A karalábé a tavasz egyik első hírnöke a piacon. Csak imádni lehet!

Kevés dolog finomabb, mint a zsenge tavaszi karalábé. A tavasz egyik első hírnöke frissítő, roppanós, egyszerre kicsit fás és mogyorós ízű. Ha tehetem, csak nyersen eszem, mert meggyőződésem, hogy úgy a legfinomabb.

Viszont azt is tudom, hogy számtalan módon elkészíthető, és így még többet lehet kihozni belőle. Főzeléknek éppen olyan finom, mint levesnek, krémlevesnek, zöldségfasírtnak, sőt rántva és töltve is. 

Ma szokás szerint három isteni finom receptet hozunk, ezúttal karalábéval

Currys-kókusztejes csirkeraguval töltött karalábé

hetvegi-gasztro-karalabe

Currys-kókusztejes csirkeraguval töltött karalábé, Recept: Szatmári Feri, Fotó: Körmendi Imre

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 evőkanál olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 cm-es friss gyömbérdarab
  • 2 teáskanál currypor
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 45-50 dkg csirkemellfilé
  • bors
  • 3 dl sűrű kókusztej (konzerv)
  • 2 teáskanál keményítő
  • fél lime leve
  • 1,2 kg (mérettől függően 4-6 darab) karalábé
  • pár szál petrezselyem vagy koriander

Elkészítés:

  1. Lábosban hevítsük fel az olajat, szórjuk rá a finomra aprított vöröshagymát, pirítsuk 4-5 percig. Reszeljük rá a fokhagymát és a hámozott gyömbért, szórjuk meg curryporral és kurkumával, kevergessük fél percig, majd forgassuk hozzá a 2 cm-es darabokra kockázott húst. Pirítsuk fehéredésig, öntsük fel 5 dl vízzel, sózzuk, fedjük le, 20 perc alatt főzzük puhára.
  2. A kókusztejet keverjük össze a keményítővel, öntsük az alaphoz, forraljuk össze, de már ne főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük pár csepp lime-lével.
  3. Karalábévájóval vájjuk ki a karalábék belsejét (kb. 1 cm vastag fala maradjon), tegyük félre. Töltsük meg a raguval púposan a karalábékat, 2-2 evőkanálnyi levet szedjünk rá, tegyük hőálló tálba.
  4. A sütőt melegítsük elő 190 ºC-ra. Toljuk be a tálat, öntsünk bele annyi vizet, amennyi majdnem felér a töltelék szintjéig, fedjük le alufóliával, és kb. 45-50 perc alatt süssük puhára. Az utolsó 10 percben vegyük le a takarást.
  5. A félretett karalábét aprítsuk durvára, adjuk a visszamaradt szószhoz, pár perc alatt fedő alatt pároljuk puhára. Turmixoljuk krémesre, aprított petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva a karalábé mellé tálaljuk.

Citromos karalábékrémleves zöldfűszeres pestós pirítóssal 

hetvegi-gasztro-karalabe

Citromos karalábékrémleves zöldfűszeres pestós pirítóssal, Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg (2-3 darab) zsenge karalábé
  • 2 szál újhagyma
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 15 dkg tejföl
  • 1 citrom leve
  • 1-1 csokor snidling és petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 szelet kenyér, megpirítva

Elkészítés:

  1. A karalábékat hámozzuk meg, kockázzuk fel, az újhagymát karikázzuk fel, és 1 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a karalábéval együtt. Öntsük fel kb. 1,2 liter vízzel, lefedve főzzük puhára.
  2. Sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a tejfölt Turmixoljuk simára a levest, forraljuk össze. Fél citrom levével ízesítsük.
  3. A pestóhoz tegyük mélyebb tálba az aprított snidlinget, a petrezselyemlevélkéket, a fokhagymát és a maradék 5 evőkanál olívaolajat. Facsarjuk hozzá a citrom másik felét, majd botmixerrel krémesítsük a pestót. A levest a pestóval kent pirítóssal kínáljuk.

Petrezselymes karalábéfőzelék fasírttal 

hetvegi-gasztro-karalabe

Petrezselymes karalábéfőzelék fasírttal, Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg zsenge karalábé
  • olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 3 dl főzőtejszín
  • frissen őrölt bors
  • 1 darab citrom

A fasírthoz:

  • 60 dkg darált sertéshús
  • 1 tojás
  • 1 darab zsemle
  • frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 5-10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

  1. A karalábét hámozzuk meg, vágjuk fel vékony csíkokra. Serpenyőben kevés olívaolajon dinszteljük pár percig a zúzott fokhagymával együtt, majd adjunk hozzá 1,5-2 dl vizet. Pároljuk puhára kb. 15 perc alatt.
  2. A petrezselymet tegyük egy botmixer táljába, öntsük hozzá tejszínt, pürésítsük össze. Öntsük a karalábéhoz, ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal és citromlével. Forraljuk össze.
  3. A fasírthoz keverjük össze a darált húst a tojással, a vízbe áztatott, majd kicsavart zsemlével, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával, a lereszelt vöröshagymával és az őrölt pirospaprikával. Dolgozzuk össze, hagyjuk pihenni 30 percig.
  4. Formázzunk a masszából fasírtokat, hempergessük meg zsemlemorzsában, majd tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Spricceljük meg olívaolajjal, és 230 C-ra előmelegített sütőben süssük készre 40 perc alatt. Tálaljuk a főzelékkel.

Nemcsak finom, egészséges is a karalábé

Nem elég, hogy isteni finom, a karalábé ráadásul kiváló C-vitamin-forrás is, mely erősíti az immunrendszert, és segíti a szervezet védekezőképességét. Rostban gazdag, így támogatja az emésztést, javítja a bélműködést és hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez is.

Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően ideális választás diétázóknak és egészségtudatos étrendet követőknek is. Káliumtartalma segít a vérnyomás szabályozásában, ezáltal hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez. Antioxidánsai csökkenthetik a gyulladásokat, és segíthetnek a krónikus betegségek megelőzésében is. Irány a piac, jöhet a karalábé!

Kapcsolódó: Olvasd el a korábbi hétvégi gasztrókat is!

Kiemelt kép: Getty Images