Mennyei befőtt ínyenceknek.

Kompótok eltevésekor (is) érdemes kísérletezni a különféle hozzávalókkal, hiszen olyan finomságok születhetnek, mint amilyen az alábbi befőtt is. Aki nagyon biztosra akar menni, tehet hozzá egy kis nátrium-benzoát tartósítószert (a felöntőléhez adva), de nem muszáj, hiszen a nedves dunsztolás is arra szolgál, hogy ne romoljon meg.

Hozzávalók 3 darab 7 dl-es üveghez:

1 kg sárgabarack (magozott mennyiség, kb. 1,2-1,5 kg kell hozzá) | 1-2 darab csilipaprika | 5-7 dl víz | 20 dkg cukor | 1 citrom leve

  1. A barackot megmossuk, kimagozzuk, 2 vagy 4 részre vágjuk, majd sterilizált üvegekbe töltjük. A csilit megmossuk, felkarikázzuk, 1-3 karikát helyezünk minden üvegbe.
  2. A vizet összekeverjük a cukorral, addig forraljuk, amíg feloldódik, szirupos lesz. A citrom levét kifacsarjuk, leszűrjük, a sziruphoz adjuk, majd még forrón a gyümölcsökre öntjük úgy, hogy ellepje. Lezárjuk az üvegeket, és nedves dunsztba teszszük őket.
  3. Ehhez egy nagy lábast kibélelünk konyharuhával vagy újságpapírral, belehelyezzük a lezárt üvegeket. A lábasba annyi vizet töltünk, hogy az üvegek harmadáig érjen, majd lefedve, alacsony hőfokon 1 órán át „főzzük”. A befőtteket a lábasban hagyjuk 1 nap alatt kihűlni. Fogyasztásig hűvös, sötét helyen tároljuk.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + DUNSZTOLÁS
KALÓRIA 510 KCAL/ÜVEG

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/07. lapszámában jelent meg.