A jól bevált szalagos és csöröge elkészítése valószínűleg már senkinek sem okoz különösebb gondot, így az idei farsangi szezonban azt javasoljuk, vegyétek szemügyre a különféle nemzetek fánkkülönlegességeit. Például ezt a német finomságot:

HOZZÁVALÓK 25-30 DARABHOZ:

A tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja, csipet só, 5 dkg cukor, 1-1,5 dl langyos tej, 4 dkg friss élesztő, 2 tojás, 10 dkg vaj/margarin, olvasztva, olaj a sütéshez

A tálaláshoz: porcukor, 20 dkg málnalekvár (helyettesíthető bármilyen lekvárral)

1. A tésztához elkeverjük a lisztet, a citrom reszelt héját és a sót. A cukrot feloldjuk a langyos tejben, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd a tojással együtt a lisztes részhez adjuk. Sima, lágy tésztává dagasztjuk úgy, hogy közben két-három adagban hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat/margarint. Letakarva a duplájára kelesztjük.

2. A megkelt tésztát kissé lisztezett munkalapon átdolgozzuk, 2-3 cm vastag tésztává nyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű pohárral vagy kiszúróval kiszúrjuk. A maradékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszúrjuk. A fánkokat konyharuhával letakarva kelesztjük további 15- 20 percig.

3. Forró olajban a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük, lassan, alacsony lángon, mert sok benne a vaj. Papírtörlőn lecsepegtetjük. Tálalás előtt porcukorral hintjük, habzsákba tett (málna)lekvárral megtöltjük.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA 123 KCAL/DARAB

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/02. számában jelent meg több különleges fánkkal együtt. 

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós