Voltál mostanában a piacon? Ha sétálsz a standok között, csodás birseket látsz majd, ideje valami finomat készíteni belőlük!

Te is úgy vagy vele, hogy a cikk nyitóképét látva szinte érzed a birsalma semmivel össze nem hasonlítható, egyszerre édeskés és fanyar, szinte parfümre emlékeztető illatát? Neked is csinált a nagymamád gyerekkorodban birsalmasajtot?

Ha te is úgy vagy, mint én, minden évben várod, hogy megjelenjen a piacon ez a (szerintem) gyönyörű növény, amiből hihetetlenül finom levest, befőttet, akár salátát vagy süteményt lehet csinálni. 3 remek receptet hozunk, ha te is kihasználnád a birsszezont. 

Narancsos birsalma-krémleves grillázsos dióval

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg birsalma
  • 3 rúd fahéj
  • 4-5 darab szegfűszeg
  • 1 darab csillagánizs
  • 1 (kezeletlen) narancs
  • 3 evőkanál méz
  • 1 dl főzőtejszín

A grillázshoz:

  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • csipet só
  • 10 dkg dióbél
  • mentalevél a tálaláshoz

A fogyasztást megelőző nap készítsük el a levest! A megmosott birsalmákat kockázzuk fel (hámozni nem kell), tegyük fazékba. Öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel, adjuk hozzá a fűszereket és a héjastól felkarikázott narancsot. Főzzük puhára, majd vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni. A mézet keverjük el a langyosra hűlt lében. Hagyjuk teljesen kihűlni a lében a birsalmát.  Másnap vegyük ki a fűszereket és a narancsot, és tegyünk félre a tálaláshoz egy kevés birsalmakockát is. A maradékot turmixoljuk simára, gazdagítsuk a tejszínnel. Tegyük vissza a krémlevesbe a birskockákat, és forraljuk össze tálalás előtt. A grillázshoz a cukorból készítsünk világos aljú lábosban közepesen sötét karamellt, keverjük el benne a fahéjat, a sót, majd a diót. Sütőpapíron vékonyan terítsük szét, hagyjuk kihűlni. Amint megszilárdult a karamell, késsel vágjuk durvára. Tálaljuk a levest a diógrillázzsal és mentalevelekkel. Hidegen és langyosan is kínálhatjuk. 

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Lencsés, sütőtökös egytálétel 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg beluga lencse
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 nagyobb édeskömény
  • 30 dkg sütőtök
  • 1 darab birsalma
  • 4 evőkanál mogyoró- vagy szezámolaj
  • frissen őrölt bors
  • fél citrom facsart leve
  • 12 dkg pirított mogyoró
  • az édeskömény tetejéről az ánizskapor a tálaláshoz

A lencsét bő, lobogó, sós vízben roppanósra főzzük kb. 15 perc alatt. Minden zöldséget előkészítünk: a hagymát és az édesköményt csíkokra, a sütőtököt, a birset kockára vágjuk. Egy wokot felforrósítunk, beleöntjük az olajat. A hagymát megpároljuk rajta, közben sózzuk.  Hozzáadjuk a sütőtököt, majd a birset, lefedve 5 percig pároljuk. Végül az édesköményt is a wokba tesszük, ezt már nem kell sokáig főzni, maradjon roppanós. Citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk. A lencsét is hozzákeverjük. Száraz serpenyőben megpirított mogyorót szórunk rá, ánizskaporral tálaljuk.
Tipp: Izgalmas megfűszerezni za’atar fűszerkeverékkel, ami kakukkfűből, oregánóból, szezámmagból és szumákból áll. 

Recept és fotó: Nagy Tünde

Fahéjas, meggyes birskompót

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 20 dkg birsalma
  • 10 dkg meggy (fagyasztott)
  • 2 rúd fahéj
  • kevés habtejszín a tálaláshoz

A megmosott birsalmát kockázzuk fel (a héjat hagyjuk rajta), tegyük lábosba, adjuk hozzá a meggyet és a fahéjat. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.  Forraljuk fel, főzzük kb. 10 perc alatt puhára a birset, majd hagyjuk kihűlni a főzőlében. Kanalazzuk poharakba vagy kis tálkákba, kínáljunk kevés tejszínhabot mellé. A kompót semmiféle édesítést nem igényel, ne használjunk hozzá édesítőszert se!

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Éljen a birsalma!

És azt tudtad, hogy a birsalma nemcsak finom és esztétikus, de rendkívül egészséges is? Közismert például kiemelkedő pektintartalma: ez a növényi rost az oka, hogy a birsalmából remek sajtot tudunk készíteni, és azzal is jár, hogy a birsalma a diéta egyik legjobb támogatója tud lenni, továbbá ebből adódik, hogy ez a gyümölcs nagyon jó méregtelenítésre is. Emellett vírusülő tulajdonságai is vannak, csökkenti a fáradságérzetet, nem kis részben annak köszönhetően, hogy csurig tele van vitaminnal. Na és azt tudtad, hogy birsalma és birskörte tulajdonképpen ugyanaz, csak formájukban különböznek (körtének a hosszúkásabb fazont nevezzük) és olyan is előfordul, hogy egy fa egyik évben körtét, a másik évben almát hoz?

A múlt hétvégi gasztrót olvastad? Szuper mángoldos recepteket hoztunk!

Kiemelt kép: Getty Images