Korea kulináris ikonja megmutatta kedvenc receptjét

A koreai kulináris világ titkos kincse, Jeong Kwan szerzetesnő, a Chef's Table című Netflix sorozat filozófus-séfje a Koreai Kulturális Fesztivál meghívottjaként szeptemberben Magyarországra érkezik. Jeong Kwan szeptember 25-én 15:00- 17:30 között tart előadást a templomi konyha művészetéről, az egészségmegőrzésről és szót ejt a fenntarthatóság fontosságáról is. Az élő előadáshoz bárki csatlakozhat online, a Korea Kulturális Központ Facebook oldalán keresztül.

Jeong Kwan a filozófia és a gasztronómia világát összekapcsolva kivételes egyéniségként hoz létre különlegeset. Sosem járt kulináris iskolába és saját étterme sem volt, 2022-ben mégis elnyerhette az Ázsia kulináris ikonja címet a világ 50 legjobb ázsiai éttermét díjazó összesítésben. A koreai buddhista szerzetes nem séfként, hanem zen gyakorlóként közelíti meg a főzést.

Húszas évei közepén elhagyta az otthonát, hogy a buddhizmust gyakorolja és megtalálja az élet mélyebb értelmét. Miután elsajátította a zen buddhizmus alapjait kezdte el behatóbban tanulmányozni a táplálkozás és az élet összefüggéseit. Hírneve az egyszerűség és a tisztelet körül összpontosul. Konyhaművészetében semmi sem túl bonyolult vagy túl díszes, az alapanyagok és azok természetes ízei állnak a középpontban. Nem verseng a Michelin-csillagokért és hírnévért, a Chunjinam templomban végzett munkája során elsősorban a közösséget szolgálja.

Jeong Kwan

Jeong Kwan a kertben

Jeong Kwan hozzáállása a táplálkozáshoz és a főzéshez valóságos filozófia. Azt vallja, hogy az alapanyagoknak tisztelettel kell bánni és ki kell emelni azok természetes ízét. Nem alkalmaz mesterséges adalékokat vagy ízfokozókat, inkább az időt, a gondosságot és a türelmet részesíti előnyben. Filozófiája meghaladja a főzés egyszerű cselekedetét. Azt vallja, hogy a séfizmus az élet egy része, és

az étkezés lehet egy mély szellemi élmény.

Az étkezés során való jelenlét és szemlélődés az összes érzék bevonásával lehetővé teszi az emberek számára, hogy kapcsolatba kerüljenek önmagukkal és a világgal. Ez a hozzáállás segít elkerülni az evés rohanását és a táplálék felületes fogyasztását.
A koreai buddhista templomi konyhaművészet egy olyan kulináris hagyomány, amely az egyszerűség és a tudatosság szépségét ünnepli. Az étel itt nem csupán táplálék, hanem egy spirituális tapasztalat is. Ez a hagyomány emlékeztet bennünket arra, hogy az étkezés lehet sokkal több, mint a gyomrunk megtöltése. Az egyszerűség és a tudatosság, a fenntarthatóság az élet minden területén inspiráló példaként szolgálhatnak mindannyiunknak.

Pyogo-buseot Yut-jang Jorim,
azaz párolt shiitake gomba rizssziruppal

Pyogo-buseot Yut-jang Jorim, azaz párolt shiitake gomba rizssziruppal (Fotó) Dahee Seo

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 friss shiitake gomba
  • 1 evőkanál Ganjang (szójaszósz)
  • 2 bögre víz
  • 1 evőkanál Deul-gireum (perilla olaj)
  • 2 evőkanál Jocheong (rizsszirup)
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 3 aszalt vörös jujube (ázsiai datolya)
  • 5 páfrányfenyő mag
  • 5 gesztenye

Elkészítés:

Vágjuk le a shiitake gombák szárát, gyorsan öblítsük le és pároljuk meg egy párolóedényben kb. 3-5 perc alatt. Forraljuk a vizet, az érlelt Ganjangot (koreai szójaszószt) és a Deul-gireumot (perilla olajat) egy serpenyőben. Mikor már jól felforrt, adjuk hozzá a gombát és sűrítsük be. Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a gesztenyéket, magozzuk ki és szeleteljük fel az aszalt vörös jujube-ket. Amikor a szósz az egyharmadára csökken a második lépésben, adjuk hozzá a shiitake gombát és a rizsszirupot a serpenyő tartalmához.nAdjuk hozzá az aszalt vörös jujube-t, a gesztenyét és a páfrányfenyő magot a szószhoz, és forraljuk közepes lángon 3 percig. Amikor a gomba összemegy és fényessé válik, a serpenyőben pedig kevés lé marad, vegyük le a tűzről. Adjunk hozzá szezámolajat és forgassuk össze, hogy a gombát bevonja az olaj, majd szolgáljuk fel köretként.

Tippek: A shiitake gomba elérhető egész évben, de a tavaszi és az őszi termés a legjobb illat és frissesség szempontjából. A különleges hozzávalók ma már egyre több helyen beszerezhetők, Budapesten például a Honvéd utcai K-markt, a Váci úti Keleti fűszerek vagy a Monori Centerben található Duna Panda egészen izgalmas kínálattal rendelkezik.

Forrás: Korea Kulturális Központ; Kiemelt kép: Dahee Seo/nőklapja.hu