Csodaszép zero waste tojásfestés egyszerűen, fillérekből

A húsvéti asztal éke lehet a szépen festett tojás, de lakás- vagy épp asztaldísznek sem utolsó egy kosárnyi belőle, nem igaz? Azoknak, akik a visszafogottabb, természetes színeket, a kíméletes, és az egészségre sem ártalmas festési módszereket szeretik, van néhány klassz tippünk.

És a legjobbat még nem is mondtuk: ezek a módszerek olcsók, egyszerűek, hulladékmentesek, ráadásul nagyon valószínű, hogy minden szükséges alapanyagod megvan hozzájuk otthon. Színezz tehát tojásokat növények, fűszerek és némi ecet segítségével!

Tojásfehérítés otthon

De kezdjük a legelején! Milyen tojást fessünk? Bármilyen tojásfestési módszerről van is szó, a legjobb eredményt a minél világosabb héjú alapanyagon kapjuk, fehér tojást viszont egész évben kicsivel nehezebb, ilyentájt meg majdnem lehetetlen beszerezni. De semmi ok az aggodalomra! A természetes festékek, feltéve, hogy elegendő időt adunk nekik, megfogják a sötétebb héjakat is, ha pedig mindenképp fehér tojásból szeretnénk kiindulni, magunk is kifehéríthetjük őket.

Barna tojásaink kifehérítése ugyanis nem atomfizika és ehhez is csak tojásra, ecetre, vízre, és egy az egyik oldalán dörzsis mosogatószivacsra van szükségünk. Sőt, az inkább kémia, hogy

az ecet amúgy is jó ismerősünk, ha tojásfestésről van szó.

Még a „gyári” festékanyagok oldóvizébe is ecetet szoktunk tenni, mert az ecetsav oldja a tojás héját, amit ezáltal könnyebben megfognak a festéket. Az ecet oldóhatása ráadásul olyan erőteljes, hogy kellő ideig áztatva tojásunkat az savas anyagban, a héj teljesen feloldódik a nyers tojás körül, a belső membrán viszont egyben tartja azt, izgalmas állagot adva neki.  A pucért tojás kísérletet otthon is érdemes kipróbálni tavaszi szüneti unalom ellen, óvodás és iskolás korú gyerekek remekül fognak szórakozni.

Na de vissza a fehérítéshez! Ehhez készítsünk 1:1 arányú ecetes-vizes oldatot, azaz keverjünk össze fele-fele arányban ecetet és vizet. Tiszta vízben előbb főzzünk meg (vagy fújjunk ki) annyit tojást, emennyit be szeretnénk festeni, majd a tojásokat eresszük az előbb kevert ecetes oldatba, és melegítsük azt forrásig. Ekkor emeljük át a tojásokat hideg vízbe, (főleg a főtt tojás lesz tűzforró) és a dörzsi szivaccsal óvatosan dörzsöljük meg a felületüket. Ha szükséges, ismételjük meg az áztatós műveletet, picit visszapótolva az ecetet. Kész is vannak a fehér tojások, amik egyébként önmagukban is nagyon szépek, illetve remek alapot adnak ahhoz, hogy egyszerűen, például filccel kidíszítsük őket.

Festés természetesen

Ha fehér vagy drapp tojásainkat természetes színezékkel szeretnénk befesteni, szintén nincs nehéz dolgunk: a keményre főtt (vagy kifújt) tojások festéséhez az alábbi keverékre lesz szükségünk (az egyes színek eléréséhez szükséges anyagokról később):

  • 2,5 deci víz
  • 1-2 teáskanál ecet
  • a kívánt színezék

10 tojás megfestéséhez körülbelül 1,5 liter oldat szükséges

Forrald fel a vizet és a belekevert festékanyagot, majd csökkentsd a hőmérsékletet, és főzd az alapanyagokat körülbelül fél óráig, majd a langyosra hűlt oldathoz add hozzá az ecetet és tedd bele a tojásokat is.

Minél tovább vannak a tojások a festékes vízben, annál élénkebb lesz a színük,

ezért érdemes legalább nyolc óráit, vagy akár egész éjszaka állni hagyni őket. Száradás után jó növényi olajjal áttörölni őket, hogy igazán szép legyen a felületük. Imádni fogod őket!

Na de mivel színezzek?

Mutatjuk azt is, milyen színt, milyen otthon fellelhető anyaggal érhetsz el!

  • Sárga színhez két teáskanál őrölt kurkuma menjen az ecetes vízhez, 
  • rózsaszínhez egy csésze aprított nyers cékla vagy céklahéj,
  • kék színhez egy csésze apróra vágott lilakáposzta,
  • lila színhez egy marék lilahagymahéj,
  • barna színhez egy filter fekete tea,
  • narancssárga színhez pedig: egy marék vöröshagymahéj.

Nem tilos persze keverni sem a színezőanyagokat, csakúgy, mint más, élénk színű növényekkel kísérletezni, arra figyeljünk csak, hogy ha tojásainkat később el szeretnénk fogyasztani (és miért is ne szeretnénk), az áztatóvízbe tegyünk 1-2 teáskanál sót, illetve fokozottan ügyeljünk a növények kiválasztásánál, hogy semmiképpen ne használjuk emberi fogyasztásra alkalmatlan anyagot. 

Variációk

Tojásainknak még egyedibb külsőt adhatunk, ha valamilyen eszközzel áztatás közben mintát is teszünk rájuk. Kipróbálhatjuk például, hogy több körben befőttes gumit tekerünk rájuk, mielőtt a színes fürdőbe engedjük őket, vagy alkalmazhatjuk a berzselés csodaszép népi technikáját is! Főtt vagy kifújt tojásainkra simítsunk különféle kisebb leveleket (például lóhere, petrezselyem), majd a tojást húzzuk be egy darab nejlonharisnyába, aminek a tetejét kössük át, és így engedjük a tojást a színfürdőbe. A hagyományos eljárásban (amihez részletes leírás olvasható ebben a cikkben) ehhez hagymahéjas áztatóvizet használnak, de kipróbálhatjuk bármelyik itt bemutatott természetes színezékkel, biztosan nem fogunk csalódni. 

Kiemelt kép: Getty Images