5 dolog, amit sokan elhibáznak krumplipüré készítésekor

Aggodalomra semmi ok! Eláruljuk a tökéletes recept titkát!

A krumplipüré az egyik legnépszerűbb köret, hiszen sokoldalú, variálható, egyszerű és szinte bármihez remekül illik. Mégsem elronthatatlan sajnos. A Huffington Post séfek segítségével gyűjtötte össze azt az 5 pontot, amin esetleg elbukhat a tökéletes krumplipüré – nézzük, melyek ezek!

Túl vizes a krumpli

A séfek szerint ha túl vizes a krumpli, akkor kevesebb tejet, tejszínt, tejfölt és/vagy vajat tud felvenni – emiatt pedig aztán kevésbé krémes állagú pürét kaphatunk.

Hogy ez ne történjen meg, Emily Mingrone, a Tavern on State étterem tulajdonosa egészben, héjastul főzi meg a burgonyát, hogy ezáltal csökkentse a felvett víz mennyiségét. Miután a krumpli megfőtt, leszűri és meghámozza, majd visszateszi a tűzhelyre magas hőfokon egy-két percre, hogy a serpenyőben maradt vizet elpárologtassa róla.

Egy másik szakértő, Chris Crary, a 1 Hotel Nashville konyhafőnöke még ennél is messzebbre megy, és a burgonyát nem is főzi, hanem 350 fokon, sóágyon süti egy órán át (vagy amíg megpuhul), hogy a pürébe aztán minél több vajat és tejet tudjon keverni anélkül, hogy az levesessé válna. „Amennyiben mégis főzzük, előbb szárítsuk ki a krumplit a sütőben, és csak ez után pürésítsük” – javasolja.

Túlságosan kihűl

„Változó hőmérsékleten a krumplipüré nem marad pihe-puha” – ezt már Vincent Menager, az STK Steakhouse séfje mondta, ennek értelmében pedig érdemes már a hozzáadott tejtermékeket is egy kicsit előmelegíteni az összeöntés előtt. Ha a burgonya kihűl, a benne lévő keményítő megdermed, és ez megakadályozza, hogy a püré ismét olyan krémes legyen, mint amilyen frissen volt. „A krumplipüré szeret a melegben maradni, akárcsak mi magunk!” – tette hozzá Menager.

A melegen tartáshoz ajánlott lefedve a langyos, de már kikapcsolt sütőben tárolni a köretet vacsoráig, vagy egész egyszerűen a pürét hagyni a fogások közül utolsónak az elkészítési sorrendben – így mindig frissen tálalhatjuk.

„A hideg burgonyát nemcsak pépesíteni nehezebb, hanem textúrájában sem olyan, amilyenre vágyunk” – foglalta össze Brian K. Fowler Jr., a Blackbarn étterem vezető séfje.

Túltörjük

A krumplipüré túltörése gumiszerű, ragadós textúrát eredményezhet, emiatt Michael DeLone, a Nunzio vezető séfje azt javasolja, hogy maradjunk távol az elektromos keverőgépektől. Míg más ételek a keverés következtében a levegő hatására egyre könnyebbé válnak, a burgonya esetében a magas keményítőtartalom miatt ennek éppen az ellenkezője történik.

Ha pedig már megtörtént a baj, nincs visszaút. „Sokan azt gondolják, hogy több folyadék hozzáadása (vagy ami még rosszabb: több levegő belekeverése) segíthet, de nem fog. A folyadék hozzáadásával csak egy gumiszerű katyvasz lesz belőle, aminek a tetejére kiül az olvasztott vaj, tejszín vagy víz, hiszen a burgonyából kivert keményítőmolekulák, bár nagyok, nem képesek felszívni a folyadékot” – mondta.

A túlkeveredés elkerülése érdekében DeLone azt ajánlja, hogy használjunk kézi krumplitörőt.

Az összes folyadékot egyszerre adjuk hozzá

Mingrone azt javasolja, hogy a tejszínt és a vajat együtt melegítsük fel annak érdekében, hogy még könnyebben belekeverhessük a burgonyába. „Minden krumpli más! Az egyik gyorsabban, a másik lassabban szívja fel a nedvességet, ezért kezdjük lassan, és egyszerre mindig csak egy keveset adjunk hozzá a keverékből (ahelyett, hogy egyszerre beleöntenénk az egészet), hogy biztosan olyan állagú legyen, amilyet szeretnénk. Ha egyszerre öntjük bele az egészet, és az túl soknak bizonyul, akkor már sajnos nincs visszaút” – tanácsolta.

Tejföl vagy tejszín helyett is tejet teszünk bele

Az igazán krémes krumplipüréhez elengedhetetlen némi tejszínt vagy tejfölt használni. Önmagában ugyanis a tej, mivel magasabb a víztartalma, végül kevésbé krémes és ízletes krumplipürét eredményezhet, és hajlamos egy kicsit el is válni a burgonyától.

Mingrone szerint a valóban tökéletes krumplipüré minden egyes csésze tejszín mellé körülbelül 50 gramm vajat kíván.

Tippek az ízesítéshez

A krumpli főzővizébe mindig érdemes babérlevelet tenni, a burgonyát pedig jól megsózni, ezen kívül pedig tovább turbózhatjuk például egy kis fehérborssal, szerecsendióval vagy egy kiskanálnyi mustárral.

Kiemelt kép: annick vanderschelden photography/Getty Images