Egyre népszerűbbek nálunk is az ázsiai ízek, a thai és a kínai mellett sokan szeretik az indiai éttermekben, kifőzdékben kapható fűszeres, zöldséges fogásokat is. Vrábel Kriszta elárulja, hogyan készíthetjük el házilag India egyik legjellegzetesebb kedvencét, a samosát.
Hozzávalók 4 személyre/20 darabhoz:
A tésztához: 40 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1-1,5 dl víz | 4 evőkanál olívaolaj (vagy tisztított vaj) | 1 kávéskanál só
A töltelékhez: 1-1 kávéskanál mustármag és római kömény | 1 fej vöröshagyma | 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér | 1 kávéskanál currypor | fél citrom leve | 1-1 mokkáskanál kurkuma és őrölt koriandermag | 30 dkg főtt krumpli, összetörve | 1 kis csokor felaprított koriander | só | olaj a sütéshez
- A tésztához összekeverjük a lisztet, az olajat és a sót. Kis adagokban hozzáadjuk a vizet, összedolgozzuk, hogy lágy, gyúrható tésztát kapjunk. 30 percet pihentetjük. Közben sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük a felkockázott burgonyát.
- A töltelékhez kevés olajon megpirítjuk a mustármagot, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a gyömbért. Pár percet dinszteljük, beleszórjuk a curryt, a kurkumát, a római köményt, a koriandert és a sót, átpirítjuk a fűszereket is. Citromlével savanyítjuk, kicsit pároljuk, majd beletesszük a főtt krumplit. Átpirítjuk a fűszeres keveréken, végül megszórjuk az aprított korianderrel.
- A tésztát 10 részre osztjuk, gombóccá formázzuk őket. Lisztezett felületen egyenként vékony (2-3 mm) körré nyújtjuk, majd elfelezzük őket. A félkörökből tölcséreket hajtunk, vízzel megkenjük, így tapasztjuk össze a tészta széleit. Megtöltjük a töltelékkel, visszahajtjuk a tetejét, és háromszöggé formázzuk a töltött tésztákat. Bő, forró olajban ropogósra sütjük. A felesleges olajat konyhai papírtörlőn leitatjuk. Kínálhatunk mellé zöldfűszerekkel ízesített natúr joghurtot.
Tipp: A tésztatáskát tölthetjük másféle dinsztelt zöldséggel, húsos töltelékkel.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + PIHENTETÉS
KALÓRIA 619 KCAL/ADAG; 123 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Vrábel Kriszta