Te is úgy vagy vele, hogy a cikk nyitóképét látva szinte érzed a birsalma semmivel össze nem hasonlítható, egyszerre édeskés és fanyar, szinte parfümre emlékeztető illatát? Neked is csinált a nagymamád gyerekkorodban birsalmasajtot?
Ha te is úgy vagy, mint én, minden évben várod, hogy megjelenjen a piacon ez a (szerintem) gyönyörű növény, amiből hihetetlenül finom levest, befőttet, akár salátát vagy süteményt lehet csinálni. 3 remek receptet hozunk, ha te is kihasználnád a birsszezont.
Narancsos birsalma-krémleves grillázsos dióval
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg birsalma
- 3 rúd fahéj
- 4-5 darab szegfűszeg
- 1 darab csillagánizs
- 1 (kezeletlen) narancs
- 3 evőkanál méz
- 1 dl főzőtejszín
A grillázshoz:
- 7 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- csipet só
- 10 dkg dióbél
- mentalevél a tálaláshoz
A fogyasztást megelőző nap készítsük el a levest! A megmosott birsalmákat kockázzuk fel (hámozni nem kell), tegyük fazékba. Öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel, adjuk hozzá a fűszereket és a héjastól felkarikázott narancsot. Főzzük puhára, majd vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni. A mézet keverjük el a langyosra hűlt lében. Hagyjuk teljesen kihűlni a lében a birsalmát. Másnap vegyük ki a fűszereket és a narancsot, és tegyünk félre a tálaláshoz egy kevés birsalmakockát is. A maradékot turmixoljuk simára, gazdagítsuk a tejszínnel. Tegyük vissza a krémlevesbe a birskockákat, és forraljuk össze tálalás előtt. A grillázshoz a cukorból készítsünk világos aljú lábosban közepesen sötét karamellt, keverjük el benne a fahéjat, a sót, majd a diót. Sütőpapíron vékonyan terítsük szét, hagyjuk kihűlni. Amint megszilárdult a karamell, késsel vágjuk durvára. Tálaljuk a levest a diógrillázzsal és mentalevelekkel. Hidegen és langyosan is kínálhatjuk.
Lencsés, sütőtökös egytálétel
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg beluga lencse
- 1 fej lila hagyma
- 1 nagyobb édeskömény
- 30 dkg sütőtök
- 1 darab birsalma
- 4 evőkanál mogyoró- vagy szezámolaj
- só
- frissen őrölt bors
- fél citrom facsart leve
- 12 dkg pirított mogyoró
- az édeskömény tetejéről az ánizskapor a tálaláshoz
A lencsét bő, lobogó, sós vízben roppanósra főzzük kb. 15 perc alatt. Minden zöldséget előkészítünk: a hagymát és az édesköményt csíkokra, a sütőtököt, a birset kockára vágjuk. Egy wokot felforrósítunk, beleöntjük az olajat. A hagymát megpároljuk rajta, közben sózzuk. Hozzáadjuk a sütőtököt, majd a birset, lefedve 5 percig pároljuk. Végül az édesköményt is a wokba tesszük, ezt már nem kell sokáig főzni, maradjon roppanós. Citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk. A lencsét is hozzákeverjük. Száraz serpenyőben megpirított mogyorót szórunk rá, ánizskaporral tálaljuk.
Tipp: Izgalmas megfűszerezni za’atar fűszerkeverékkel, ami kakukkfűből, oregánóból, szezámmagból és szumákból áll.
Fahéjas, meggyes birskompót
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 20 dkg birsalma
- 10 dkg meggy (fagyasztott)
- 2 rúd fahéj
- kevés habtejszín a tálaláshoz
A megmosott birsalmát kockázzuk fel (a héjat hagyjuk rajta), tegyük lábosba, adjuk hozzá a meggyet és a fahéjat. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Forraljuk fel, főzzük kb. 10 perc alatt puhára a birset, majd hagyjuk kihűlni a főzőlében. Kanalazzuk poharakba vagy kis tálkákba, kínáljunk kevés tejszínhabot mellé. A kompót semmiféle édesítést nem igényel, ne használjunk hozzá édesítőszert se!
Éljen a birsalma!
És azt tudtad, hogy a birsalma nemcsak finom és esztétikus, de rendkívül egészséges is? Közismert például kiemelkedő pektintartalma: ez a növényi rost az oka, hogy a birsalmából remek sajtot tudunk készíteni, és azzal is jár, hogy a birsalma a diéta egyik legjobb támogatója tud lenni, továbbá ebből adódik, hogy ez a gyümölcs nagyon jó méregtelenítésre is. Emellett vírusülő tulajdonságai is vannak, csökkenti a fáradságérzetet, nem kis részben annak köszönhetően, hogy csurig tele van vitaminnal. Na és azt tudtad, hogy birsalma és birskörte tulajdonképpen ugyanaz, csak formájukban különböznek (körtének a hosszúkásabb fazont nevezzük) és olyan is előfordul, hogy egy fa egyik évben körtét, a másik évben almát hoz?
A múlt hétvégi gasztrót olvastad? Szuper mángoldos recepteket hoztunk!
Kiemelt kép: Getty Images