11 konyhai trükk, amivel tökéletes lehet a karácsonyi mézeskalács házikó

Ha különleges mézeskalács házikóval kápráztatnátok el idén karácsonykor a családot, jó helyen jártok! Olyan trükkökről írunk, melyekkel könnyebben megy majd a készítés.

Első a ragadás-mentesítés

Mivel a mézeskalács tésztája meglehetősen ragadós, érdemes valamilyen olajspray-t használni, még akkor is, ha olyan edényben dolgoztok, ami alapvetően nem tapadós. Ezzel a trükkel könnyebben válik el a tészta a felülettől, és könnyebb lesz vele a munka is.

Csak melegen!

Tartsátok melegen, fedővel letakarva a tésztát! Mivel a ház legfontosabb részei, a falak és a tető is ebből az alapból készülnek majd, fontos, hogy meleg maradjon a könnyebb formázhatóság érdekében.

Tipp: A tésztát már a kigyúrást követően, valamint a pihentetés előtt vágjátok szét három-négy egyenlő részre. Ezekkel a kisebb darabokkal kényelmesebb később dolgozni.

A nyújtás titka

Ahhoz, hogy szép és egyenletes tésztát kapjatok, alkalmazzátok az alábbi technikát: a sodrófával való nyújtás során folyamatosan forgassátok el egy-egy negyeddel az adott tésztadarabot, amíg meg nem kapjátok a kívánt vastagságot. Ezek után jöhet a kivágás.

Fontos a precizitás

Ha kell, használjatok vonalzót a vágáshoz, daraboláshoz, hogy a falak és a tető elemeinek oldalai tökéletesen egyenesek legyenek. Az összeállítás is könnyebb lesz és a végeredmény is szebb.

Apró, de annál fontosabb trükk

Az ajtók és ablakok kivágásához hívjatok segítségül egy kést, a kimetszett darabokat viszont hagyjátok a helyükön a sütés idejére is. Ezzel a módszerrel szépen megmaradnak az élek, hiszen a tészta nem tud befelé puffadni.

Egy kis utómunka

Egy kisebb kézi reszelő segítségével csiszolhattok a házikó oldalélein, hiszen ezek a sütés folyamán egyenetlenné válhatnak.

Megerősítés mázzal

Az oldalak összeillesztéséhez használjatok keményre felvert tojásfehérjés porcukros mázat. Időigényes folyamat a sűrű anyaggal dolgozni, de megéri, mert erősen tartja majd az egyes elemeket.

Színes ablakok

Igazán mutatós lesz a házikótok, ha különféle színes kemény cukrokat használtok az ablakok kitöltésére. Mindössze annyi a dolgotok, hogy az apró édességeket belehelyezzétek az üres részekbe, majd néhány percre a sütőbe tegyétek a tésztát. A cukor megolvad, és máris színes ablak hatását kelti.

Tipp: Ha a cukor nem folyik szét egyenletesen, fogvájó vagy hurkapálca segítségével oszlassátok el a formában.

Tipp a tetőhöz

Használjatok papírt és poharakat a két tetőelem összeillesztéséhez! Az egyik tésztalapot tegyétek az asztalra és az oldalánál támasszátok meg egy pohárral. A másik lapot állítsátok mellé, majd ennek a külső részéhez is tegyetek egy poharat úgy, hogy az építmény helyes szögben álljon. Ezt követően kenjetek be egy papírdarabot a cukormázas masszával, majd helyezzétek rögzítésként az elemekre. A módszer segítségével a tetőrész úgy szárad majd meg, ahogyan a házra kell kerülnie.

Tipp: Hagyjátok jól megszáradni, mielőtt folytatnátok a munkát!

Belső megerősítés

Ahhoz, hogy minden elem a helyén maradjon, érdemes a ház belső részénél is a cukormázas tojásfehérjét használni: húzzatok vastag oszlopot a masszából a falak belső-, illetve alsó alaphoz való illesztéseihez. Mivel a ház belseje nem fog látszani, akkor sem kell aggódnotok, ha nem sikerül túlságosan szépre.

Víz, tiszta víz

Mivel a korábban használt máz nagyon sűrű, hígítsátok fel egy kis vízzel! Ezzel az apró fortéllyal egyszerűbb lesz a ház külső részét feldíszíteni.

Tipp: a házikót dekorálhatjátok különféle cukorkákkal, kandírozott és szárított gyümölcsökkel, fűszerekkel, de bármi egyébbel, amit mutatósnak gondoltok.

 

Ha dekoráció ügyben inspirálódnátok, nézzétek meg ezt a korábbi, mézeskalács házas összeállításunkat!

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(buzzfeed.com)