is kemény habbá verjük. A tejszínből egy keveset félreteszünk a díszítéshez és csillagcsöves habzsákba töltjük.
  6. A felvert tejszínt és a mascarponét összekeverjük, a piskótát kitekerjük, és megkenjük a krémmel.
  7. A tölteléknek szánt eperszemeket megmossuk és lecsepegtetjük. A piskóta egyik szélére felsorakoztatjuk az eperszemeket, majd a konyharuha segítségével jó szorosra ismét feltekerjük.
  8. A tekercs tetejét tejszínes habrózsákkal és eperrel díszítjük. Hűtőbe tesszük min. 2 órára, hogy a krém megdermedjen.

Kapcsolódó: Gáspár Kata kedvenc epres desszertjének receptje

3 könnyű epres süti recept

A liszt és cukormentes epres muffin kívül ropogós, belül lágy (Kép: Canva)

3. Cukor- és lisztmentes epres muffin

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 200 g eper
  • 150 g zabpehely
  • 85 g kókuszreszelék
  • 80 g erythritol
  • 50 g vaj
  • 150 g kefir
  • 1 dl víz
  • 2 db tojás
  • 7 g sütőpor
  • 1 g szódabikarbóna
  • 1 nagy alma (~200 g)
  • 1.5 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A zabpelyhet aprítógépben kissé darabosra ledaráljuk és a kókuszreszelékkel is összedolgozzuk. Egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, sütőport, fahéjat, sót.
  2. Egy másik tálban az erythritolt habosra verjük a tojásokkal, majd hozzákeverjük a vajat, a kefirt, vanília kivonatot és a vizet. A két tál tartalmát összedolgozzuk, és belereszeljük a meghámozott, reszelt almát.
  3. A formákat muffinpapírral béleljük, majd jöhet a rétegezés. Nagy evőkanálnyi tésztát teszünk mindegyik papírba, a tésztára egy-két darab epret, majd megint egy kisebb evőkanálnyi tészta, a tetejére mehet egy kis darab eper ill. kis kocka alma is.
  4. 180°C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt vagy tűpróbáig sütjük.
  5. Pihentessük a kikapcsolt sütőben. Langyosan vagy kihűlve is tálalhatjuk. Kívül ropogós, belül szaftos muffint kapunk majd.

Kapcsolódó: Vajon mit tud a híres, 8000 forintos eper?

Kiemelt kép: Getty Images