Pofonegyszerű és látványos – színes sajttál szilveszterre

Házibuli szilveszterkor? Mutatjuk, mivel veheted le a lábukról a vendégeket és a családot.

A mindenféle földi jóval megrakott sajttálak az elmúlt években hatalmas népszerűségre tettek szert a közösségi médiában: nem csoda, hiszen elképesztően látványos, ugyanakkor bárki által összeállítható hidegtálakról van szó, amelyekkel bárkit elkápráztathatunk, még szerény konyhai tudás  birtokban is.

Mi is az a sajttál?

Nos nem pont az, amit ezen a néven korábban ismertük: az első és legfontosabb különbség, hogy nemcsak sajtok vannak rajta, hanem végtelen változatosságban tulajdonképpen minden, amit kenyérrel vagy kenyér mellé, zöldség és gyümölcs társaságában csipegetni, kenni, mártogatni lehet. A fő hangsúly a változatosságon van, egy szépen elkészített tálon árnyalatok, ízek és textúrák váltakoznak. A sajttálak egyik legfőbb előnye, hogy igazán könnyen elkészíthetőek, hiszen csak némi szépérzék és türelem kell a szereplők ízléses és gusztusos elhelyezéséhez. A másik behozhatatlan előny, hogy friss zöldségekkel körítve nemcsak a sajtokat és felvágottakat helyezhetünk el a tálakon, de újrahasznosíthatjuk az ünnepek alatt felhalmozódott egyéb finomságokat is: kis tálkákban pecsenyezsír, majonézes salátát utolsó falatjai éppúgy jó helyen lesznek, mint az csinos falatokra vágott sült. A harmadik tényező pedig, ami minden vendégváró finomságok királynőjévé teszi, hogy mindenki talál rajta kedvére valót, amiből aztán annyit és úgy eszik, amennyi és ahogy jól esik neki.

Hogy lássak neki?

A sajttálkészítés a kreativitásról szól, így arra, hogy pontosan mi kerüljön rá, nincs pontos recept, a lényeg, hogy minél változatosabb legyen a végeredmény, azaz legyen a tálon sós és édes, hideg és meleg, krémes és roppanós, selymes és csípős! Klassz, ha a tálcára pakolt finomságokhoz kis zászlókat is készítesz, amikre fel írod, mit kóstolnak a vendégeid. Érdemes még tudni, hogy a sajtokat tálalás előtt egy fél órával érdemes kivenni a hűtőből, mert úgy jobban kiadják az ízeiket és fontos, hogy a tábla mellett legyen elegendő eszköz az elfogyasztáshoz ( kések és apró villák, fogpiszkálók).  És akkor mutatjuk, hogy működik lépésről-lépésre a dolog.

  • Kezdjük a deszkával. A sajttálakat jellemzően méretes fatálcán, vagy óriási fa vágódeszkán állítják össze, a fa rusztikussága ugyanis nagyon jól kiemeli a változatos színeket. A lényeg persze inkább az, hogy nagy méretű és sík felület legyen az alap? Finomságaidat nyugodtan tálalhatod tálcán vagy akár egy sütőlapon is.
  • A következő lépés a sajtok kiválasztása. Próbálj meg különböző ízeket és textúrákat bevonni, úgy, hogy különböző sajtcsaládokból választasz, azaz feltálalsz kemény  és lágy, érett és friss sajtot, megfér egymás mellett kecsketejből és tehéntejből készült sajt éppúgy, mint laktózmentes krémsajt és pácolt tofu.
  • Jöhetnek a felvágottak, húsok. nem tudsz túlzásba esni, és még egyszer, bátran használd fel a maradékokat is. A hüvelyknyi kolbásznak aligha lehet jobb helye, mint ezen a tálon, ahol külön verseny folyik majd, ki csípi el az utolsó karikákat, jöhet a sült maradéka, fasírt és persze néhány friss, a tálhoz beszerzett finomság is: sonka, szalámi, mortadella ízlésesen tálalva.

  • Jöhetnek a karakteres ízű, sós, savanyú, csípős rágcsálnivalók: olajbogyó, magvak, savanyúságok, pácolt zöldségek, mustár, torma vagy bármely más karakter adó szósz.
  • A következő lépésben az édes hozzávalókon a sor, jöhet minden, ami csak az eszünkbe jut, mert ezekből születnek majd a legjobb  kombinációk: gyümölcs, befőtt, lekvár ( hű, ezek elképesztően jók lesznek majd a sajtokkal), kandírozott finomságok, csatnik és csokik.
  • Kínálj különféle kenyereket, vagy más olyasmit, amire kenni és pakolni lehet. Szeletelt bagett, kenyérrudacskák, kovászos kenyerek és különböző formájú, méretű és ízű kekszek.
  • Kerüljenek a tálra krémek is, amik megalapoznak a többi fogásnak: vaj, zsír, magvaj, kőrözött, hummusz, bármi, ami eszedbe jut.
  • A hab a tortán pedig néhány fűszer lehet: petrezselyem, aprított hagyma és fokhagyma, bazsalikom

Fontos! Változatosság iránti igényünkben könnyű túlzásba esni és túlvásárolni magunkat, de igyekezzünk még otthon megtervezni , mi kerül a tányérra, hogy ne  vegyünk annyit és olyasmit, ami nem fogy el. Térképezzük fel az otthoni készleteket és inkább azt kiegészítve vásároljunk. Mielőtt kenyérbe, krutonba fektetnénk, nézzük meg, mennyit tudunk pirítósként használni az otthoniból, grissinit pedig házilag is készíthetünk.

Akárhogy is állítjuk össze, szuper és alacsony energiaráfordítást igénylő bólékorcsolyánk lesz az év utolsó napjára.

Kiemelt kép: Getty Images