Könyöködön jön ki a mézeskalács? Mutatjuk, mit kezdhetsz vele!

Finom dolog a mézeskalács, de egy hónap alatt azért ráun az ember.

December végére még a legjámborabb ember is kijön a béketűrésből, ha mézeskalácsot akarnak etetni vele, pedig ilyenkor még jó eséllyel teli vannak a kisebb nagyobb fémdobozok ezzel az egyébként kifejezetten finom és nagyon karácsonyi finomsággal. Hogy mit tegyen az, akinek mézi, holdacska vagy épp csillag alakban már egy falat se megy le a torkán belőle? Mutatjuk! 

Sajttorta

Nem ismerek olyat, aki nem szereti a sajttortát, annál is inkább, mert az alaptechnika ismeretében elképesztően sokszínűen variálható desszertről van szó. Külön előny, hogy nem szükséges az arányokra kínosan ügyelve tésztát dagasztani hozzá, hiszen ennek a süteménynek az alapja egyszerűen valamilyen darált keksz és némi vaj. És mi van akkor, ha otthon nem a kekszek, hanem a mézeskalács áll hegyekben? Itt az ideje mézeskalács alapon elkészíteni a tortát! Törjük össze (esetleg daráljuk le) a maradék mézeskalácsot, és lassan adagolva adjunk hozzá annyi vajat vagy más zsiradékot, amivel jól formázható masszát kapunk; olyat, amit kényelmesen el tudunk simítani a tortaformánk alján. Következő lepésként keressük elő kedvenc sajttortareceptünket és indulhat is a sütögetés.

Szórat 

Ugye milyen klassz, amikor egy desszertben egymást váltják a különböző textúrák? Krémes, a roppanós, vagy ress állag, selymes falat és rágnivaló meglepetés – mindez nemcsak a főzőműsorokban vagy gourmet éttermekben működik: nem kell osztályon felüli konyhát vinnünk ahhoz, hogy ilyen módon is izgalmat vigyünk a sütijeinkbe. Ha úgy látjuk, ebben az ünnepi szezonban már nem fogy el a mézeskalács, törjük nagyobb darabokra és jöhet joghurtba, tejbegrízre, vagy forró csoki tetejére is. 

Tiramisu

A tiramisu az egyik kedvenc házi desszertem, viszonylag (viszonylag!) kis energiabefektetéssel ugyanis csodás finomság jön létre, ha pedig ráadásul mézeskalácsból készítjük, még extrább lesz az élmény. Az eljárás egyébként pontosan ugyanaz, mint a sima tiramisunál, a folyadék mennyiségét viszont érdemes kicsit megnövelni, mert a mézeskalács nem olyan porózus, mint a babapiskóta, így nehezebben is ázik el. A sima tiramisunál elég csak belemártani a kávéba a piskótát, itt nyugodtan locsolgathazunk is, hogy tökéletes legyen a végeredmény. 

Kókuszgolyó/kekszszalámi és társai

A magyar háztartások szombat délutánjainak, gyerekzsúroknak és családi összejöveteleknek egyik alapvető kelléke a kókuszgolyó, kicsit bevállalósabbaknál pedig a kekszszalámi. Nincs ugyanis más olyan finomság, amiben ezeknél jobban életre tudna kelni egy-egy keksz. A mézeskalács is pontosan ilyen készségesen fog viselkedni, akármelyik desszertet is készítjük belőle. Egyszerűen cseréljük le a sima háztartási kekszet mézeskalácsra, és hangoljuk az abból készülő golyó vagy szalámi ízét is eszerint. Kicsit narancsosan, esetleg csokisan isteni finom lesz!

Édes morzsa

A legtöbben odavagyunk a nudliért, derelyéért, túrógombócért, az élményben pedig nem kis része van a finom édes morzsának, amibe ezeket a csemegéket forgatjuk. Na pontosan ez az, ami kiválóan helyettesíthető mézeskalácsból készült morzsával. Készíts nudlit, forgasd meg vajban, majd hempergesd meg a mézeskalácsprézliben. Önmagában is isteni finom lesz így. Ha viszont mézzel elkevert tejföllel öntöd majd nyakon, vendégeid, családtagjaid imába foglalják majd a neved. 

Kiemelt kép: Getty Images