A Főváros pályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára.

A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésével, így fővárosunk hamarosan 150 éves születésnapját ünnepelheti.

Egy, a születésnap kapcsán életre hívott pályázat célja egy olyan ünnepi torta megalkotása volt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében viszont a jelent képviseli. A szeptember 5-én megrendezett elődöntőn 20 különböző tortát zsűrizett a hét fős (Karácsony Gergely, Mautner Zsófia, Juhos József, Dobos Evelin, Balogh Nóra, Szűcs Árpád és Pataki Ádám részvételével felálló) zsűri, a most kiválasztott kreációk pedig október közepén versenghetnek tovább a megtisztelő Budapest 150 Torta, és egyben a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért.

A pályamunkákkal kapcsolatban elvárás volt, hogy azok

jelenítsék meg a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszak legkedveltebb ízeit, és szerepeljenek bennük az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszerei is.

Hogy pontosan mik is számítottak népszerű alapanyagoknak az egyesítés korában, abban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kutatása volt a pályázók segítségére. A kutatás alapján kialakított alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják – mondta el Selmeczi László, a múzeum munkatársa.

A zsűri

A zsűri tagjai: Mautner Zsófia gasztroblogger, Szűcs Árpád pastry chef, Juhos József cukrászmester, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, illetve Faix Csaba, a szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója voltak.

Az eseményen az is kiderült, hogy a nyertes tortát először november 17-én kóstolhatja majd meg a nagyközönség; ezen a jeles napon, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján, ünnepélyes keretek között mutatják majd be a Budapest 150 tortát, illetve ettől az időponttól kezdve lesz a cukrászdákban is kapható a nevezetes édesség. 

Az öt befutó torta

A zsűri által kiválasztott öt tortakülönlegesség, melyek szeptember 5-én továbbjutottak az elődöntőn, és tovább versenyezhetnek a rangos Budapest 150 Torta címért:

Duna királynője (Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda, Tápiószecső). A torta főbb alkotóelemei: Pest – csokoládé, pisztácia; Buda – mandula; Óbuda – ibolya. Ezeken kívül még málnát és saját készítésű mandula pralinét használtak fel kiegészítésként.

Duna királynője (Fotó: Budapest Brand)

Éber birs (Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján). Az Éber birs torta neve utal a kellemesen savanykás passió-birsalma kompótra és a kávés tükörbevonóra. A két réteg pralinés felvertet (piskótát) a pörkölt mandulás morzsa teszi izgalmassá. A vékony tejcsokoládé ropogóst a citrusos sajt mousse öleli körbe, a tetejét pedig egy budapesti kávépörkölő kávéjából készített tükörbevonó koronázza meg.

Éber birs (Fotó: Budapest Brand)

Éber birs (Fotó: Budapest Brand)

Natalis (Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda, Budapest). Alapanyagválasztásban arra törekedtek, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra.

Natalis (Fotó: Budapest Brand)

Őszi naplemente (Erdős Tünde, Stühmer Kft., Maklár). A budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült torta alapja egy diós, fehércsokoládés tészta dióropogós réteggel, diómarcipánnal dúsított lágy tejszínes diómousse-szal és pálinkával megbolondított birsalmával.

Őszi naplemente (Fotó: Budapest Brand)

Rózsadomb (Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged). A torta fő alapanyaga a pisztácia, mely megjelenik a tortában többféle formákban: a piskótában pisztácia lisztként, a krémben pasztaként, a ropogós rétegben pedig grillázsként. A pisztácia domináns ízét az eper és a rózsa teszi harmonikusabbá a tortában. Az eperzselé réteget illatos rózsavízzel ízesítették.

Rózsadomb (Fotó: Budapest Brand)

A Budapest150 emlékév további programjait az emlékév honlapján lehet átböngészni. 

Kiemelt kép: Pataki Ádám, a zsűri egyik tagja értékel – Fotó: Budapest Brand nZrt.