Csípős zúzanyárs sült zöldségekkel és aiolival

Spórolós fogás: csípős zúzanyárs sült zöldségekkel és aiolival

Hétvégére Balázs Barbi pénztárcabarát fogását ajánljuk.

Aki szereti a zúzát, imádni fogja Balázs Barbi legújabb pénztárcakímélő receptjét, amelynek alapját a jó áron beszerezhető csirkezúza adja. Ha valaki még nem barátkozott össze ezzel a belsőséggel, érdemes az alábbi fogással kezdenie!

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg csirkezúza | 1 teáskanál só | 1 darab babérlevél | 2 gerezd fokhagyma | 1 teáskanál egész bors
A páchoz: 4 evőkanál olívaolaj | 1 mokkáskanál csípős csilipor | 1 teáskanál pirospaprika (erős vagy csemege, ízlés szerint) | 1 teáskanál fokhagymapor | fél teáskanál őrölt kömény | 1 teáskanál só | fél teáskanál őrölt bors
A körethez: 50 dkg sárgarépa | 50 dkg cékla | 30 dkg burgonya | 3 evőkanál olívaolaj | 1 teáskanál köménymag
Az aiolihoz: 1,5 dl majonéz | 2 gerezd fokhagyma

  1. A zúzát megtisztítjuk, átmossuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a sót, a babérlevelet, a tisztított fokhagymagerezdeket és a borsot. Alacsony lángon, fedő alatt majdnem teljesen puhára főzzük (kb. 1,5 óra). Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, félbevágjuk.
  2. A páchoz tálban összekeverjük az olívaolajat, a csilit, a pirospaprikát, a fokhagymaport, köményt, sót és borsot. A darabolt zúzát beleforgatjuk, hagyjuk a hűtőben 1-2 óráig pácolódni.
  3. A körethez a sárgarépát, a céklát és a burgonyát megpucoljuk, egyenlő méretű hasábokra vagy kockákra vágjuk. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, köménymaggal megszórjuk, alaposan összeforgatjuk.
  4. A 200 °C-ra előmelegített sütőben, légkeverésen 35-40 percig sütjük, időnként átforgatva, hogy a zöldségek minden oldala egyenletesen piruljon.
  5. A pácolt zúzadarabokat nyársakra húzzuk. Forró serpenyőben, oldalanként 3-4 perc alatt szép kérget sütünk rá.
  6. Az aiolihoz a majonézhez keverjük a reszelt fokhagymát, enyhén sózzuk. A zúzát a sült zöldségekkel és az aiolival kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + FŐZÉS, PÁCOLÁS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 682 KCAL/ADAG

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/02. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO február