rossz_étterem

9 jel, ami arra utal, hogy egy rossz étterembe ültél be

Egy jó étteremben az étel és a kiszolgálás is igazi élmény, egy rosszul megválasztott hely viszont komoly csalódást tud okozni. Van néhány jel, ami még az ételek kiérkezése (sőt a rendelés) előtt figyelmeztet, hogy rossz étterembe ültünk be.

Az elmúlt néhány évben egyre többen lettünk, akik visszafogjuk éttermi költéseinket. Ma már kétszer is meggondoljuk, hogy ha csak nincs születésnap, ballagás, extra randevú vagy más jeles esemény, együk-e el a félhavi konyhapénzt egy étteremben. Ha viszont már úgy döntünk, hogy nagyobb összeget költünk egy éttermi élményre, akkor szeretnénk, hogy az tökéletes legyen.

Ha biztosra szeretnénk menni, a legjobb, ha ismerősi körben kérünk ajánlást jó éttermek ügyében, külföldi utazáskor pedig érdemes megnézni a nyilvános visszajelzéseket, ha éttermi látogatást tervezünk.

Ha viszont épp úgy ér bennünket az éhség, hogy az első utunkba eső vendéglőbe térünk be, mielőtt éhségünkben mindent kirendelnénk, érdemes kicsit körülnézni, mert vannak olyan jelek, amik csalhatatlan pontossággal utalnak arra, hogy sajnos egy kifejezetten rossz étterembe sikerült beülnünk.

Íme 9 jel, ami arra utal, hogy inkább másutt kellene ennünk.

1. Figyelmeztető jel: túl hosszú étlap

A kevesebb több, főleg, ha étteremről van szó.  Ha egy étterem sok-sok oldalon át sorol (ráadásul akár egyszerre olaszos, indiai, kínai és európai) ételeket, nos, az figyelmeztető jel. Ennyi fogás és pláne ennyi különböző típusú konyha szerint készítve

egyértelmű jele annak, hogy az étterem igazából egyiket sem ismeri.

A túl hosszú étlap ráadásul nemcsak az ételek minősége, de frissessége szempontjából is figyelmeztető jel lehet. Ha száz ételhez kell alapanyagokat tárolni, akkor nagy az esélye annak, hogy az étterem jobbára fagyasztott termékekkel dolgozik, és ha ilyen sok étel van a menün, nagy az esélye annak is, hogy az általad választott ételt régebb óta nem kérték. Ilyenkor előfordulhat, hogy olyan alapanyagokból dobják neked össze, amelyek hosszú idő óta állnak a hátsó polcon.

Keresd ezért inkább a rövid étlapokat és még inkább a szezonális kínálatot,

kivételt pedig legfeljebb egy óriási forgalmat bonyolító vízparti csárdával tegyél: ott valószínűleg helyi halból készül, és minden nap kipörög az akár ötven féle halétel is.

Vannak jelek arra vonatkozóan, hogy bizony rossz étterembe ültél be (Fotó: Getty Images)

2. Figyelmeztető jel: érdektelen személyzet

A vendéglátásban még mindig munkaerőhiány van, emiatt pedig teljesen természetes, hogy ma az éttermek többségében nem szakképzett pincérek szolgálnak fel. Ezzel önmagában semmi baj nincs. A szakmai botlásokat sokszorosan kompenzálja a kedvesség és a lelkesedés.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az éttermi személyzetben szemernyi szenvedély nincs az ételek iránt, és ha a felszolgálók nem ismerik az étlap elemeit, nem tudnak ajánlani, feltételezhetjük, hogy a konyhán sem a szakma iránti lelkesedés vagy az alázat uralkodik. Kérjünk inkább csak egy italt, és keressünk olyan helyet, ahol mindenki együtt él a produkcióval.

3. Figyelmeztető jel: mindenki turista

Ha jó ételeket akarsz enni, keresd az olyan éttermeket, amit a helyiek is szívesen látogatnak. A turistákkal teli éttermek többnyire nem sok jóval kecsegtetnek, jellemzően túlárazottak. Az üzleti modellben nem mindig az ételek magas minőségén van a hangsúly, hanem azon, hogy minél nagyobbat szakítsanak az egyszeri turistán, aki jó eséllyel amúgy se enne náluk még egyszer.

Ellenben a helyiek által látogatott éttermek (még ha elsőre nem is mutatnak annyit), nemcsak a kedvezőbb árat garantálják, de azt is, hogy ott valóban autentikus ételeket kóstolhatunk. Ezeket a helyeket viszont nem a sétálóutcán, hanem néhány sarokkal odébb keressük, ha épp várost látogatunk.

4. Figyelmeztető jel: vastag ételszag

Nehogy félreértsd, nem elvárás, hogy egy étteremben semmilyen ételillatot ne lehessen érezni. Sőt, egy messze szálló grilles zamat, vagy túrós desszert illata az utcáról is a kerthelyiségbe csábíthatja az embert. Ha viszont az étterembe lépve nehéz, súlyos zsírszag csapja meg az embert, esetleg égett, kozmás ájer száll, az annak a jele lehet, hogy az étterem a kelleténél többször használja fel a sütőolajat, és hogy a konyhán nem takarítják megfelelően a sütőlapokat se.
A tisztaságra nagy hangsúlyt fektető konyhák és éttermek folyamatosan azon dolgoznak, hogy a hűtőkből, főzőlapokról eltávolítsák a hosszan tartó szagokat, és ugyanilyen elvárásaik vannak ételeik minőségével.

Ahol viszont a jólvanazúgy szemlélet uralkodik, ott az ételektől sem várhatunk sokat. 

5. Figyelmeztető jel: koszos mosdó

Ha bizonytalan vagy egy étterem színvonalával, higiénéjével kapcsolatban, nézd meg a vendégmosdót, mielőtt kikérnél egy sor fogást. Ez kiváló indikátora annak, hogy mennyire tiszta a hely többi része. És nem csak az azonnal szembeötlő mocsok intő jel.

Ha a mosdó elhanyagolt, ha a szappanadagoló üres, a WC-papír majdnem elfogyott, ha a padló szappanos és nedves, az arra utal, hogy bizony elhanyagolják, azaz a személyzet nem tart lépést a feladataival. Könnyen lehet, hogy másban is le vannak maradva. Annak, hogy egy nem megfelelően takarított mosdó kifogástalan konyhával párosuljon, gyakorlatilag semmi esélye nincs. 

Étel étterem étkezés Unsplash

Szép tálalás, jó étterem? (Fotó: Unsplash)

6. Figyelmeztető jel: elhanyagolt épület

A kedvesen eklektikus, akár szándékosan puritán karakter nagyon jól tud kinézni, feltéve, ha a például szándékosan kopottasra hagyott fal modern felszereléssel és makulátlan tisztasággal párosul. Ezzel szemben a minden ízében lepusztult épület a rossz étterem jele.
Ha belépünk az étterembe, nézzünk körül: a foltos, törött csempék, a sepretlen vagy porszívózatlan padló, a haldokló növények, a szakadt tapéta, a lecsorogtatott és foltos festék semmi jót nem ígér az ételek várható minőségével kapcsolatban sem. 

4 étel, amit a szakértők általában nem rendelnek étteremben

7. Figyelmeztető jel: üres étterem

Ha csúcsidőben besétálsz egy étterembe, és azt tapasztalod, hogy szinte egyedül vagy, azt nyugodtan veheted figyelmeztető jelnek. Az első számú dolog ugyanis, amit az étterem kiválasztásakor keresni kell, az a többi vendég. A jó helyek többnyire csurog tömve vannak, sőt, akár az ajtó előtt is vár néhány fő, hogy ő is beülhessen.

Ha ebéd- vagy vacsoraidőben senki sem eszik egy étteremben, annak mindig oka van. Lehet, hogy túlárazott a hely, lehet rossz a kiszolgálás vagy rossz az étel, de akármelyikről is van szó, jobb, ha inkább más kárán tanulsz.

8. Figyelmeztető jel: elhanyagolt étlap

Az étlap az étterem névjegykártyája, amiről nemcsak azt tudjuk meg, milyen árfekvésű és kínálatú helyre tévedtünk. Ha az étterem szakadt, kopott esetleg piszkos étlapokkal dolgozik, az azt jelenti, hogy az üzletvezető egyszerűen nem figyel eléggé oda az éttermi környezetre.

A kenyérmorzsákkal, ételfoltokkal és kiömlött szószokkal pettyezett étlapok azt jelzik, hogy azokat nem takarítják rendszeresen, pedig annak a napi rutin részének kellene lenni. Ha pedig a személyzet nem figyel az apró részletekre, miért tenne így a konyha, amikor épp az ételedet készíti. 

9. Figyelmeztető jel: hanyag tálalás

Nem kell minden étteremben a fine-dining menüsorokkal vetekedni ha a tálalásról van szó, de 2024-ben alapelvárás, hogy amit eszünk, az ne csak finom legyen, de jól is nézzen ki. Ez nemcsak a szakácson, de a pincéren is múlik: mielőtt hozzád kerül az étel, legalább ketten rá kell, hogy pillantsanak.

Ha valami oda nem illőt találsz az ételedben (legyen az hajszál, vagy valamilyen olyan alapanyag, amit a te ételed elvileg nem tartalmaz)

az egyértelműen annak a jele, hogy valami szörnyen rosszul működik a konyhában.

 És bizony sokat elmond az is, ahogy a tányérra rakják az ételeket. Ha mindenféle gondosság nélkül került a tányérodra az étel, teljesen jogosan véleményezheted, hogy az elkészítés sem volt gondos.

Éttermi rémálmok ellen

Az elmúlt pár év vendéglátós szempontból nagyon nehéz volt. Nemcsak a Covid-lezárások okoztak nagy bevételkiesést, de az infláció, az energiaárak emelkedése, majd a háború kapcsán fellépő drágulás is nagy érvágást jelentett a vendéglátóhelyeknek, az elmúlt éveket ezért jobbára azok a helyek élték túl, akik igazi, szívből jövő vendéglátást vittek. Becsüljük meg ezeket az étkezdéket!

Ha rendszeresen nincs is lehetőségünk étteremben vacsorázni, igyunk meg néha egy kávét, együnk egy sütit, vagy reggelizzünk kedvenc helyünkön. Ezzel nemcsak magunknak szerzünk remek élményt, de hozzájárulunk ahhoz is, hogy a valóban a minőségi vendéglátásban utazó helyek sokáig fennmaradhassanak. 

Ebben a korábbi cikkünkben Lami Juli kolléganőnk Széll Tamás séffel beszélgetett arról, hogy hatnak az éttermi konyhák az otthoniakra. 

Kiemelt kép: Getty Images